Kultura

Neprekinuti niz novih slika Vlade Tuđe

Slikar Vlado Tuđa,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,autor je impresivnog slikarskog i kiparskog opusa,koga čine brojni ciklusi, i dalje kontinuirano slika,sada na sve većim i većim formatima u svojim atelijerima.

Dvojstvo

Prikaz knjige: Vlatko Majić, Vinožito, Das Wort – DHK HB, Slavonski Brod – Mostar, 2020.

Prepleteni ciklusi Ivice Malčića

Akademski slikar iz Zagreba, Ivica Malčić,prepoznatljiv po kontinuiranom slikanju,autor je kompleksnog djela snažne simbolike motiva,brojnih ulja,najčešće na drvu,lesonitu,u različitim formatima,niza slika uredno zabilježenog vremena nastanka, brojnih međusobno isprepletenih ciklusa,koji su istodobno i posve samostalni ali i srasli,jedan s drugim,jedan u drugome.

Trodioba Vitolda Košira

Bez ikakve sumnje nesvakidašnja pojava Vitolda Košira od samih početaka izaziva izniman interes,koji se vremenom sve više povećavao.Naime, Vitold Košir je poznati i uvaženi akademski kipar,akademski je glazbenik, svira violu u orkestru i rock glazbenik je istodobno,član je popularne grupe Cry Babies i možda ono najvažnije,volim reći,strastveni je sokolar,svoj stan na zadnjem katu kuće dijeli s pticama i psima. U svim tim, nazovimo disciplinama,Košir postiže zapažene ,no budimo iskreni,sjajne rezultate.

Neda Rosandić Šarić: Domovina iznad svega, moj otac Mime Rosandić

U bivšoj velikosrpskoj tvorevini Jugoslaviji, od njezina osnutka 1918. do raspada 1990., Hrvati su bili proganjani, zatvarani, mučeni i ubijani. Mnogi su nestali bez oproštaja sa svojim najmilijima. Kosti im godinama trunu u slovenskim i hrvatskim jamama ili po gorama i travnjacima diljem bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije.

Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

Akademski slikar iz Karlovca,Ranko Ajdinović,istaknuti je pripadnik nadolazeće generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika,grupe slikara koja se žestoko bore za svoju poziciju i koja uporno,vješto i nezaustavljivo ostavlja sve dublji trag u javnosti svojim originalnim opusom.

Nadahnuti opusi Ivice Malčića

Akademski slikar iz Zagreba,Ivica Malčić,istaknuti je pripadnik srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika,svakodnevno je angažiran u svom gornjogradskom atelijeru,prepunom slika,uredno složenih. Njegovi se brojni ciklusi umnažaju,u različitim formatima i tehnikama, najviše u ulju ili akriliku na iverici.