Društvo

Raspisan novi nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne na čelu s Ivanom Sivrićem, raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Oproštaj od fra Ivana Jukića

Nakon kratke i teške bolesti u 72. godini života, u nedjelju, 9. rujna, preminuo je  fra Ivan Jukić, vrijedni i marni franjevac, ljetopisac i kroničar, predan svojoj vjeri i svome dušobrižništvu, dobitnik nagrade Grada Vrgorca za životno djelo i Splitsko-dalmatinske županije za obnovu vjerske i kulturne baštine.  Posljednji ispraćaj bio je u utorak, 11. rujna, na gradskom groblju u Imotskom.

Papa Franjo: Najgore ropstvo je ropstvo vlastitom „ja"

Papa Franjo tijekom opće audijencije na Trgu Sv. Petra u Vatikanu održao je 12. rujna katehezu u kojoj se ponovno osvrnuo na treću Božju zapovijed koja se odnosi na dan Gospodnji, prenosi Vatican News. Dekalog koji je objavljen u Knjizi izlaska, ponavlja se u knjizi Ponovljenog zakona na gotovo isti način, s izuzetkom te treće riječi u kojoj se pojavljuje dragocjena razlika. Dok je u Knjizi izlaska razlog odmora blagoslov stvaranja, u Ponovljenom zakonu, međutim, označava kraj ropstva. Taj dan rob se mora odmarati kao i gospodar kako bi slavio spomen na Pashu oslobođenja.

Vijeće kardinala izrazilo punu solidarnost s papom Franjom

Vijeće kardinala, na svom prvom sastanku dvadeset i šeste sjednice, pripremajući se da preda Svetome Ocu prijedlog za reformu Rimske kurije izrađivan u prvih pet godina djelovanja, odlučilo je, prije no što nastavi svoj rad, zamoliti Papu da iznese osvrt o radu, strukturi i sastavu samog Vijeća, uzimajući u obzir i poodmaklu dob nekih članova, priopćio je 10. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.

Ukop posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u svibnju 1945. u šumi Belaš kod Lepoglave

U Višnjici kod Lepoglave u nedjelju 9. rujna varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je misu uz komemoraciju i ukop posmrtnih ostataka žrtava ubijenih tijekom 2. svjetskog rata u svibnju 1945. godine, u obližnjoj šumi Belaš. Riječ je o posmrtnim ostacima desetak žrtava ekshumiranih na području spomenute šume tijekom ekshumacije koju je tijekom 2017. godine provelo Ministarstvo branitelja.