Kultura

Predstavljanje knjige Blanke Matković i Stipe Pilića u Mostaru

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, Mostar – Galerija Katarine Kosače, 19.svibnja 2021. s početkom u 19,00 sati održat će se predstavljenje knjige Jasenovac i posljeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njenizna širenja prema zapadu izvrsnih znanstvenika Blanke Matković i Stipe Pilića.

Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara

Više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja održat će se u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara od 10. srpnja do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, najavilo je vodstvo Igara, nakon što je Festivalsko vijeće na jučer, 11. svibnja održanoj sjednici usvojilo program.

Od zelenog čovjeka do portreta i kolaža

Londonski atelijer akademskog slikara Duška Šibla,unatoč svim životnim restrikcijama i raznovrsnim nedaćama, jednostavno potiče autora na svakodnevni rad, na kontinuirano suočavanje s belinom papira i platna.

Slikarski opus posvećen moru i čovjeku

Akademski slikar iz Splita Stipe Ivanišević,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je složenog i nadahnutog opusa, zapaženo je izlagao na nizu samostalnih izložbi,ističući se iznimnim dosegom izvedbe i specifičnim rukopisom.

Grad Branke Mumalo

Branka Mumalo iz Dubrovnika suvremena je hrvatska fotografkinja,autorica je nadahnutog opusa,zanimljivog, specifičnog izraza.

Rasplesani kolaža Duška Šibla

Čitavu seriju kolaža realizirao je akademski slikar Duško Šibl u svom londonskom atelijeru, koristeći vješto škare i šareni papir da bi se u najnovijoj produkciji koristio „vlastitim pokvarenim oslikanim papirima i dobio zabavan rezultat“.

Animalistika Alfreda Krupe

Akademski slikar iz Karlovca Alfred Krupa, u posljednje je vrijeme dosta ,mora se reći i uspješno, skretao pozornost javnost na svoj likovni opus koji je uistinu izazvao iznimno zanamanje ponajprije u inozemstvu.

Krajobrazi Ivane Jovanović Trostmann

Nekoliko je stalnih tema u bogatom opusu dubrovačke umjetnice, akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann,od mrtvih priroda, osobito motiv s vazom,preko kompleksnog sakralnog opusa,vrlo dojmljiv niz anđela i naravno muka Isusa Krista do niza fascinantnih krajobraza, najčešće u ulju i akrilu na platnu srednjeg formata.