Britanac Paul Ray, kojega je Anders Behring Breivik nazvao svojim mentorom, rekao je u petak u intervjuu za Times da su krvavi napadi tog Norvežanina koji je prije tjedan dana ubio 76 osoba u Oslu "stvarno sotonski".


Ray je priznao mogućnost da je Breivik u njemu našao nadahnuće, no to što je počinio Norvežanin "potpuno je sotonski", rekao je Ray i dodao da on "nikada ne bi mogao učiniti tako nešto za ostvarenje vlastitih ideala".

Bivši aktivist krajnje desnice English Defence League (EDL) i šef pokreta Knights Templar, nadahnutog srednjovjekovnim križarima koji su se borili protiv islama, 35-godišnji Ray vodi blog u kojem odgovara u ime Rikarda Lavljeg Srca.

Upravo se na Rayev blog, između ostalih svojih uzora, poziva i Breivik u svome manifestu od 1.500 stranica što ga je objavio na internetu prije sumanutog zločina.

"Upleten sam kao njegov mentor", rekao je Timesu Paul Ray koji je 2008. iz Velike Britanije odselio na Maltu pošto je u domovini bio uhićen zbog poticanja na rasnu mržnju na blogu.

Anders Behring Breivik, kojeg će u petak ponovno ispitati norveška policija, objavio je svoje fotografije na kojima je odjeven u uniformu vitezova templara i opisao je svog mentora muškarca poput Raya, s kojim se navodno sreo 2008., dodaje Times.

Stranka EDL je demantirala bilo kakav službeni kontakt s Andersom Breivikom koji je rekao da je pripadnik šireg pokreta i pisao je o britanskim kontaktima. Breivik je prošlog petka priznao da je u dva napada u Oslu te na otoku Utoyi ubio 76 ljudi.