Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je u subotu da norveški dužnosnici surađuju sa stranim obavještajnim službama kako bi utvrdili je li netko izvana umiješan u bombaški napad i pucnjavu u kojima je prema posljednjim podacima ubijena 91 osoba.

"U kontaktu smo sa stranim obavještajnim službama", rekao je Stoltenberg nakon susreta s preživjelima u hotelu, u blizini mjesta na otoku Utoeyji gdje su ubijene 84 osobe.

"Istraga traje... I očito da želimo istražiti postoji li bilo kakva međunarodna veza", dodao je premijer.

Norveška policija istražuje navode očevidaca da je na otoku bio još jedan napadač, a stižu i vijesti o tome da je uhićeni napadač Anders Behring Breivik bio član oporbene Stranke napretka.

Prema očevicima, na mladež vladajuće socijaldemokratske stranke na otoku blizu Osla pucao je iz vatrenog oružja još jedan muškarac koji, za razliku od uhićenog Breivika, nije nosio policijsku odoru.

Čelnik podmlatka Stranke napretka Ove Vanebo izjavio je norveškoj televiziji TV2 da je Breivik bio aktivan član prije desetak godina, ali da je iz nje istupio zbog ekstremnih stavova.

Policija je ranije priopćila da se uhićeni može opisati kao kršćanski fundamentalist, ali je o njegovim motivima još rano govoriti. Uhićeni Breivik je trenutno na saslušanju.

TV2 prenosi da Breivik pripada "desničarskim krugovima" u Oslu te da se početkom 2008. upisao u lokalnu masonsku ložu, no nema svježih podataka o tome je li još uvijek slobodni zidar.

On je na svom Facebook profilu napisao da je kršćanin i konzervativac te je često sudjelovao na forumima koji promoviraju fundamentalističke stavove.

Breivik je odslužio norvešku vojsku i dosad nije imao policijski dosje.

U svemu se ne slaže kako se napadač deklarira kao kršćanin i mason. Kako je poznato ni jedno ni drugo se ideološki ne slaže. (Hina)


{linkr:related;keywords:mason;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}