Društvo

Održano 73. redovito zasjedanje BK BiH

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci održano je 13. i 14. srpnja 73. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pod predsjedanjem vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, sudjelovali su svi članovi BK BiH te delegat Hrvatske biskupske konferencije križevački biskup Nikola Kekić i dopredsjednik Slovenske biskupske konferencije mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl.

Nadbiskup Marin Barišić: Ponosni smo na uspjeh naše nogometne reprezentacije

Na svetkovinu Majke Božje Bistričke, u petak 13. srpnja, u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U homiliji nadbiskup Barišić osvrnuo se na izazove i poteškoće koje su pred obiteljima danas, od kojih je posebno istaknuo demografska pitanja, beznađe mladih, rodnu ideologiju i pobačaj.

Nadbiskup Hoser: U Međugorju se vodi borba dobra i zla

Bitka između dobra i zla i, u tom sklopu, uloga mafije u Međugorju bila je jedna od tema homilije nadbiskupa Henryka Hosera na oproštajnoj misi u kapelici Krista Dobrog Pastira u srijedu na warszawskome Chopinovu aerodromu, na kojoj se pozdravio sa svojim najbližim poljskim suradnicima uoči faktičkog preuzimanja nove dužnosti apostolskog vizitatora s posebnim ovlastima za župu Međugorje u Hercegovini, piše Jutarnji list.

Proslavljen blagdan bl. Marije Petković

U župi Svih svetih u Blatu, rodnom mjestu hrvatske blaženice Marije Petković, u ponedjeljak 9. srpnja, svečano je proslavljen njezin blagdan. U jutarnjim satima slavljene su dvije mise u svetištu bl. Marije Petković. Prvu je predvodio domaći župnik don Željko Kovačević, a drugu, na kojoj su nazočili djelatnici i volonteri dubrovačkog Caritasa koji su blaženicu uzeli za svoju zaštitnicu slavio je župnik u Čilipima don Josip Barišić uz koncelebraciju više svećenika.

Umro kardinal Jean Louis Tauran

Kardinal Jean Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog i kardinal kamerlengo Svete Rimske Crkve, preminuo je jučer 5. srpnja popodne u Sjedinjenim Američkim Državama, u dobi od 75 godina. Upravo kardinal Tauran je 13. ožujka 2013. godine svijetu objavio da je za novog papu izabran argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio koji je izabrao ime Franjo.

Kardinal Schönborn: Ne dirajte nedjelju!

U Austriji traju rasprave o nacrtu revizije saveznog zakona o radnom vremenu i pravu na odmor, kojim bi se promijenilo trenutačnu regulaciju rada nedjeljom u radnim smjenama, javlja Agencija SIR. Predsjednik Austrijske biskupske konferencije (ÖBK), kardinal Christoph Schönborn, ponovio je u članku za novine „Heute", svoj apel: „Molim vas, ne dirajte nedjelju!"

Blagoslov kapelice u župi Čvrljevo

Mještani sela Kladnjica, u župi Čvrljevo, u Šibenskoj biskupiji, na poticaj Mate Radanovića podignuli su kapelicu u čast Gospe od Zdravlja, uz glavnu cestu, na samom ulazu u selo Kladnjice, kraj raskrižja za Barane i Prčine. Kapelicu je blagoslovio fra Ante Jurić uz suslavlje župnika Čvrljeva fra Ante Jurić Talaje, u subotu, 30. lipnja, u18 sati.

Papa Franjo predvodio euharistijsko slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla

Papa Franjo predvodio je na Trgu svetog Petra u Vatikanu svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla, a pritom je blagoslovio i palije novih nadbiskupa metropolita. Na misi je sudjelovalo četrnaest kardinala koji su kreirani za konzistorija u Bazilici svetoga Petra, izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana.