Katolički duhovni centar u Sukruću u Crnoj Gori objavio je ep „Mučenici, evo Gospe“ fra Frane Dušaja, priopćila je u ponedjeljak 14. prosinca Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Ep govori o pobijenim hercegovačkim fratrima. Njime je franjevac i svećenik Dušaj završio svoju zamišljenu trilogiju. Prvu knjigu napisao je o fra Zefu Leonardu Tagaju iz Traboina u Crnoj Gori. Drugu knjigu napisao je o fra Antonu Harapiju iz Skadra u Albaniji, kojega su osudili te tajno pogubili i pokopali. Dakle, sva tri Dušajeva djela opisuju komunističke zločine i njihovu mržnju prema vjeri.

U djelu „Mučenici, evo Gospe“ Dušaj opisuje dolazak jugokomunista na Široki Brijeg i njihove zločine protiv fratara koji su se ondje nalazili. Oni su zajedno s Franjevačkom klasičnom gimnazijom tvorili središte kulture i znanja, bili pravi učitelji i profesori. S tim ugledom i svojom vjerom postali su trn u oku jugokomunističkom režimu koji ih se pošto-poto htio riješiti. Pod sloganom bratstva i jedinstva života su lišena 66-orica hercegovačkih franjevaca i mnoštvo puka Božjega.

Autor fra Frane je poručio: „Ubili su nam fratre, ali su nam učinili uslugu: dali su nam mučenike!“

Uvod epu napisao je postulator fra Miljenko Stojić.

 

M.M.