Aktualni predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, uživa, ako je vjerovati najvećim medijima u zemlji, gotovo mitsku popularnost. U dobrim mjesecima njegova popularnost kreće se oko 85 posto podrške javnosti, a u lošim mjesecima padne na „samo“ 75 posto podrške Hrvata. Zamislite, režimski mediji su ovih dana objavili kako će Ivo Josipović u izbornoj utrci sasvim sigurno pobijediti bilo kojeg protukandidata. Pazite, ne zna se tko će u izbornu utrku s aktualnim predsjednikom, ali će on sasvim sigurno pobijediti.


Medicinska dijagnoza onoga tko je osmislio i napisao takvo istraživanje nije baš ružičasta, ali nije ni onoga tko se hvali takvim istraživanjima. Ukratko, za spin doktore i takozvane analitičare svi smo mi kreteni kojima pune glave s čim god hoće i kad god hoće.

Ponovim još jednom rečenicu iz uratka takozvanih analitičara- Kako god bilo Josipović je još uvijek apsolutni favorit, bez obzira tko će mu biti protukandidat na izborima. E pa, ako je i od režimski analitičara i novinara ipak je previše.

Ostavimo na trenutak po strani činjenicu što gospodin Damir Jugo, koji je autor ove izjave, a  koja će ući u anale političke gluposti, cjelokupnu javnost smatra politički nepismenom i priglupom. Pozabavimo se samom biti izjave i takozvanog istraživanja. Damir Jugo i njegov analitički tim žele nas uvjeriti kako je Ivo Josipović najbolje što Hrvatska trenutno ima. Prema sadržaju Jugine izjave Josipović je bog koji hoda zemljom. Nepobjediv, čovjek kojemu se ne isplati suprotstaviti, jer će te sasvim sigurno biti poraženi. On je najinteligentniji, najobrazovaniji, najhrabriji, najelokventniji, naj naj naj Hrvat. Ukratko, najbolje što Hrvatska trenutno ima.

Ruku na srce, čovjek bi iz čitajući izjavu Damira Juge pomislio kako ne govori o Ivi Josipoviću. Svakome tko imalo prati političke prilike u zemlji jasno je kako je smisao Jugine izjave prije svega politička propaganda koja malo dodirnih točaka ima sa političkom analitikom. Pa neće nas valjda uvjeriti kako Hrvatska nema bolju osobu za predsjednika od Ive Josipovića?

Neće nam valjda prodati priču kako Hrvatska nema čovjeka koji nije umočen u aferu sa sumnjivim transakcijama oko ZAMP-a? Hoćete li pristati da vam prodaju priču kako u Hrvatskoj nema čovjeka koji ne bi s ponosom otkrio spomenik u Srbu koji, usput rečeno, slavi masakr nad Hrvatima? Nemojte mi kazati kako ne vjerujete gospodinu Jugi kada tvrdi da Hrvatska ne može bolje od predsjednika koji sa govornice Kneseta ustašku zmiju smješta u srce imalo nacionalno svjesnih Hrvata? Nema Hrvatska čovjeka za funkciju predsjednika koji ne bi otišao u BiH i ispričao se za agresiju RH na ovu zemlju?

Zar Hrvatska zaista ne može bolje od Ive Josipovića?

Damir Jugo svjesno nas navodi da zaboravimo, ili u svoja istraživanja nije uvrstio taj parametar, kako je Ivo Josipović dojučerašnji član SDP-a koji će na ponovno na izbore ispred SDP-a. Smatra li Jugo kako je to Josipoviću plus u izbornoj kampanji kao i izjava kako će se Hrvatska crvenjeti. Jugo je očito zaboravio u svoj rad uvrstiti i varijablu prema kojoj je za sadašnje stanje u državi odgovoran i Ivo Josipović, jer nije utjecao na vladin smjer politike, a prema ustavu je mogao. Smatra li Jugo kako će Josipoviću u kampanji biti plus činjenica što mu je jedan od glavnih savjetnika sin šefa Udbe?

Medijska kampanja u kojoj se Josipovićeva popularnost želi podići na najviše moguće razine doživljava svoj vrhunac, ali s druge strane takva kampanja nailazi i na opravdan podsmjeh. Ovih dana pročitao sam članak koji tvrdi kako Josipović nema podršku od 85 posto već ona dostiže čak 110 posto. Prisjetio sam se rezultata izbora iz doba Domovinskog rata kada su mediji iz tzv. RSK prenosili informacije kako je neki od kandidata, ne sjećam se točno o kome se radilo,  na izborima u tzv. Krajini pobijedio sa 120 posto. Jesu li Josipovićevi analitičari i spin doktori ondje ispekli zanat u izbornim kampanjama? Ah te ankete, 20 ili 120, koja je razlika, kao da će netko pitati kako se došlo do rezultata.

 

Željko Primorac