Sinoć je postavljen posljednji dio rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, 165. segment dug 18 metara. Time je hrvatski jug napokon povezan s ostatkom zemlje.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je ovo svehrvatski projekt i veliki dan za hrvatski narod.

– Večeras budimo sretni, budimo zadovoljni, spojili smo Hrvatsku, ostvarili smo nešto što će trajno ostati, što će generacije koristiti, a mi ćemo svi skupa biti vječno ponosni da smo dali svoj doprinos onome što je hrvatski interes, zaključio je Plenković.

Istaknuo je važnost europskih sredstava za projekt i rekao da nema nijedne druge međunarodne organizacije ili aktera koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava da realizira ovakav projekt.

– Za Dubrovnik, on znači bolju prometnu povezanost. Za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva, rekao je Plenković.

– Hrvatska je realizirala svoje pravo da spoji svoj teritorij, a BiH, kao što vidite, ima ne samo neškodljiv, nego krajnje bezbrižan prolazak svih brodova do Neuma, rekao je premijer.

– Ovo je most toliko grandiozan, lijep i velik da bi ispod njega, da je slučajno i dalje u funkciji, i Titanic mogao proći, dodao je.

– Mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina, rekao je Plenković na glavnom dijelu večerašnje svečanosti, dodavši da se radi o fascinantnom strateškom postignuću hrvatskog naroda i države. Rekao je da ono što se dogodilo večeras najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu.

– Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i BiH, dapače, on je povezuje, on će ovako prekrasan u arhitektonskom smislu biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac. Ovo je most kojem ćemo se veseliti i koji će ostati trajna stečevina, ne samo nas koji smo večeras ovdje, nego svih vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika iz ovoga kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari. Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati, poručio je Plenković. 

Radovi na mostu dugom 2,4 kilometra nastavljaju se, a prva vozila od Komarne do Brijeste trebala bi proći na proljeće.

 

M.M.