Saborski zastupnik i predsjednik splitskog gradskog HDZ-a Petar Škorić u nedjelju je kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović nazočio komemoraciji povodom 74. obljetnice pokolja u malom dalmatinskom mjestu Čikeši kod Šestanovca.

Škorić je povodom komemoracije poručio putem društvenih mreža kako su Hrvatska i hrvatski narod kroz cjelokupnu povijest bili žrtve najvećih povijesnih zala - fašizma, komunizma i nacizma. Ujedno je istaknuo kako se i danas svaki pokušaj utvrđivanja istine proglašava povijesnim revizionizmom.

-Jučer sam kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočio komemoraciji povodom 74. obljetnice pokolja 54 mještana sela Čikeši kod Šestanovca. Na ovom mjestu je ubijeno 54 nedužnih mještanan ovog zabiokovskog sela, koji su ubijeni i spaljeni u svojim kućama.

Taj masakr su, prema svjedočenjima preživjelih mještana, počinili vojnici odjeveni u njemačke odore, među kojima su bili i mnogi koji su govorili hrvatskim jezikom.

Hrvatska i hrvatski narod su kroz cjelokupnu povijest bili žrtve najvećih povijesnih zala, a svoje su žrtve za sobom ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. I danas svjedočimo otporu prema istraživanju više od 940 stratišta diljem Hrvatske te na stotinjak mjesta u Sloveniji, uzduž cijele 'trase' Križnog puta, a svaki pokušaj utvrđivanja istine se proglašava povijesnim revizionizmom.

S ovog mjesta ne širimo mržnju i ne pozivamo na osvetu, ali pozivamo na istinu i za njom vapimo. To je civilizacijski dug i minimum prema žrtvama koje su u Hrvatskoj pale tijekom 2. svjetskog rata, kao i na kraju rata 1945. godine i u poraću. Svim žrtvama neka je laka hrvatska zemlja. Počivali u miru Božjem - napisao je Škorić na svom Facebook profilu.

 

M.M.