Interes Sjedinjenih Američkih Država je da dopuste raspad BiH i pripojenje Republike Srpske Srbiji, uz zamjenu teritorija između Srbije i Kosova, Preševska doline za sjever Kosova, ukoliko bi Srbija prihvatila cijenu za to- a ta cijena je slabljenje utjecaja Rusije na Srbiju, približavanje Srbije Zapadu i članstvo u NATO-u. Mislim da je Srbija spremna platiti tu cijenu, izjavio je Timothy Less, bivši britanski diplomata, direktor agencije “Nova Europa” i predavač na Sveučilištu Cambridge, u intervju sarajevskoj Face tv.

On je pojasnio da se to neće dogoditi za vrijeme mandata sadašanjeg američkog predsjednika Joe Bidena, ali će se u budućnosti dogoditi.

Interes SAD je oslabiti utjecaj Rusije na Balkanu. Interes Srbije i Republike Srpske je da se ujedine, a Amerika bi mogla naplatiti omogućavanje ostvaranje tih aspiracija tako što bi Srbiju privukla zapadu i oslabila utjecaj Rusije.

Less smatra da nije moguće da se sve završi tako što bi Kosovo i Srbija zamjenili teritorij, tako da sjeverni dio Kosva pripadne Srbiji, a jug Srbije “Preševska dolina Kosovu, a da se ne dira BiH.

– To za Srbiju nije dovoljna kompenzacija za gubitak Kosova. Prava kompenzacija je Republika Srpska i oni čekaju pogodan trenutak. Njima nije dugo čekati još četiri godine ili duže ako su čekali dva stoljeća, kaže.

Less koji zagovara teoriju da će izvorišta konflikata i tenzija niske razine riješiti jedino stvaranjem država nacija na zapadnom balkanu, duž nacionalnih granica, Hrvatske, Srbije i Albanije neće izazvati rat na Balkanu.

Može biti sporadičnih sukoba, kritične točke su Brčko, Mostar, Mitrovica, no velikog sukoba neće biti, kaže Less i dodaje:- Bošnjaci nemaju vojsku, ukoliko bi napali RS, imali bi protiv sebe Srbiju, isto će se dogoditi ukoliko bi napali Hrvate.

On kaže da ni Albanci ne bi imali interesa napasti sjever Kosova, ukoliko bi sa Srbijom dogovorili razmjenu s Preševskom dolinom.

Takav scenarij izazvao bi pokretanja Albanaca u Makediniji da se zajedno s Kosovom pripoje matici.

Što se tiče Crne Gore Less misli da je tu moguće da Srbija apsorbira tu državu.

 

M.M.