Ponovni rast broja hrvatskih građana oboljelih od virusa Covid – 19 novinar Večernjega lista Denis Romac iskoristio je da napiše panegirik predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Iako je Večernji list i prije najnovijega Romčevog članka objavljivao tekstove u kojima su se veličali srpski političari, svojim zadnjim tekstom Romac je pomaknuo granice medijske Velike Srbije.

https://www.vecernji.hr/premium/srbijanski-predsjednik-vucic-opalio-je-zvucni-samar-liderima-svih-zemalja-regije-a-pogotovo-hrvatskom-premijeru-1481569

U virtualnoj stvarnosti Denisa Romca poznati ratni huškač i političar protiv kojega se svako malo građani pobune je "lider regije" a Srbija "prva u Europi i sedma u svijetu prema stopi pune procijepljenosti stanovništva".

Iako je Romčev članak lako demantirati, jer se građani Srbije odbijaju cijepiti, što tiho priznaje i on sam, navodeći kako je Srbija doživjela "debakl na unutarnjem planu zbog neuspjeha u uvjeravanju vlastitog stanovništva o potrebi cijepljenja", glavno pitanje jest – koji je smisao ovakvih članaka u kojima se otvoreno veliča kult ličnosti Aleksandra Vučića?

Smisao građenja kulta ličnosti osvjedočenoga neprijatelja Hrvatske i prikrivenoga scenarista skandaloznoga protuhrvatskoga filma "Dara iz Jasenovca" ne može se objasniti nikako drugačije nego kao – plaćeni oglas u cilju veličanja srbijanske politike i njezinih glavnih kreatora. Jer, da je Romcu do istine o borbi protiv virusa Covid-19, napisao bi analitički tekst u kojemu bi utvrdio koliki se broj građana Hrvatske cijepio u Srbiji a koliko se stanovnika Srbije odbilo cijepiti. No, Romca to ne zanima. Romac je napisao članak po načelu "imam tezu koju moram dokazati a argumente za nju tražim po putu", te je svoju fasciniranost Vučićem prenio na papir.

Upravo zbog takvog veličanja velikosrpstva nužno je opet i opet ponoviti istinu. A istina je jednostavna i ona glasi. Večernji list kojem je Denis Romac jedan od glavnih kolumnista nije u vlasništvu "austrijske katoličke tvrtke", nego je pod čvrstim nadzorom Vučićevog bliskog suradnika i jednog od vodećih tajkuna Srbije Igora Žeželja. Prije Žeželja, vlasnik tvrtke Adria Media Group koja u vlasništvu ima niz hrvatskih medija, uključujući i Večernji list bio je Aleksandar Rodić. No, Rodić je pao u nemilost "lidera regije" Vučića i od tada je nestao iz javnosti, te je zamijenjen puno poslušnijim Žeželjem. Jedna od prvih Žeželjevih akvizicija bio je dokazani ljubitelj Vučića Denis Romac, koji je donedavno bio novinar riječkoga Novog lista odakle je maknut zbog pretjerano izraženih velikosrpskih stavova. I dok su dosljedno ljevičarskom Novome listu stavovi Romca pretjerano nacionalistički, u Večernjem listu je našao ljude koji misle kao i on, pa je u kratko vrijeme postao prva zvijezda medija koji veliča "našeg predsjednika". Tko zna, ako se pokaže uspješnim Romac možda ubrzo ostvari transfer u Kurir ili Večernje novosti.

 

Tomislav Kolanović