Unsko-sanska županija (USK), odnosno bihaćko-cazinska regija, dio je BiH u kojemu se, voljom vlasti u Sarajevu, ciljano koncentrira veliki broj ilegalnih migranata.

Dan nakon što je u  improviziranom centru za smještaj ilegalnih migranata u Bihaću došlo do ozbiljnog fizičkog sukoba među migrantima, a napadnuti su i policajci koju su došli intervenirati - održan je sastanak operativnog štaba MUP-a s kojeg je još jednom poslan apel institucijama BiH da se uključe u rješavanje problema, riješi smještaj migranata i pojačaju kontrolu granice, prvenstveno one sa Srbijom, preko koje migranti neometano dolaze u BiH.

Iz MUP-a USK napominju kako u sklopu Operativne akcije 'Migrant' "svakodnevno prate i poduzimaju niz dodatnih mjera i aktivnosti u nastojanju da održe povoljno stanje javne sigurnosti kao i dosadašnji načina života stanovnika USK-a".

Upozoravaju kako su u borbi s nekontroliranim dolaskom migranata i njihovim boravkom u USK-u (prvenstveno u Bihaću i Velikoj Kladuši) prepušteni sami sebi.

- Više puta smo apelirali državne institucije i humanitarne organizacije za pomoć, međutim - bitnijih bitnijih pomaka u kontroli migrantske situacije i poboljšanja uvjeta smještaja migranata nije bilo - priopćeno je iz MUP-a USK.

Iznijeli su podatke da je od početka 'migrantske krize' na područje USK-a pristiglo ukupno 10.113 ilegalnih migranata, od čega najviše u Bihać.

-U kolovozu ove godine stiglo je njih 1866, a u rujnu  rekordan broj migranata - njih 2764. Gotovo trećina migranata nije imala osobnih dokumenata, nisu identificirani, a Služba za poslove sa strancima nije ih obrađivala iako im je to zakonska obveza - navode iz MUP-a USK.

Dodaju kako je najviše ilegalnih migranata došao iz Pakistana, Irana, Iraka i Afganistana, dok je manje njih ih Sirije, Bangladeša, Indije i drugih zemalja.

 

M.M.