Tijekom obilježavanja 25. godišnjice utemeljenja HVO-a u Mostaru prikazan je kratki film o povijesti HVO-a koji je ujedno i presjek ratnih zbivanja od početka raspada Jugoslavije do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

>>

U ovom petnaestminutnom uratku prikazan je kronološki slijed događanja od početka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i BiH, preko bošnjačko-hrvatskog sukoba do završetka ratnih operacija i Daytonskog sporazuma.

Podsjetimo, HVO je 1992. uspio obraniti  najveći dio BiH u kojem su Hrvati bili većina, što je za izravnu posljedicu imalo međunarodno priznanje BiH ali i zaustavljanje spajanja postrojbi JNA iz sastava Užičkog i Podgoričkog korpusa sa Kninskim korpusom, nakon čega je trebao uslijediti završni udar prema Splitu, Šibeniku i Zadru.

Drugi put HVO je, uz potporu Hrvatske vojske, obranio BiH u završnim ratnim operacijama 1995. godine. Upravo zahvaljujući operacijama vođenim od početka listopada 1994. do konca lipnja 1995. na prostoru zapadnog djela BiH, stečeni su svi preduvjeti za potpivanje Splitskog sporazuma, operaciju Oluja, deblokadu Bihaća te u konačnici potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

>>

Međutim, dva desetljeća kasnije na djelu je svojevrsna sotonizacija HVO-a kojom se želi ispisati sasvim drugačija povijest od one koja se uistinu i dogodila.

 

M.J.