Vijesti

Kazneno osuditi političku stranku je nepojmljivo i nedopustivo

Vrhovni sud RH je donio presudu u tzv. slučaju „Fimi media“ u kojoj je osudio jednu političku stranku za zlouporabu „položaja i ovlasti iz članka 291. stavaka 1. i 2. KZ/11. u vezi s člankom 3. stavkom 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela“. Radi se o Hrvatskoj demokratskoj zajednici i, sudeći prema reakcijama, predmetna je presuda postala povod općenarodnom veselju, kako parlamentarnom tako i izvanparlamentarnom.

Timothy Less: Političke drame na Kosovi i BiH uskoro će biti povezane

Moj je osjećaj je da se dvadesetogodišnja drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine, smatra suradnik Demostata sa Sveučilišta Kembridž, Timothy Less, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali Vojska Srbije, u dogledno vreme nastojati uspostaviti kontrolu nad sjeverom Kosova, prenosi agencija FoNet.

Prije 43 godine u Parizu je ubijen hrvatski vitez, revolucionar i domoljub, Ante Bruno Bušić (I. dio)

Pariz, ponedjeljak, 16. listopada 1978. godine, nešto iza 23 sata. Ulazu zgrade na broju 57 u Rue de Belleville, u poznatoj gradskoj četvrti Belleville, približava se hrvatski emigrant, književnik, publicist i revolucionar Ante Bruno Bušić. Ubojica čeka u zasjedi, pritrčava mu iz sjene i iz neposredne blizine, s leđa, puca iz pištolja marke „Astra“ (kalibar 7,65). Od pet ispaljenih hitaca, dva pogađaju žrtvu – u glavu i lijevu stranu grudi. Bušić odmah podliježe ranama, a ubojica nestaje bez traga.

Je li Andrej Plenković predsjednik hrvatske Vlade ili sluga Aleksandra Vučića?

Ako je dosad bilo sumnje u tvrdnji da predsjednik hrvatske Vlade vodi popustljivu politiku prema četničkoj garnituri koja je sada na vlasti u Srbiji, najnoviji namjerni incident pokrenut iz Beograda s osporavanjem hrvatskoga jezika raskrinkava Andreja Plenkovića kao poslušnog agenta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. To se može zaključiti iz reakcije hrvatske Vlade i samog premijera Andreja Plenkovića na skandalozno osporavanje postojanja hrvatskoga jezika u udžbeniku za osnovnu školu.

Radovan Dobranić izabran za predsjednika Vrhovnog suda

Sabor je sa 120 glasova za i tri protiv izabrao Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Dobranić se potom oglasio izjavom kojojm zahvaljuje na izglasanom povjerenju. Sabor je prethodno rad nastavio izjašnjavanjem o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge, a iza podneva uslijedilo je glasovanje.