Georg Soros je vjerojatno jedini čovjek kojemu nitko ne zavidi na bogatstvu. On je također jedini čovjek za kojeg se bez pretjerivanja može utvrditi da je prodao dušu đavolu – doslovno – ali ne u staračkoj dobi, već kao maloljetnik.

Imao je 14 godina kad je počelo istrjebljenje Židova u Mađarskoj 1944. godine. Tada je prema određenim navodima počeo raditi za “Judenrat”, odnosno židovsko vijeće koje je surađivalo s nacistima. Sama ta činjenica nagnala je mnoge na zaključak kako je tada mlađahni Gyorgy Schwartz, koji je puno kasnije uzeo sadašnje ime i prezime, svoj život kupio bliskošću s mađarskim službenikom ministarstva poljoprivrede i mnogim tragičnim sudbinama svojih sunarodnjaka. Oni kojima su poznati ovi detalji iz njegove mladosti s pravom se pitaju - nije li tada zadobio sklonosti koje posljednjih godina na razlicite načine širi i sponzorira?

>>Novokomponirano bratstvo pomagača PLO-a i Židova

U usporedbi s mađarskom etapom života, nakon čega je promjenio ime i prezime, tržišno špekuliranje protiv britanske funte 1992. godine koje je prouzrokovalo gubitak mirovina milijuna Britanaca ili, prema riječima ondašnjeg predsjednika vlade Malezije Mahathira bin Mohameda, odgovornost za krah malezijske ekonomije 1997. godine, čine se neznatnim ekscesima.

Treba li uopće spominjati da je kontroverzni Soros izdasno financirao dolazak Ivice Račana i Stjepana Mesića 1999. i 2000. godine, te da posljednjih godina novčano podupire i “hrvatsku” stranku SDP, određene lijeve medijske projekte u Hrvatskoj te Vesnu Pusić kao vlastitog kandidata za UN?

>>Tko ruši ministra Zlatka Hasanbegovića?

Soros je godinama poznat kao žestoki protivnik njemačke politike štednje koje je Europi nametnula njemačka kancelarka Angela Merkel. Međutim, taj je isti čovjek prije nekoliko dana izjavio da Europska unija mora izdvojiti 30 milijardi eura godišnje za financiranje 300-500 tisuća migranata godišnje!

Dok se mađarski premijer Orban i bivši njemački kancelar Kohl sastaju i poručuju Europi da mora zatvoriti granice, mađarski je (anti)semit Soros, preko Angele Merkel, odlučio u “filantropskom” duhu posvemašnjeg uništenja svega europskog, stvari malo ubrzati i lobirati jače no ikada.

Soros već pola stoljeća otvoreno financira marksizam diljem svijeta, i to u oblicima koji su poprimili imena “humanističkih znanosti” kao što su sociologija, kulturologija, kriminologija, politička filozofija i dalje redom. No, osim nepismenih studenata i studentica (kojih je velik broj) te onih koji i nakon studija ostaju vjerni marksizmu, nitko ne shvaća ozbiljno profesorska laprdala kao što su Habermas ili Žižek. Ipak, Soros je prepoznao da kroz odgojne, obrazovne i kulturne institucije najbolje može širiti svoje “filantropske” ideje, a budući da je daleko najbogatiji preziratelj kapitalizma, to mu i uspijeva. Upravo u tom kontekstu treba gledati i aktivnosti vezane za Jokićev kurikul i njegovu dalju sudbinu.

U jednome se ipak prevario. Bez obzira što je vlastitim aktivnostima Europsku uniju izložio novoj neootomanskoj agresiji praćenoj najezdom migranata i otvorenim ucjenama s Bosfora, Soros je zaboravio da je Europa tek nedavno izašla iz ekonomske krize, a istočna Europa relativno nedavno iz komunističke kaljuže.

Globalni multimilijarder mađarskih korijena očito nije očekivao tako oštar, nedvosmislen i jasan stav od poljskih, čeških, slovačkih i mađarskih političara i naroda. Opunomoćenici Sorosevih poslova u Mađarskoj i Poljskoj posljednjih se godina žestoko žale na navodno ugrožavanje prava govora i medijske slobode. Isti taj scenarij događa se posljednjih mjeseci i u Hrvatskoj.

Kao za inat Poljacima, Soros je ovih dana otvorio ured u Poljskoj koji služi kako bi migrantima besplatno tumačio poljsko pravo i pravila s ciljem da se isti što bolje udomaće u Poljskoj te da, unatoč protumigrantskoj politici poljske Vlade, ostanu u Poljskoj.

Svim ovim potezima, pod krabuljom filantropa i kozmopolita ,Soros je nanio više zla čovječanstvu u miru no što je to ikad učinio ijedan rat. Ako takav čovjek, govori Europi i njezinim političarima što činiti, onda je sve jasno.

Mnogi vjeruju da će sve postati jasnije i da će sve krabulje pasti kad ga određeni europski dužnosnici i poslušaju. To će biti znak narodima europskim da je Europska unija kao nadnacionalna tvorevina u svojoj srži protueuropska te da se sve zemlje Europe moraju pobrinuti same za sebe, ukoliko ne žele postati arapske podružnice, kao što to već, uz Sorosovu svesrdnu pomoć, četvrti velikih “europskih” gradova već postali.

 

Ivo Martinović