Velika Britanija je u ponedjeljak priopćila da je sankcionirala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović zbog, kako je napisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Ohrabreni Vladimirom Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost širom zapadnog Balkana – navodi se u priopćenju.

Dodik: Sankcije donesene na zahtjev njihove ekspoziture ovdje, a to je PDP

- Drago mi je što sam predmet rasprave Vlade Velike Britanije i to je zaista veliki uspjeh. Bez obzira na to što oni odlučivali. Drugo, sve što su rekli nije istina – kazao je Dodik komentirajući ovu odluku.

Kaže da ovom odlukom Britanci pokušavaju zaštititi nered koji je napravio Paddyja Ashdowna.

 - A on je masovno kršio Dejtonski sporazum, Ustav i sve odrednice, čemu se mi suprotstavljamo - dodao je Dodik.

Ističe da su sankcije donesene na zahtjev njihove ekspoziture ovdje, a to je, kako kaže, PDP.

- To su Јelena Trivić, Igor Crnadak, Branislav Borenović i Mladen Ivanić. Oni su njihovi obavještajni eksponenti na prostoru Srpske i sankcije su uvedene vjerojatno razmišljajući da se ugrozi moje kandidiranje i kandidiranje Željke Cvijanović na pojedinačne dužnosti na narednim izborima - rekao je Dodik.

 

M.J.