Društvo

U Dubrovniku održana tribina o Alzheimerovoj bolesti

U dvorani sv. Ivana Pavla II u Dubrovniku u utorak 26. rujna, na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, održana je javna tribina u organizaciji Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB) i Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije. 

Otkrivena spomen-ploča na kući u kojoj je ubijen i spaljen fra Rafo Kalinić

U Brnazama je 24. rujna otkrivena spomen-ploča na kući u kojoj je ubijen i spaljen svećenik fra Rafo Kalinić (r. 1910.). Bio je član Franjevačkog samostana Gospe Sinjske i profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Podnio je mučeničku smrt 24. rujna 1943. u Brnazama iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Vojni ordinarijat u RH obilježava 20. obljetnicu postojanja

Vojni ordinarijat u RH 2017. godine proslavlja 20. obljetnicu postojanja i djelovanja, a osnovan je bulom pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine. Time je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske. Iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska.

U školama 1.173 prvašića manje nego lani

Od 128 gradova, njih 78 bilježi minus, dok ih je 50 u plusu. Najveće povećanje imaju Dubrovnik, u kojem je ove godine upisano 46 prvašića više nego lani i Vukovar sa 42 prvašića više te Kaštela, Samobor, Solin, Zabok i Koprivnica

Mladen Pavković: Kakvi povjesničari, takvi i udžbenici!

Na koji način i kako učenici uče u školama o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno o Domovinskome rat? Znaju li oni tko je bio agresor, a tko žrtve? Na prvi pogled reklo bi se da je sve već poznato te da nešto takvo nije jasno samo i jedino ekstremnim ljevičarima, koji su se namnožili kao šipak koštica!

25. obljetnice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića

U prigodi 25. obljetnice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, Biskupski ordinarijat u Mostaru organizirao je u večernjim satima, 13. rujna svečanu akademiju.

Fra Miljenko Šteko: Fra Didaka Buntića velikim čini što nikada nije zaboravio tko je i odakle potječe

Hercegovački franjevac fra Didak Buntić najpoznatiji je po svom podvigu spašavanja nekoliko tisuća hercegovačke djece od gladi. Tisuće djece su u rujnu 1917. godine vlakovima iz Mostara prevezena u Slavoniji kod hrvatskih obitelji „na prehranu“. Time je fra Didak spasio život cijele jedne generacije hercegovačkih Hrvata. Nedavno je u Mostaru obilježena 100. godišnjica ovog povijesnog događaja, a tim povodom portal Dnevnik.ba objavio je razgovar s provincijalom Franjevačke hercegovačke provincije fra Miljenkom Šteko.

Proslavljena svetkovina sv. Marka Križevčanina

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije i grada Križevaca, 7. rujna na središnjem Strossmayerovu trgu u Križevcima misno slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu s domaćim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, sisačkim biskupom Vladom Košićem, dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, te pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim.