Svijet

Europski parlament usvojio Sokolove amandmane kojima se želi zaštititi prava hrvatskog naroda u Crnoj Gori

U Bruxellesu je održana sjednica Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore (D-ME) na kojoj je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Zastupnici su raspravljali o tijeku pristupnih pregovora Crne Gore s Europskom unijom, a dotakli su se i tamošnjih dnevno političkih zbivanja. Usvojena je i Deklaracija s preporukama u koju su uvršteni i amandmani doc. dr. sc. Tomislava Sokola.

Komšić u Podgorici verbalno napao francuskog veleposlanika

Uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, na koju je izabran, protivno Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH glasovima Bošnjaka, Željko Komšić suočen s činjenicom da vodeće zapadne zemlje podržavaju temeljno načelo Daytonskom mirovnog sporazuma o BiH kao državi tri konstitutivna i ravnopravna naroda, čija ravnopravnost mora biti osigurana izmjenama Izbornog zakona koje će omogućiti da i Hrvati mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i da njegovom parazitiranju dolazi kraj postaje, čini se sve nervozniji, piše Hrvatski Medijski Servis.

Anthony Blinken: Za prosperitet BiH potrebna suradnja sva tri konstitutivna naroda

Nakon sastanka predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH s Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog tajnika Anthony Blinkena otkriveno je da je Blinken poslao pismo članovima Predsjedništva BiH. Ono je adresirano na sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno na predsjedavajućeg Željka Komšića i na članove Šerika Džaferovića i Milorada Dodika.

Predsjednik Milanović u službenom posjetu Vatikanu

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, došao je u ponedjeljak u 10 sati u službeni posjet Svetoj Stolici. U tom sklopu ga je u privatnu audijenciju primio poglavar Katoličke crkve papa Franjo, a zatim se predsjednik sastao s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.