Društvo

Dječji vrtić Omiš proslavio stotu obljetnicu svoga rada

Povodom 100 godina postojanja predškolske djelatnosti na području Grada Omiša,  Dječji vrtić Omiš proslavio je visoku obljetnicu svoga rada postavljanjem izložbe fotografija i dokumenata od 1917. do 2017. godine i predstavljanjem prigodne monografije Sto godina vrtića u Omišu.  

Završen 5. Tjedan zajedništva i solidarnosti s Hrvatima u Bosni i Hercegovini

U organizaciji  Zajednice  Hrvata Bosne i Hercegovine i  Šibensko-kninske županije  „ 5. Tjedan zajedništva i solidarnosti s Hrvatima u Bosni i Hercegovini“ koji je počeo 14. ožujka u Kninu, završio je, u nedjelju 19. ožujka,  slavljenjem svetih misa u župnoj crkvi Našašća svetog Križa u Vodicama u 9  i 11 sati,  koje je predvodio don Donald Marković, župnik župe Pećine i vojni kapelan za Središnju Bosnu te član svećeničkog bratstva Svetog Dominika u suslavlju župnika Vodica don Franje Glasnovića i don Ivana Čolaka, svećenika u miru.

Eurozastupnica Petir posjetila franjevački samostan sv. Vlaha u Konavlima

U sklopu posjeta Konavlima hrvatska zastupnica u europskom parlamentu Marijana Petir posjetila je 18. ožujka i franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju-Konavle. Tom prigodom razgledala je starodrevni samostan iz 15. stoljeća te izložbu likovnih uradaka s prve internacionalne kolonije koja je bila otvorena u samostanu Pridvorje početkom ožujka.

Umro don Ivan Grubišić

Don Ivan Grubišić umro je u 81. godini u domu za umirovljene svećenike u Splitu, potvrdili su iz Splitske nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje u povodu Papina dana u zagrebačkoj prvostolnici

U povodu Papina dana euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u ponedjeljak 13. ožujka predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U koncelebraciji je bilo desetak svećenika, među kojima i tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, duhovnik Križarske organizacije rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić, kao i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja.

Blaženi Miroslav Bulešić kao župnik i dušobrižnik

U Pazinu je 11. ožujka održan drugi u nizu korizmenih susreta za župne animatore Porečke i Pulske biskupije. Uvodni pozdrav predavaču i okupljenima uputio je kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić. Predavanje „Blaženi Miroslav Bulešić kao župnik i dušobrižnik" izrekao je vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Bulešića vlč. Ilija Jakovljević.

Papin nagovor na drugu korizmenu nedjelju

Na drugu korizmenu nedjelju papa Franjo, koji će popodne posjetiti župu sv. Magdalene iz Canosse, u svom je nedjeljnom nagovoru okupljene vjernike na Trgu sv. Petra upozorio kako je kršćanski hod put ljubavi i požrtvovnosti. Kršćanima je preporučio da budu spremni usidriti križ u svoj svakidašnji život: „Tko s Kristom umire, taj će i s njim uskrsnuti".

U Rimu predstavljena knjiga "Osobna i kolektivna iskustva katolika u srednjoistočnoj Europi pod komunističkim režimom"

Na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu  u srijedu 8. ožujka, predstavljena je knjiga »Testimoni della fede. Esperienze personali e collettive dei cattolici in Europa centro-orientale sotto il regime comunista« (Svjedoci vjere. Osobna i kolektivna iskustva katolika u srednjoistočnoj Europi pod komunističkim režimom), koju je uredio Jan Mikrut, svećenik Bečke nadbiskupije i profesor crkvene povijesti na Gregorijani.