Kultura

Predstavljanje nove knjige Miroslava Međimoreca u četvrtak u Zagrebu

Predstavljanje nove knjige Miroslava Međimorca, teatrologa, kazališnog redatelja, književnika, branitelja i diplomata, Diplomatske i druge priče, održati će se u četvrtak, 29. rujna, s početkom u 19 sati, u prostorijama Hrvatskoga slova, Hrvatske bratske zajednice bb (razizemlje Nacionalne i sveučilišne knjižnice). 

Pogled kroz ključanicu

Što može neupućen čovjek pomisliti kada čuje da će netko predstaviti knjigu nekoga haaškog uznika? Pogotovo ako je književno iskustvo toga čovjeka začeto Gospinim plačem fra Anđela Nuića, a dočeto Razgovorom ugodnim fra Andrije Kačića Miošića?

Knjigozori Miljenka Stojića: U vrtlogu vremena

o-starini-i-sudbiniZdravko Kordić, O starini i sudbini, Općina Grude – Naklada Vlado Vladić, Grude – Zagreb, 2014.

Zdravko Kordić napisao je ovu knjigu zagledan u onu tragičnu nit koja se proteže kroz čitavu našu povijest. Trali su nas i taru nas, ali treba živjeti. Spoznaje to u svom osobnom životu, kako prije Domovinskog rata tako i poslije.

Moramo imati ovo u vidu jer inače ne ćemo znati kako započeti s čitanjem ovoga djela. Donesene su tu različite stvari, i po obliku i po sadržaju. Pisac se hrve i s poviješću i sa životom, ali i s književnim djelima svojih kolega. A nađe se tu i polemika. Jesmo li svi zajedno na pravom tragu ili taj trag ide nekamo u maglu?

Nagradni natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa. Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Dr. Andrija Hebrang dobitnik nagrade za najbolju knjigu iz Domovinskog rata

Književno-publicističku nagradu „Bili smo prvi kad je trebalo“, za najbolju knjigu - monografiju iz Domovinskog rata, za 2016. godinu, dobio je prof. dr. sc. Andrija Hebrang sa suradnicima, za knjigu „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990. - 1995.“., koju su zajednički objavili Medicinska naklada i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.

Knjige autora Mile Prpe na Internetu

HRVATSKI MORALNI KODEX (Codex moralis croaticum) unikatno remek-djelo svenacionalnog hrvatskog značaja autora Mile Prpe dostupno na Internetu. Tom knjigom smo postali prvi narod na svijetu koji ima svoj codex moralis.

Knjigozori Miljenka Stojića: Pogled

omertaNevenka Nekić, Omerta, Naklada Đuretić, Zagreb, 2014.

Domovinski rat vodile su tri strane: Velikosrbi, Međunarodna zajednica i Hrvati. Napadnuti su bili, zna se, ovi posljednji. Tako smo mi mislili i tako je stvarno bilo, ali prikaz je počesto izgledao drukčiji.

U ovom romanu Nevenka Nekić ispisuje naše muke i dvojbe iz devedesetih godina koje su se produžile sve do današnjih dana. Ne mrzi, samo nastoji prodrijeti u srž istine koja je obvijena velom vjere. Napadači je nemaju, napadnuti se njome brane, a oni sa strane dvoje postoji li ona uopće i treba li nam.