Glas HRsvijeta

Korumpirani političari mogu stvoriti samo korumpiran sustav

Kako virski političari pljačkaju Virane i vikendaše? Porezni obveznici traže uvid u detalje prihoda i rashoda, a općina im to uskraćuje – usmeno i pismeno. Zbog toga je cilj ovog napisa ukazati pučanstvu kako su pojedinci postali tajkuni, a ni država ni mediji nisu učinili ništa da ih se procesuira ili razotkrije javnosti. Štoviše, država ih štiti. Kakva smo mi demokratska država ako porezni obveznici uopće ne znaju kako se troši njihov novac?

Bio je prva legenda Domovinskog rata

Još nam i danas odzvanjaju pucnji u Josipa Jovića, prvu žrtvu u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu. To nisu bili samo pucnji u ovog mladog hrvatskog redarstvenika, to su bili pucnji u hrvatsku državu! Nu, kako bilo da bilo, Josip Jović nije zaboravljen.

Mladen Pavković: Napadali su ga i gazili samo zbog generala

U hrvatskom kulturnom, ali i političkom i sportskom životu, teško je naći čovjeka koji je barem malo nalik – Antunu Vrdoljaku (Imotski,4.6.1931.). Studirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, bio član današnjeg dramskog kazališta Gavella, a već 1952. počeo je glumiti i na filmu. Od 1965. krenuo je i s režijama.

Mladen Pavković: Može li Europska unija brže i bolje, ili je to – to?

Nakon koronavirusa, Zagreb je pogodio i potres. (Što će nas još nakon toga zadesiti?) Mnoge obiteljske kuće, ali i državne institucije pretrpjele su znatna oštećenja. Jedna djevojčica je nažalost umrla, a ima i ozlijeđenih. Na pomoć, kažu, mogu računati tek oni čiji su objekti oštećeni najmanje 60 posto. Dobit će – 5 posto, tek toliko da mogu popraviti vrata ili poneki prozor… Nu, dok se u centru grada situacija koliko-toliko popravlja, u epicentru potresa, u selima, desetak kilometara od glavnoga grada ljudi su očajni, jer ih zasad malo tko pita-kako im je?

Mladen Pavković: Imunološki zavod je prekrila tišina i muk

Sjećate li se Imunološkog zavoda (IMZ)? Čudno da ga ni danas gotovo nitko ne spominje, iako je riječ o javnozdravstvenoj ustanovi od strateškog državnog interesa, koja je proglašena kapitalnim zagrebačkim projektom? Tamo se već godinama ne proizvode virusna i bakterijska cjepiva, krvni derivati ni serumi. Zar to nama ne treba, poglavito u situaciji u kojoj smo se danas našli? Država se očito odrekla ove ustanove u kojoj se tek održava hladni pogon ili pak čuvaju krvne plazme.

Mladen Pavković: Hoćete li i dalje marginalizirati zdravstvo i ulagati u propale investicije?

I u ova teška vremena svjedoci smo kako pojedini političari i politikanti pokušavaju otuđiti zasluge drugih. Mnogima je to nažalost normalno. Pravi junaci su danas oni koje gotovo ne vidimo i ne čujemo, koji su cijele dane i noći u bolničkim sobama i zdravstvenim ustanovama. Riječ je o liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima, vozačima hitne i ine pomoći, pa i čistačicama u tim i takvim ustanovama.

Plenković – pobjednik bez demokratskog izbornog legitimiteta!

Birači na općima izborima te birači na stranačkim izborima po njihovoj političkoj obaviještenosti, zainteresiranosti za politiku i motiviranosti za izlazak na izbore i glasovanje – nikako nisu istovjetne i homogene skupine. Naprotiv, među njima su po tim mjerilima odnosno kriterijima velike razlike, jer u općem biračkome tijelu ima ne malo i politički nezainteresiranih, ravnodušnih i apolitičnih pojedinaca koji zbog toga i ne izlaze na izbore.