Kultura

Pjesme natopljene sjetom i uspomenama

Sve poznatija hrvatska pjesnikinja Zdenka Čavić objavila je zanimljivu i vrijednu knjigu poezije s naslovom „Dotaknuti srcem“, ili kako ju je ona još nazvala „Lirika o gradovima i prijateljstvu“. Riječ je o knjizi u kojoj stihovima priča najljepše priče o gradovima, koji su joj ostali u duši. Tako je među ostalim zabilježila 16 hrvatskih i oko tridesetak europskih gradova, među kojima su Dubrovnik, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Budimpešta Ljubljana, Sarajevo, Venecija, Milano, Mostar i drugi. Obilazeći sve te sredine, nije zaboravila navratiti i u Međugorje, koje, kako kaže, nije mjesto već naprotiv – „velegrad“.

Imaginacije Krešimira Ivića u Galeriji Doma specijalne policije u Zagrebu

Niz je ciklusa kreirao u kontinuiranom radu suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Zagreba, Krešimir Ivić, većinom ulja i akrili na platnu ili na papiru većega formata, ustrajno istražujući raznovrsne motive koji su se cjelovito uklapali u njegov specifični izraz uz izrazitu nazočnost uvijek svježeg i rafiniranog kolora.

Novo književno djelo Miljenka Stojića

Miljenko Stojić, suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac, s objavljenih dosadašnjih deset zbirki pjesama, dvije zbirke priča, četiri romana i šest slikovnica, te brojnih ogleda i kritika, donosi pred ljubitelje pisane riječi novo književno djelo.

Glasnogovornik hrvatske povijesti

Jako Baltić, Godišnjak od događaja crkvenih, svietskih i promine vrimena u Bosni 1754-1882., priredio, latinske i talijanske dijelove preveo, uvod i bilješke napisao dr. fra Andrija Zirdum, Synopsis, Sarajevo-Zagreb, 2003.

Praizveden balet „Coppélia“ Léa Delibesa

Balet Hrvatskog narodnog kazališta premijerno je u petak 15. ožujka izveo komični balet „Coppélia“ Léa Delibesa. Jedan od najizvođenijih klasičnih baleta na pozornicu splitskog kazališta postavio je latvijski koreograf Aivars Leimanis, a Orkestrom HNK Split ravnao je maestro Hari Zlodre. U glavnim ulogama nastupili su solisti Baleta HNK Split: Eva Karpilovska, Ivan Boiko i Dimitrij Rodikov.

TRANSFORMACIJE Mladena Žunjića

U najnovijem ciklusu ulja i akrila na velikim formatima platna, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić posvetio je Transformacijama, radikalnim promjenama oblika, nastanku ali i nestanku svjetova.

Zoran Šimunović izlaže u zagrebačkoj galeriji „Vladimir Filakovac“

Akademski slikar Zoran Šimunović iz Vukovar, istaknuti je predstavnik mlađe, agilne generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor niza zapaženih izložbi, ovih se dana predstavlja, od 11.3.2019. do početka četvrtog mjeseca u poznatoj zagrebačkoj galeriji „Vladimir Filakovac“ s novom samostalnom izložbom HOMMAGE PROSTORU.