Svijet

Postoji li uopće Srbija?

Znam da ovakvo retoričko pitanje, za sve Hrvate koji su stradali u Domovinskom ratu, može zvučati odvratno, jer svi mi znamo da je samo jedan problem na Balkanu: Velika Srbijica! Ta orijentalna despocija, s glavnim gradom Dar-al-Jihadom (tur. - Vrata Svetog rata, tzv. Beograd), mahalom s desecima porušenih džamija, pa i na mjestu Skupštine Jugoslavije!, koja je greškom utisnuta u Europu, maltretira sve susjede svojim ludilom.  

Osvrt na američke predsjedničke izbore - zašto je globalizam naša sudbina?

Pobjedom Donalda Trumpa na američkim izborima 2016. godine bitno se promijenila još davnih dana zacrtana politička paradigma u Sjedinjenim Državama koja se posljednjih godina krsti imenom globalizma, a suprotna joj je, ili bolje rečeno, suprotstavljena joj je t.zv. politika suverenizma koju je na velika, odnosno svjetski relevantna vrata uveo upravo bivši predsjednik Trump.

Zovko poziva EU da bude glasnija u rješavanju zamrznutih sukoba

Dnevni red ovotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta uključuje i glasovanje o godišnjim izvješćima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Izvješćima se procjenjuje utjecaj globalnog razvoja na geopolitičku scenu kao i izazovi s kojima će se Europska unija u svojoj globalnoj ulozi suočavati u budućnosti. Potpredsjednica Odbora za vanjske posloveŽeljana Zovkosudjelovala je u izradi izvješća kao i u raspravi gdje je iznijela svoje mišljenje.