Papa Franjo ocijenio je dokument Europske unije u kojem se ne preporučuje korištenje izraza “Božić” anakronizmom “razvodnjenog sekularizma”, javlja Informativna katolička agencija (IKA).

Europska komisija izdala je pa zatim povukla interni dokument koji je pripremljen s ciljem povećanja spoznaje o inkluzivnosti u komunikaciji.

U tom dokumentu, koji je procurio krajem studenog, stajalo je da se ne treba koristiti općeniti pojam “božićni praznici” već više “praznici”, pretpostavljati da su svi kršćani te da se treba izbjeći korištenja pojmova koje se jasno vežu uz određenu religiju, spol ili bračni status.

Preporuča se i da se ljudi ne zovu krsnim imjenom. Primjerice da se umjesto Ivan i Marija kaže Malika i Julio.

“U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti. Sjetite se Napoleona: još od toga doba… Sjetite se nacističke, komunističke diktature… to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspjeh”, rekao je Papa prilikom povratka iz Grčke u Vatikan.

“Europska unija se mora vratiti idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Europske unije.

Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu”, kazao je Papa komentirajući interni dokument Europske komisije pod nazivom Union Of Equality u kojem se predlažu smjernice Europske komisije za inkluzivnu komunikaciju te su navedeni kriteriji koje treba usvojiti za zaposlenike Komisije u vanjskoj i internoj komunikaciji.

U internom dokumentu se, među ostalim, preporučuje službenicima da ne trebaju polaziti od pretpostavke da svatko slavi Božić te da stoga umjesto izraza “božićni blagdani” radije koriste izraz “doba praznika/blagdana”. Dokument je ubrzo povučen.

“Europska unija se mora vratiti idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Europske unije. Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu….

Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena drugima. Suverenost Europske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I budno paziti da ne postane nositeljicom ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anakronizam”, istaknuo je Papa.

Papa Franjo u razgovoru s novinarima je izjavio da je spreman otići u Moskvu na idući sastanak s partijarhom Kirilom, što bi bio prvi put da neki papa putuje u glavni grad Rusije.

“Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s bratom“, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu na povratku iz posjeta Cipru i Grčkoj. Dodao je da bi ovaj tjedan u Rim trebali doći visoki dužnosnici Ruske Pravoslavne Crkve kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.

Podsjetimo, Europska komisija je pripremila pa  povukla interne smjernice o uključivoj komunikaciji u kojoj se preporučuje korištenje rodno neutralnih termina i izbjegavanje spominjanja Božića ili izraza krsno ime nakon što je njihov sadržaj dospio u javnost i podigao dosta prašine.

“Svrha moje inicijative za izradu smjernica kao internog dokumenta za komunikaciju osoblja Komisije u obavljanju njihova posla bila je postizanje važnog cilja: ilustrirati raznolikost europske kulture i pokazati uključivu prirodu Komisije prema svim slojevima društva i vjerskim uvjerenjima europskih građana.

Međutim, objavljena verzija smjernica ne odgovara svrsi. To nije zreo dokument i ne zadovoljava sve standarde kvalitete Europske komisije”, izjavila je povjerenica za jednakost Helena Dalli nakon što je sadržaj dokumenta otkrio talijanski list Il Giornale i nakon što se Helena Dalli javno osramotila.

 

M.M.