Kultura

Predstavljena knjiga „Dostojan vojnik Jelačića Bana: Autobiografski zapis Dalmatinskog namjesnika Gabrijela Rodića“

U sklopu 29. Knjige Mediterana, u ponedjeljak, 25. rujna u HAZU Split predstavljena je knjiga „Dostojan vojnik Jelačića Bana: Autobiografski zapis Dalmatinskog namjesnika Gabrijela Rodića“ Marka Trogrlića, profesora na katedri za novovjekovnu i suvremenu povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Knjiga je objavljena u nakladi Leykam international iz Zagreba i Odjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Knjigu su predstavili prof. Josip Vrandečić, prof. Edi Miloš i sam autor. Program je vodio prof. Ivan Bošković.

Ansambl Lado priprema spektakularni nastup u Spaladium Areni

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema novi kulturni spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Predstavnici najljepše hrvatske glazbene i plesne tradicije, koncert pod sloganom Čuvajmo naše blago održat će 1. prosinca u 19 sati, a splitska publika po prvi puta uživat će u ovogodišnjem cjelovečernjem programu Ispod duba stoljetnoga.

Počinje Samoborska glazbena jesen

Samoborska glazbena jesen svoje će 42. izdanje publici rasprostrti od 29. rujna do 8. listopada, a eksplozivni i energični uvod u glazbene užitke Jeseni, pružit će Ivana Bilić Marimba Week, koji počinje već u nedjelju, 24. rujna i traje do 29. rujna i donosi koncerte, radionice, predavanja i brojne druge sadržaje!

Knjigozori Miljenka Stojića: Nju su objesili

o-ljudimaMaja Pavelić Runje, O ljudima, o životu u književnom djelu Mile Budaka, Naklada Trpimir, Zagreb, 2017.

Hrvatska književnost ni do dana današnjega nije se uspjela oporaviti od posljedica Drugog svjetskog rata. Mnogi, naime, njezini stvaratelji ostali su zatrpani u kojekakvim rovovima ili jamama, a njihovim preživjelim istomišljenicima onemogućeno je stvaranje. Jugokomunisti su silom kovali novog čovjeka i novu književnost. Pomagale su im u tomu prodane duše. Ostali su se prikrivali ili su se kajali za zablude.

Književni natječaj u spomen na 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa. Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Premijerno predstavljen roman Od Franje do Franje

Velika dvorana hotela Brotnjo u Čitluku i ove godine bila je dupke ispunjena na predstavljanju novog romana Od Franje do Franje istknute književnice Anite Martinac, na kojem su brojni posjetitelji doista mogli uživati u izvanrednom kulturnom događaju.