Američki FBI upozorio je da se u Washingtonu D.C. i u 50 glavnih gradova američkih saveznih država planiraju oružani prosvjedi uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena 20. siječnja, izvijestio je u ponedjeljak ABC News.

Neidentificirana oružana skupina najavila je da planira doći u Washington 16. siječnja i izazvati nerede ako se pokuša Trumpa ukloniti s dužnosti, objavio je izvjestitelj ABC Newsa na Twitteru, pozivajući se na objavu FBI-ja.

Sigurnosni izvori potvrdili su izvješće ABC-a, a jedan je izvor kazao da će upozorenje FBI-ja biti na snazi od 16. do najmanje 20. siječnja.

U međuvremenu, Nacionalna garda dobila je odobrenje da rasporedi do 15.000 pripadnika u Washingtonu D.C. u povodu Bidenove inauguracije, rekao je u ponedjeljak šef Ureda nacionalne garde.

General Daniel Hokanson rekao je novinarima da se očekuje da će do subote u gradu biti raspoređeno oko 10.000 pripadnika Nacionalne garde koji će se fokusirati na pružanje potpore sigurnosti, logistici i komunikacijama.

Američka Služba za nacionalne parkove u ponedjeljak je objavila da je zatvorila za posjete spomenik Georgeu Washingtonu u glavnome gradu do 24. siječnja zbog prijetnji skupina koje su sudjelovale u prošlotjednom napadu na Kongres da će izazvati nerede na Bidenovoj inauguraciji.

Moguća su i privremena zatvaranja cesta, parkirališta i toaleta u gradskim parkovima bude li to potrebno kako bi se zaštitila sigurnost građana, prenosi Hina.

 

M.M.