Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata oštro se protivi načinu komunikacije, porukama i retorici koje svojim nastupima proklamira ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, stoji u priopćenju ove Udruge.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"U svakom civiliziranom demokratskom društvu ministar služi svome narodu, promiče opće dobro, zagovara i uvažava interese većine građana, poštuje tradiciju, a ne provodi samovolju kao što to čini ministar Jovanović u svojoj retorici i sa svojim stavovima. Ma koliko bio uvjeren u svoje osobne stavove, pogotovo kad je riječ o osjetljivim pitanjima kao što je odgoj, ministar ih ne može „diktatorski“ provoditi i to još omalovažavajući i izrugujući hrvatsku tradiciju, ponižavajući volju većine Hrvata i hrvatskih građana. Time omalovažava temelje Domovinskog rata, jer naši muževi se nisu borili i dali svoje živote za takvu Hrvatsku, u kojoj će ponovno vladati diktatura.

Vizija Hrvatske za koju su se naši muževi borili je slobodna, neovisna država jednakih prava za sve svoje građane. Svoje su živote dali za državu u kojoj će političari služiti općem dobru, interesima većine građana u traženju zajedničkih rješenja za donošenje ključnih odluka kao što je odgoj i obrazovanje. Utkani životi za viziju hrvatske slobode traže poštivanje sustava moralnih vrijednosti, običaja i kulturološkog nasljeđa. Stoga je njihovo kršenje  nedopustivo, pogotovo kad su u pitanju institucije koje bi ih trebale s osobitim poštovanjem njegovati i promicati, prenositi na mlađe naraštaje. Svako ignoriranje demokratskih načela i nepoštivanje težnje većine, zadire u temelje Republike Hrvatske i prezire žrtve Domovinskog rata. Institucije koje služe hrvatskom narodu i svim građanima Republike Hrvatske i oni koji ih vode, u duhu demokracije moraju razborito, pravedno i pravično poštivati temeljna ljudska prava. Jedno od tih prava je i pravo na dostup informacijama, koje nije samo temeljno ljudsko pravo, nego i jedan od osnovnih uvjeta demokratizacije društva na putu prema otvorenosti, javnosti i transparentnosti djelovanja državne i javne vlasti, te državnih i javnih medija. Nažalost, u Republici Hrvatskoj iz dana u dan nestaju demokratska načela, što se vidi na brojnim primjerima kroz koje se ponovno vraća jednoumlje.

Tako je i s uvođenjem zdravstvenog odgoja u sustav obrazovanja, posebno četvrtog modula koji se odnosi na seksualnost, politička jednostranost udružena s medijskim linčem svakog tko misli drukčije, omalovažava se, progoni, etiketira najgrubljim riječima, pa čak i govorom mržnje i laži. Hrvatska javnost posljednjih mjeseci se obmanjuje, a neistomišljenici se progone i etiketiraju. Riječi: „homofob“, „nazadnjak“, „lažov“, „srednjovjekovnjak“, samo su neke koje koriste oni koji nemaju argumenata i ne poštuju demokraciju i temelje Republike Hrvatske na kojima je ona nastala, a to su žrtve Domovinskog rata. Na pitanja i argumentirane navode i citate kurikuluma zdravstvenog odgoja, odgovara se paušalno, oligarhijski i manipulativno, bez argumenata i opravdanja. Priznaju se „nespretnosti“, propusti i pogreške, no bez volje da ih se otkloni. Nitko razuman nije protiv zdravstvenog, ali je nedopustivo da se o tako, za budućnost Hrvatske važnoj odluci pozove skupina istomišljenika koja će iz sebi znanih interesa napraviti kurikulum i to bez šire rasprave. Žrtve Domovinskog rata i naši poginuli muževi, obvezuju nas da se borimo protiv nasilnog zadiranja u najosjetljivije područje, a to je odgoj hrvatske mladosti koja je budućnost i kojoj nitko nema pravo prekidati kontinuitet tradicije, civilizacije i istinite spoznaje.

U spomen na poginule svoje muževe koji su dali svoje živote za ovu Hrvatsku, dali su joj i svoju djecu kao zalog budućnosti. Stoga, ne možemo dopustiti da se na našoj djeci rade pokusi, te da umjesto crtića za domaću zadaću gledaju pornografiju, i još da služe nekom za promociju moći. Retorika i odnos medija, posebno HRT-a prema raspravi oko zdravstvenog odgoja na najnižim je razinama servilnosti i uslužnosti vladajućoj moći. Iako bi trebali biti protok informacija i medijski servis svim građanima, svojom jednostranošću služe vladajućoj strukturi koja nastoji svoje stavove i svjetonazor nametnuti svima. Time su ugrožena temeljna ljudska prava, a i temelj demokratske Republike Hrvatske se omalovažava – žrtve Domovinskog rata.

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, poziva na razum, na rasprave, na demokratičnost, na civilizacijsku retoriku, a osuđuje progone novinara, progone neistomišljenika, vrijeđanje i omalovažavanje.

Hrvatska sloboda plaćena je najvišom cijenom – krvlju. U ime te cijene nitko se nama pravo poigravati i vraćati kotač unazad, u jednoumlje!", kaže se u priopćenju Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za Grad Zagreb i Zagrebačka županija, koje je potpisala Rozalija Bartolić.


M.M.