Medijska mašinerija SDA započela je proces sotanizacija svih tužitelja koji su se usudili istraživati Osmana Mehmedagića zbog nezakonitog sticanja fakultetske diplome. Ključni cilj je poslati poruku svim tužiteljima i istražiteljima što ih očekuje ukoliko se upuste u istraživanje akademske karijere Sebije Izetbegović – supruge predsjednika SDA, piše Press.

Na dan kada je direktor OSA BiH Osman Mehmedagić davao iskaz u Tužilaštvu BiH zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krivotvorenja fakultetske diplome, zlouporabe položaja i pranje novca, SDA je pred zgradu pravosudnih institucija u kojoj su smješteni Tužiteljstvo BiH, Sud BiH i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH izvela stotinjak svojih simpatizera.

>>

Poenta je bila da se pravosuđu pošalje poruka kako je za SDA neprihvatljivo da se istražuju lažne diplome dužnosnika SDA, odnosno ljudi bliskih Bakiru Izetbegoviću. Inicijator prosvjeda ispred pravosudnih institucija, da stvar bude gore, je simpatizer SDA Jasmin Mulahusić koji se dovodio u vezu s terorističkim organizacijama. Da prosvjedi nisu puki odraz mišljenja bosanskohercegovačke javnosti dokazali su brojni dužnosnici SDA koji su se pojavili na skupu koji je Mulahusić organizirao putem Facebooka iz svog toplog doma u Luksemburgu.

Ako je stotinjak osoba izašlo pred pravosudne institucije zbog Osmana Mehmedagića, samo se možemo pitati, piše Press, koliko bi članova SDA mobilizirala ukoliko bi se dirnulo u sumnjivu akademsku karijeru supruge predsjednika SDA Sebije Izetbegović. Od ranije je poznato da SDA nema osjećaja spram naroda tako da nikoga ne bi iznenadili ni veći incidenti i ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije u BiH u slučaju istraživanja diploma Sebije Izetbegović, tvrdi sarajevski portal.

Pressnapominje kako se gospođa Izetbegović nalazi se u mnogo lošijoj poziciji od Osmana Mehmedagića. Za razliku od Osmice koji je svoje lažne diplome kupovao po privatnim fakultetima, kod Sebije Izetbegović postoje opravdana sumnja da je ona prevarila Univerzitet u Sarajevu i Sveučilište u Zagrebu. Dosadašnje javno dostupne informacije, poput dopisa Sveučilišta u Zagrebu u kojem stoji da ne mogu potvrditi vjerodostojnost njene akademske karijere, idu u prilog tezama da je samo pitanje dana kada će nadležni organi poništiti njenu magistarsku diplomu.

Za razliku od Osmice, koji nije bio u stanju dokopati se diplome prvog ciklusa teške 180 ECTS-ova s privatnog fakulteta, Sebija Izetbegović na lažnim dokumentima izgleda da je uspjela dokopati se i zvanja magistra, a i zvanja doktora znanosti. U slučaju da se poništi njena magistarska diploma, akademska karijera Sebije Izetbegović bit će srušena kao kula od karata.

Po automatizmu bit će joj poništeno i zvanje doktora znanosti jer ne može se biti doktor znanosti bez prethodno završenog magistarskog studija. To će značiti i da više neće moći biti sveučilišna profesorica, a nakon toga dovest će se u pitanje i njena direktorska karijera na KCUS-a. Sebija Izetbegović sa svojim diplomama mnogo više novca iz proračuna je izvukla od Osmana Mehmedagića. Direktor OSA-e je samo primjer koji će otvoreno pokazati je li država spremna uhvatiti se u borbu s krivotvorenim diploma.

Ukoliko jeste, onda mora biti spremna na sve. Jer Bakir Izetbegović već je državu prodao zbog žene. Njemu nije problem spustiti se na najniže i najradikalnije grane kako bi udovoljio svojoj supruzi. Pa makar to značilo i urušavanje kompletnog pravosudnog sustava države. Jer što će nam država ako u njoj nije zadovoljna Sebija. Predstava s Mehmedagićem i strašni pritisci na pravosuđe samo su pokazatelj, a i jasna poruka tužiteljima i sudcima da SDA neće posusati u obrani stranačkih interesa ma koliko god oni išli na štetu države. A prvi stranački interes je zaštita Sebije Izetbegović. Tu Bakiru treba i Osmica jer se nada da će s pozicije direktora OSA-e, kako je uspio staviti Ranka Debevca pod svoju kontrolu, uspjeti ugasiti i sve akcije usmjerene protiv njegove žene.

I VSTV i Tužiteljstvo BiH, a i časni sudci u Sudu BiH bez obzira ne odnose Ranka Debeveca i SDA, trebali bi zauzeti jedinstven stav i oduprijeti se pritiscima političko-interesnih grupa koji pokušavaju isposlovati što bolje odluke/presude za kriminalce. Svima u BiH – i građanima i međunarodnoj zajednici i tužiteljima i sudcima i članovima VSTV-a – dobro je poznato kako Osman Mehmedagić nema validnu fakultetsku diplomu. No, Osman Mehmedagić i dalje je čovjek koji obnaša dužnost generalnog direktora OSA BiH samo i isključivo zbog sprege politike i pravosudne zajednice, točnije sprege SDA i odmetnutih centara moći u Sudu BiH.

>>

Sud BiH potvrdio je, određivanjem mjera zabrane, da postoji osnovana sumnja da je Mehmedagić počinio teška kaznena djela, ali nije imao dovoljno snage odrediti mjeru pritvora jer je svjestan da se nije dobro zamjeriti političkom vrhu SDA. Od duboko kompromitiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca svi su davno digli ruke tako da je njegova posljednja slamka spasa zapravo SDA tj. Osman Mehmedagić i Bakir Izetbegović. Predsjednik SDA i Osman Mehmedagić vlasnici su Ranka Debeveca. A vlasnik uvijek određuje kojim putem i na koji način se kreće ovaj španjolsko-bosanski automobil (1964. godište), piše Press.

 

M.M.