Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas u Pazinu na obilježavanju Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške konvencije.

Na njenu izjavu, izrečenu s govornice, da je poseban doprinos u narodnoj borbi naroda Istre za slobodu dalo katoličko svećenstvo, dio prisutnih je burno reagirao negodovanjem i zvižducima.

-Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka. Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije - istaknula je Predsjednica Republike praćena uzvicima negodovanja od strane pripadnika SAB-a.

Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke crkve prekidan zvižducima.  

Na svečanoj sjednici govorili su i Stjepan Mesić, predsjednik Saveza antifašistički boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić te predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.

 

M.M.