Kultura

Za hrvatski entitet u Austro-Ugarskoj

Prikaz knjige: Spomen knjiga iz Bosne, uredio dr. Ivan Šarić, kanonik vrhbosanski, Naklada Kaptola vrhbosanskoga, Zagreb, 1901., pretisak Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Econik, Zagreb, 2003.

39. Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Kaštela

Povodom 39. Međunarodnog dana muzeja, čija je ovogodišnja tema Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicijeMuzej grada Kaštela organizira u subotu, 18. svibnja teorijsko-praktičnu radionicu „Slikarska tehnika Leonarda da Vincija“ koju će voditi restauratorica Sandra Šustić. Radionica će se održati u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi u Kaštel Lukšićuu vremenu od 9.30 do 17.30 sati.

Tamni ciklus Mladena Žunjića

Nekako u isto vrijeme, kada je nastajao svijetli Mediteranski ciklus, slikar Mladen Žunjić, s jednakom je upornošću pristupao realizaciji Tamnog ciklusa i naravno, ulje, akril na velikom formatu platna., uz mnoštvo tzatamenjene, skrivene simbolike, koja u ponekim trenutcima djeluje kao povratak figuraciji ili dovoljno udaljeno od klasične apstrakcije.

Ciklus velikih formata Zorana Šimunovića

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Vukovara, akademski slikar Zoran Šimunović, sigurno je jedan od najaktivnijih pripadnika svoje generacije, ističući se kontinuiranim slikanjem i odmjerenim izlaganjem u pomno odabranim galerijskim i muzejskim prostorima.

Ranko Ajdinović izlaže na ART ZAGREBU u Tehničkom Muzeju

Sredinom svibnja ove godine, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ranko Ajdinović predstavio se je na ART ZAGREBU, manifestaciji u Tehničkom muzeju s nekoliko novih slika, akrilima i kombiniranim tehnikama na platnu iz nadahnutog ciklusa Unutarnji pejzaži.

Ganga, gluho kolo i slikarstvo

Prikaz knjige: Anđelko Mijatović, Ganga – Pismice iz Hercegovine, Imotske krajine, od Duvna, Livna i Kupresa, Drugo prošireno izdanje, Naša Ognjišta, Tomislavgrad, 2004.

Likovi u bijelom Tomislava Šilipetra

Akademski slikar Tomislav Šilipetar, istaknuti je pripadnik mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je osebujnog opusa i izložbi koje bezrezervno ostavljaju snažan dojam.