Na stranici Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) našli su se član SDA i izaslanik u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Nakon toga, na službenom Twitter profilu se oglasio i američki državni tajnik Antony Blinken.

– Danas su State department i Ministarstvo financija SAD poduzeli akciju da sankcioniraju aktere na zapadnom Balkanu za destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti. SAD i partneri poput UK-a smatraju odgovornim one koji ugrožavaju stabilnost, napredak i europsku integraciju regije – napisao je Blinken.

Inače, Sarajlić je drugi bošnjački političar s područja Federacije BiH kojem su uvedene sankcije. Ranije su sankcije uvedene Mirsadu Kukiću.

Sarajlić je državni izaslanik u Domu naroda, a u vezu s korupcijom i zlouporabom položaja se dovodi između ostalog zbog afere “Asim”, koja se odnosi na sporni snimak prilikom kupovine zastupnika za izbor predsjednika Županijskog odbora SDA Sarajevo.

Ministarstvo financija i riznice SAD-a objavilo je na svojoj službenoj internet stranici pojašnjenje vezano za današnji paket sankcija kojim su, između ostalih, obuhvaćeni i Asim Sarajlić i Gordana Tadić.

Kako su naveli na svojoj stranici, Sarajlić je ozloglašeni subjekt “afere Asim”, političke korupcionaške afere u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog izaslanika u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke. Sarajlić je optužen za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utjecajem, prenosi sarajevski Klix.

“Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno poduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je osobnoprihvaćao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, i inače je vršio neumjeren utjecaj na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalificirani, što narušava integritet kompanije”, navedeno je.

Kako stoji na stranici američkog Ministarstva riznice Sarajlić je određen za sankcije za odgovornost ili sudioništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan.

“Uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnju ili bivšu vladu, ili za izravno ili neizravno uključenje u korupciju dužnosnika na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za osobnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje”, stoji u objavi.

Za Gordanu Tadić su naveli da je bila glavna tužiteljica u Tužiteljstvu BiH od 2019. do 2021. godine.

“2021. godine službeno ju je smijenilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće nakon što nije dodijelila predmete tužiteljima putem automatiziranog predmeta. Sustav distribucije je dizajniran da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužitelja na osnovu osobnih ili političkih razloga”, ističe se u priopćenju.

Osim toga, Tadić je, kako se navodi, iskoristila svoju poziciju glavnog tužitelja da promovira svoje osobne i obiteljske interese. Nadalje, navodno je naplatila državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora.

“Tadić je određena za sankcije zbog toga što je odgovorna ili sudionik, ili da je izravno ili neizravno sudjelovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija SAD-a.

Tadić: Ja nikad ni od koga nisam žute banke uzela

Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koja je uvrštena na crnu listu američkih sankcija, kazala je da nije o tome obaviještena te da je razočarana takvom odlukom.

“Mene stavili na ‘crnu listu’? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene). Iznenađena sam. Kakva korupcija? Ne znam odakle to. Čitav život radim pošteno. Ja nikad ni od koga nisam žute banke uzela. Vrlo sam razočarana”, kazala je Tadić za Radio Slobodna Europa.

 

M.J.