Kultura

Komedija Buža na pozornici HNK Split

Buža, gorka komedija Živka Jeličića s velikim uspjehom premijerno izvedena na 62. Splitskom ljetu po prvi će put biti izvedena na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 21. listopada s početkom u 20:30h. Duhovitu priču o dvojici susjeda kojima međusobni sukob i netrpeljivost postaje gotovo isključiva životna preokupacija na pozornicu je postavio redatelj Zoran Mužić povjerivši uloge glumačkom kvartetu koji čine Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

Miljenko Stojić: Na krilima povijesti, naše

jakaNevenka Nekić, Jaka, Vlastita naklada, Zagreb, 2016.

Živjeti u mirnom mjestu netaknute prirode. Imati konja i njime okolo krstariti. Otac se brine za te i ti rasteš bezbrižno sanjajući prekrasnu budućnost. Milina jedna, raj nebeski.

Junakinja romana Jaka ovo je ponijela u dubinama svoje duše. I to ju je grijalo kad su nahrupila drukčija vremena. Sve do naših dana, do Domovinskog rata. Na svojoj goloj koži iskusivala je što je to život i nije dala da ju slomi. Dapače. Ona je slamala njega, jer drugog puta nije bilo.

Neke Stojićeve književne stope

»Stopu po stopu« naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog književnika, novinara i franjevca Miljenka Stojića, koja je nedavno objavljena u Nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu.

Roman Leljak gostuje u Koprivnici

U srijedu, 19. listopada s početkom u 19 sati, u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.,održat će se „Susret s Romanom Leljakom“, poznatim slovenskim publicistom i istraživačem Udbinih arhiva i autorom niza knjiga u kojima se raskrinkava djelatnost bivše jugoslavenske službe državne sigurnosti.

Književnu večer „Čitaj knjigu“ privukla brojne zaljubljenike u knjigu

Književna večer “Čitaj knjigu” uz Alis Marić, Ingrid Divković, Kate Mitchell i prof. Živka Skračića, koju je Gradska knjižnica Kaštela organizirala kao uvod u Mjesec hrvatske knjige, privukla je u četvrtak, 13. listopada u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu brojne zaljubljenike u knjigu i čitanje, koji su na književno događanje pristigli iz Kaštela, Solina, Splita i Trogira.

U Essenu predstavljeni romani Anite Martinac

U organizaciji Hrvatskog šporskog kluba „Dražen Petrović“ u Essenu u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Essenu predstavljeni su povijesni romani Medaljon i Posljednji, afirmirane hrvatske spisateljice Anite Martinac.