Kultura

Zbirkom poezije Snaga vjere javnosti se predstavila mlada pjesnikinja Ana Zovko

U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku pod uredništvom književnice Anite Martinac objavljena je još jedna nova knjiga a riječ je o zbirni pjesama pod nazivom SNAGA VJERE mlade pjesnikinje i magistrice politologije Ane Zovko. Recenzenti zbirke su Ilija Drmić, Anita Martinac i Helena Skočibušić. Naslovna stranica djelo je akademskog kipara Ilije Kegelja.

Tajanstveni likovi žena u novom ciklusu Damira Medvešeka

Akademski slikar Damir Medvešek, autor značajnog opusa i iznimnog inozemnog ugleda,vrlo je aktivni pripadnik aktualne likovne scene, od zapaženog kontinuiranog izvođenja brojnih scenografija koje izrađuje sa suradnicima za zagrebački HNK-a do niza uzbudljivih ciklusa koji nastaju u njegovom slikarskom atelijeru.

Dva ciklusa Gorana Petrača

Akademski slikar Goran Petrač ,suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor je zapaženog opusa koga čine brojni ciklusi, od slika u ulju i akrilu do crteža.

Gdje je to svjetlo?

Prikaz knjige: Marko Matolić (priredio),S bosanske granice. Dopisi i izvještaji fra Martina Nedića o stanju u Bosni i Hercegovini objavljeni u Gajevim »Novinama« 1838. – 1855., Centar za kulturu, Orašje, 2020.

Sakralni ciklus Ane Guberine

Akademska Slikarica Ana Guberina istaknuta je hrvatska likovna umjetnica, osobito je zapažena po snažnom ciklusu posvećenog otocima i nizu impresivnih slika koje čine sakralni opus.

Izložba Gabrijela Jurkića u Kaštelima

U četvrtak, 4. ožujka 2021. u 12 sati, bit će otvorena izložba "Umjetnik – crta – posvećenje" u Muzeju grada Kaštela u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi , gdje će biti  predstavljen dio fundusa zbirke od oko 6000 crteža, studija i skica Gabriela Jurkića iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

Koncert u povodu 100. obljetnice rođenja poljskog pjesnika Krzysztofa Kamila Baczyńskog

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u prigodi 100. obljetnice rođenja poljskog pjesnika Krzysztofa Kamila Baczyńskog, u petak, 26. veljače, održan je poljsko-hrvatski „Koncert“ posvećen poljskom pjesnikuratnog doba - K. KamiluBaczyńskom, u izvedbi vokalistice i violinistice Regine Roslaniec Bavčević, uz klavirsku pratnju Joška Bavčevića, Nino Nimac (gitara), Branko Grašo (bubnjevi) i Ante Popovića (gitara), u organizaciji Poljske kulturne udruge „Polonez“. Na početku koncerta izvođače i publiku pozdravila je Monika Waligorska, predsjednica PKU „Polonez”.

Dr. Josip Seršić „jedan od najvažnijih i najplodonosnijih suvremenih hrvatskih polihistora u Austriji“

Dr. med. Josip Ser­šić znalački je stariju hrvat­sku povijest povezao s novijom po­viješću gradišćanskih Hrvata. U svojoj novoj domovini, u svom istraživačkom djelovanju usredotočio se na povijest Hrvata u Beču i u svojem po­vijesno-istraživačkom djelova­nju i publiciranju koncentrirao se i na istaknute hrvatske ličnosti u austrijskoj metropoli i mje­sta, trgove i spomen obilježja u vezi s Hrvatima i hrvatskom kulturom i poviješću u velegradu Beču.

Pogled iznutra

Prikaz knjige: fra Ivan Dugandžić, Međugorje u očima mjesnih biskupa Žanića i Perića, ICMM, Međugorje, 2020.