Svijet

Srbi i kineske donacije

"Idu miš i slon preko starog drvenog mosta i u jednom trenutku kaže miš slonu: 'Hebo te, kako se ovaj most trese i uvija kad nas dvojica prelazimo!'" Prilično star i možda ne bogzna kako originalan vic, ali na zgodan i slikovit način govori o kompleksu malih koji imaju dojam da su i oni veliki kad se nađu u njihovoj blizini.

Skok cijena nafte za više od 30 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna zabilježile najveći tjedni skok u povijesti, više od 30 posto, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene, unatoč oštrom padu potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Što se to neprestano krije?

Urote su niskokalorični napoj za umišljene umove, a takvih je sve više pa se i količina medijskog napoja povećava. Međutim tu i tamo iz nedaleke prošlosti izrone činjenice, događaji neki koje je teško shvatiti u kontekstu današnje situacije s corona pandemijom i nemoguće interpretirati s dnevno posluženim medijskim informcijama, a da čovjek ne pomisli kako je dosta toga bitno bilo davno izrečeno i najavljeno. Ali ljudi pamte kratko i to je adut s kojim vlast i mediji računaju.

Trump: Bit će mnogo umrlih

Američki predsjednik Donald Trump poručio je Amerikancima da se pripreme na veliki broj umrlih zbog zaraze koronavirusom idućih dana, dok se, kako je najavio, zemlja suočava s najgora dva tjedna pandemije.

Broj oboljelih u Francuskoj naglo skočio

Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61% u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44% i iznosi 82.165 osoba, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.