U subotu je u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata.


-Crnolokvani su ovo spomen obilježje podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora - Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca... – istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od I. svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta, dok se za 57 mještana ne zna za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije, koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Mića Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, je tijekom svog obraćanja istaknuo kako “živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja“.

-Ovaj spomenik je naš sveti registar povijesti, ovaj spomenik je otvoreni udžbenik koji se neće moći prekrajati intervencijama zagovornika zaborava. Zaborav je neprijatelj budućnosti. Ovaj nam spomenik pomaže savladati toga neprijatelja. Postavljajući spomenik žrtvama triju ratova prošloga stoljeća, mi ostvarujemo kozmičko jedinsto s njima; moleći se pred njihovim imenima, mi budimo kršćansku svijest o tome da su njihovi životi - bilo da su nasilno okončani u kolijevci ili u  kasnoj životnoj dobi - podjednako cjelovito Božje djelo - istaknuo je Ćosić.

Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama, iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća.

-Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama.  Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić, i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu - kazao je Galić, dodavši kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama ali samo pod uvjetom ukoliko ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa kod spomen obilježja, koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkaljsku biskupiju i vicepostulator Vicepostulature „fra Leo Petrović i 65 subraće“ .

-Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je »samo« 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma – istaknuo je tijekom propovjedi fra Miljenko-Mića Stojić.


Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Dario Kordić, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić, te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva 'Kočerin', 'Aladinići', 'Brda', 'Ganga', te klapa Dobrkovići i brojne druge skupine.


D. Šimić

Foto: Drago Martinović