Svijet

Pepeo Fidela Castra u mauzoleju Ernesta Che Guevare

Pepeo umrlog kubanskog diktatora Fidela Castra stigao je u mauzolej u kojemu se nalaze posmrtni ostaci njegovog suborca Ernesta Che Guevare. Kovčeg s Castrovim pepelom ostat će preko noći u mauzoleju, nakon čega nastavlja put prema Santiago de Cubi.

Ivica Dačić napustio zasjedanje Višegradske skupine i zaprijetio Europskoj uniji

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić u srijedu je napustio skup ministara Višegradske skupine (V4) u Varšavi nezazdovoljan što povjerenica za vanjsku politiku i sugurnost EU-a Federica Mogherini i domaćini skupa nisu reagirali na izjave ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxaja da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid.

Hrvatska predsjednica osudila ekspanizonističku politiku Vladimira Putina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je sudjelovala na Nacionalnom sigurnosnom forumu u Halifaxu, gdje je govorila o aktualnom stanju sigurnosti u Europi. Potom je i dala intervju DefenceNewsu u kome se osvrnula na teme vezane uz raspoređivanje vojske i tehnike na granicama s Rusijom a osudila je i ekspanzionističku politiku Vladimira Putina.

Smrću Fidela Castra nestala jedna epoha poniženja

Kakav je Fidel Castro bio političar i državnik neka ocjene oni koji su „blagodati“ njegove vladavine osjetili u gorkom stidu poniženja na vlastitoj koži i u vlastitim nesanicama; kubanski naraštaji, milijuni Kubanaca koji su zahvaljujući njegovoj marksističkoj revolucionarnosti odrobijali jednu dugu mračnu epohu komunističke diktature, bijede i posvemašnje izolacije.

Erdogan oštro napao Bruxelles

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nezadovoljan stajalištima Bruxellesa u odnosu na Tursku, upozorio je Europsku uniju da bi Ankara na još barem tri mjeseca mogla produljiti izvanredno stanje, koje je na snazi od neuspjela državnog prevrata u srpnju.

Umro Fidel Castro

Kubanski komunistički revolucionar i dugogodišnji čelnik Fidel Castro umro je sinoć u 90. godini.