SAD i Njemačka postigle su sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, okončavši dugotrajni spor između dva saveznika po tom pitanju, prenose američki mediji.

Na osnovu sporazuma, Njemačka je pristala investirati u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati blokirati plinovod.

Ranije u srijedu, njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nekoliko sati prije očekivanog objavljivanja sporazuma Njemačke i Sjedinjenih Država o spornom plinovodu Sjeverni tok 2.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, već dugo je bolna točka u odnosima između Washingtona i Berlina.

– Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne držati Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima – navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi, prenosi Nova.rs.

Ako Rusija pokuša „koristi energiju kao oružje ili poduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Njemačka će sama preduzeti korake i zatražiti akcije na razini Europske unije, uključujući sankcije“, kako bi „ograničila ruske izvozne kapacitete u Europu u energetskom sektoru“, navodi se u izjavi.

 

M.M.