Znanost

Akademik Velimir Neidhardt novi predsjednik HAZU-a

Akademik Velimir Neidhardt izabran je za novog predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na izbornoj skupštini HAZU održanoj u četvrtak 15. studenog na kojoj su birani članovi novog Predsjedništva Akademije. Akademik Neidhardt dobio je 87 glasova, a njegova protukandidatkinja akademkinja Milena Žic Fuchs 37 glasova.

Održan znanstveni skup „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru“

Međunarodni znanstveni skup „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru“, kojeg je priredila župa Gospe od Anđela u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejom grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira 'Radovan' Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije, održao se, od 18. do 19. listopada,u hotelu sv. Križ na Čiovo, Arbanija, kraj Trogira, u spomen na dolazak sv. Franje u Trogir i gradnju prvog samostana franjevaca u Hrvatskoj te prigodom izgradnje nove crkve i pastoralnog centa Ivan Pavao II.

Wunderkind iz dijaspore

Dok u medijima, kako tiskanim, tako i televizijskim te mrežnim čitamo o neugodnim događajima: prometnim nesrećama, lošem gospodarskom stanju zemlje, iseljavanju i sl., dobre vijesti kao da se namjerno skrivaju ili prešućuju.

Životni put fra Bernardina Sokola

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u subotu 19. svibnja,u Nadbiskupskoj palači, Podvorje u Kaštel Sućurcu,održan je znanstveni skup u sklopu smotre „Dani fra Bernardina Sokol“ priređene, od 18. do 20. svibnja, u povodu 130. obljetnice rođenja fra Bernardina Sokola, hrvatskog svećenika, mučenika i glazbenika, uorganizaciji Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, Splitsko-dalmatinske županije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Instituta za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilišta u Splitu, Grada Kaštela i Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva Split.

Split domaćin središnjeg svjetskog događaja u području molekularne medicine, forenzike i antropologije

U lipnju 2019. godine u Splitu će se održati “11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, o kojoj je danas na sastanku u Banovini gradonačelnika Grada Splita Andru Krstulovića Oparu izvijestio suosnivač ISABS-a i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Održan međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“

U prigodi proslave blagdana sv. Ilara (sv. Holarion), zaštitnika župe Mlini, u Dubrovačkoj biskupiji, od 19. do 20. listopada, održan je međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“, u hotelu Astarea u Mlinima, u organizaciji KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskoga nauka i Župe sv. Ilara u Mlinima kraj Dubrovnika.