Budimir Lončar uvodi Hrvatsku u Balkansku uniju i Novi svjetski poredak

Posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Budimir Lončar u petak, 17. travnja 2009. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održao je predavanje na temu „Svjetska kriza i nužnost reforme međunarodnog sustava“.

Predavanju je nazočio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, državna tajnica za organizaciju i upravljanje Maja Vrtarić, ravnatelji Uprava te brojni djelatnici Ministarstva.

Tom prigodom Lončar se osvrnuo na političke i gospodarske izazove koji obilježavaju aktualni trenutak na međunarodnoj vanjskopolitičkoj i diplomatskoj pozornici. Posebno je naglasio utjecaj svjetske gospodarske krize koja je izmijenila cjelokupnu sliku svijeta, kao i potrebu iznalaženja rješenja ove krize zajedničkim naporima na globalnoj razini. U tom smislu, smjernice novih pravaca djelovanja mogu se pronaći u zaključcima summita G20, prilagodbi NATO saveza novim izazovima, reformi UN-a i MMF-a, kao i u prvim vanjskopolitičkim potezima predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

Odgovarajući na pitanja nazočnih, Lončar je kazao kako politika američkog predsjednika Obame koja zagovara međusobno uvažavanje, razumijevanje i suradnju među državama predstavlja dugo očekivani korak naprijed u suočavanju s globalnim izazovima. Rasprava o Novom svjetskom poretku nikada nije bila tako intenzivna kao danas, a veća suradnja i ravnoteža među vodećim svjetskim čimbenicima trebala bi rezultirati pravednijim sustavom u cjelini, zaključio je Lončar.


Mario Dragun
Glasnogovornik

http://www.mvpei.hr/custompages/static/hrv/templates/_frt_Priopcenja.asp?id=4599