Globalne tvornice vijesti s certifikatom političke ispravnosti globalno odrađuju veliki zadatak: cjepivo je spremno i početkom sljedeće godine valja nas globalno svrstati u red za cijepljenje protiv COVID-a 19. Upravo se radi na pumpanju paranoje. I Hrvatska je vrlo trendy.

Da se odmah deklariram: ne pripadam antivakserima, ne podcjenjujem opasnost koronavirusa, pridržavam se (uglavnom) mjera Nacionalnog stožera. Imam temeljno razumijevanje za članove stožera, pa čak i kada mi se njihove mjere čine nelogičnim i politički kontaminiranim, jer znam koliko je kompleksno balansirati odluke između znanosti, politike i ekonomskog preživljavanja i činiti to svaki dan, evo već desetak mjeseci.

Duboko razumijem liječnike, medicinske sestre i ukupno zdravstveno osoblje koji mjesecima žive i rade u izvanrednom stanju, u nenormalnim uvjetima, a od kojih se očekuje da budu gotovo nadljudi. Ne sumnjam da stalni rast broja zaraženih (i) u Hrvatskoj dovodi u pitanje opstojnost zdravstvenog sustava, ali i gospodarstva i ukupne egzistencije. Ali, sve to ne opravdava pandemiju paranoje koja se posljednjih desetak dana sustavno širi (i) hrvatskim javnim prostorom.

Mrtvi, mrtvi, mrtvi dominiraju u medijima. Kao da dosad nije nitko umirao. Strašan je 7. dan, a neobjašnjiva smrtonosna zamka oboljele čeka 14. dan, poručuju liječnici s izravnim iskustvom. Kao da nikada u životu nisu slušali psihologiju. Kao da potiču oboljele da umru od straha barem deseti dan, kako bi izbjegli tu smrtonosnu zamku četiri dana kasnije. Hrvatski znanstvenici iz zemlje i svijeta natječu se u crnim prognozama broja mrtvih.

Dio domaćeg znanstvenog bloka bespogovorno brani baš sve Vladine mjere, a drugi ih bespogovorno napada. Kad malo bolje pogledate iz prognoza se dade naslutiti odakle im dolazi novac: iz farmaceutske industrije ili od domaće vlade, jesu li politički uz vladu ili su uz oporbu…

A nasuprot tom crnilu smrti, nudi nam se svjetlo nade, u vidu – cjepiva protiv koronavirusa. Velika Britanija je već odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha i premijer Boris Johnson je već najavio cijepljenje pred kamerama. Očekuje se da će se u distribuciji uskoro naći i cjepivo Moderne i AstraZeneca. EU i SAD slijedit će Veliku Britaniju. Tri bivša predsjednika SAD-a: Clinton, Bush i Obama već su najavili javno cijepljenje. EU će izvjesno držati korak.

Cjepivo je tek izišlo iz laboratorija, a šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge, već zna da će ono biti "fenomenalno", da "budućnost izgleda svjetlije", da će cjepiva dovesti "do kraja akutne faze pandemije i do obnove gospodarstva".

A mi bismo trebali vjerovati na riječ gospodinu Klugeu, znajući pritom da WHO posljednjih mjeseci, nakon Trumpova prekida financiranja, doslovce živi na financijama Billa Gatesa i njegovih fondacija. Gatesove fondacije pak financira farmaceutska industrija, koja tako, preko neoporezivog novca uloženog u fondacije, a posredstvom filantropa Billa Gatesa i WHO-a širi svoje tržište, ostvarujući ekstraprofite. Ovaj put cijepeći Svijet protiv koronavirusa.

Trebali bismo bianco vjerovati da WHO zbilja zna kako se zaustavlja pandemija bolesti o kojoj i dalje zna(mo) vrlo malo. I još k tome, da zna kako se poslije pandemije razvija i obnavlja gospodarstvo. A nisu znali prepoznati virus iz kineskog Wuhana i njegov epidemijski potencijal sve dok nije zarazio cijeli svijet. Upravo suprotno.

 

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija