Svijet

Netanyahu zahvalio BiH, oglasio se Džaferović

Izraelski predsjednik Benjamin Netanyahu se na svom Twitter profilu zahvalio brojnim državama na podršci Izraelu, a među njima je i Bosna i Hercegovina. Tim povodom reagirao je jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Rusija proglasila SAD i Češku neprijateljskim državama

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog mjeseca zakon kojim se ograničava broj lokalnog osoblja koje radi u stranim diplomatskim misijama i drugim agencijama i naložio vladi da sastavi listu "neprijateljskih" država na koje će se primjenjivati ​​ograničenja, prenosi Reuters.

Turci ponovno pokušavaju istrijebiti Armence

Dana 24. travnja 1915. godine započeo je genocid nad Armencima u okviru tadašnjeg Osmanskog Carstva čiji je slijednik današnja Turska. Uz sustavne masovne zločine i progone, pobijeno je između 800.000 i 1.500.000 pripadnika ovog naroda (pravi razmjeri genocida i broj žrtava nisu, nažalost, nikad utvrđeni).

Češka protjerala 18 ruskih diplomata

Češka je protjerala 18 članova osoblja ruskog veleposlanstva zbog sumnji da su ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji spremišta streljiva 2014. godine u Vrbeticama, izvijestili su u subotu češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček.

SAD uvele nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile protjerati 10 ruskih diplomata.

Procurio slovenski “non paper” koji izravno govori kako podijeliti BiH

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je non-paper koji je slovenski premijer Janez Janša poslao u Bruxelles i u kojem nudi svoju viziju rješenja za stanje na Zapadnom Balkanu. Primož Cirman, jedan od autora teksta, za Jutarnji list je izjavio da je riječ o stvarnom dokumentu, da su se namučili da do njega dođu i da potpuno vjeruju svom izvoru. Te da smatra kako je prema načinu pisanja jasno da je riječ o diplomatskom dokumentu tipa “non-paper”.

Vladimir Majakovski - razočarani "pjesnik sovjetske revolucije" ustrijelio se 14. travnja 1930. godine

Vladimir Iljič Majakovski, pisac, slikar, glumac i revolucionarni pjesnik, jedan je od začetnika ruskog futurizma. U mladosti strasni marksist, u vrijeme sovjetske revolucije politički agitator i veliki obožavatelj Lenjina i "Oktobra" koji se proslavio svojim odama boljševičkom sustavu, već se 20-ih godina teško razočarao u Staljina i njegov način vladavine. Pred kraj života pokušao se "iskupiti" nekim dramama u kojima je nastojao pokazati pravo lice sovjetskog režima ("Hladan tuš"), ali ipak ostaje upamćen kao "pjesnik revolucije".