Kultura

Dugovječnost hrvatskoga jezika u BiH

Prikaz knjige: Jezik Hrvata u Bosni i Hercegovini od Matije Divkovića do danas – Zbornik radova s Međunarodnog suradnog skupa održanog 23. ožujka 2012. u Zagrebu, urednik Jadranka Gvozdanović i dr., Sveučilište u Zagrebu – Hrvatski studiji, Zagreb, 2015.

"Priče iz Vukovara" i "Trubadur" u Noći kazališta HNK Split

Hrvatsko narodno kazalište Split i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć kazališta koja se 17. studenog po jubilarni deseti put održava u hrvatskim kazalištima. Te su večeri na programu HNK Split dvije predstave: na velikoj pozornici Trubadur Giusepea Verdija, a na komornoj Sceni 55 autorski projekt Pere Eranovića, monodrama Priče iz Vukovara nastala po proznim zapisima Siniše Glavaševića. Ulaznice za predstavu Priče iz Vukovara u povodu Noći kazališta, ali i u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. su besplatne.

Vestalke Damira Medvešeka

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik ,europske reputacije, akademski slikar iz Zagreba, Damir Medvešek, autor je kompleksnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem domovine i u inozemstvu.

Praizvedba opere Trubadur u HNK Split

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku praizvela je, u subotu 10. studenog, operu Trubadur Giuseppea Verdija, jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela opernog repertoara koje zauzima ključno mjesto u Verdijevoj romantičnoj trilogiji, pod glazbenim vodstvom maestra Harija Zlodre a u režiji Roberta Boškovića.