Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice posjetilo je u subotu, u povodu Europskog dana  sjećanja na žrtve totalitarnih režima, središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM na Širokom Brijegu.


Gvardijan franjevačkom samostana na Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić upoznao je tom prigodom članove izaslanstva HDZ-a, na čelu sa predsjednikom HDZ-ovog Odbora za obrazovanje prof. Tomislavom Đonlićem i glasnogovornicom Dajanom Antonijom Bebek, s činjenicom da su komunisti tijekom 1945. ubili 66  hercegovačkih franjevaca.

-Samo širokobriješki samostan izgubio je tada, bez bilo kakve istrage ili presude, tridesetoricu svojih članova – kazao je obilazeći protuzrakoplovno sklonište u kome su spaljena tijela osmorice fratara gvardijan fra Tomislav Puljić, naglašavajući kako je u komunističkim čistkama stradao skoro kompletan  profesorski zbor tadašnje Franjevačke klasične gimnazije, čiji su profesori diplomirali, a većina njih i stekla doktorate, na tada najprestižnijim europskim sveučilišta, čime je hrvatski narod u Hercegovini pretrpio nenadoknadive gubite.

>>Mostar - Drugo obilježavanje Europskog dana sjećanje na žrtve svih totalitarnih režima na platou Bile (video)

Tijekom ovog posjeta obišli su i sjedište Vicepostulature „fra Leon Petrović i 65“, na čijem je čelu fra Miljenko Stojić, koji je ujedno i povjerenik Komisije za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju.

-Buduća hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kao i buduća hrvatska vlast na čelu s HDZ-om,  u budućnosti će poduprijeti aktivnosti HBK i BK BiH kroz aktivnosti Komisije za hrvatski martirologij na izradi popisa žrtava komunizma. To će biti naš zajednički doprinos utvrđivanju povijesnih činjenica, nakon čega će ova tema prestati biti predmetom ideoloških sporenja te postati isključivo temom znanstvenih istraživanja – kazao je prof. Đonlić tijekom posjeta Širokom Brijegu.


Vicepostulator fra Miljenko Stojić upoznao je goste sa dosadašnjim tijekom kauze mučenika „fra Leo Petrović, kao i temeljnim ciljevima Komisije za hrvatski martirologij.

>>Karamarko: Komunisti u Hrvatskoj pobili 515 svećenika- sa zločinačkom ostavštinom NKVD-ova agenta moramo se obračunati

Tijekom ovog susreta bilo je riječi i o skorašnjem zajedničkom posjetu Tomislava Karamarka i Dragana Čovića franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu i Vicepostulaturi „fra Leon Petrović i 65. subraće“.

 

D. Šimić