Vijesti

Plenković: "Nemiješanje u unutarnje stvari" koncept je iz 19. stoljeća - Hrvatska je supotpisnik i jamac Daytonskog sporazuma

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je u petak u Bruxellesu predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kazavši da je nemiješanje u unutarnje stvari koncept iz 19. stoljeća i da kao predsjednik hrvatske vlade ima odgovornost prema Hrvatima izvan Hrvatske i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma.

Dvojni državljanin Hrvatske i Srbije osumnjičen za zločin u Dardi

Za ratni zločin u Dardi nad petoricom civila i jednim hrvatskim policajcem, osumnjičen je V.B. (61), dvojni državljanin Hrvatske i Srbije. Izvijestio je to MUP nakon kriminalističkog istraživanja. U inkriminirano doba, od rujna 1991. do ožujka 1992., V.B. je bio komandir Stanice milicije u Dardi, a propustio je, sumnja se, "voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici milicije protupravno lišili slobode i zarobili, mučili i na kraju ubili".

Iz ničega može „nastati“ samo – ništa

„Budući je taj postupak pridobivanja vrijedan da se upozna i drugi se za njim povedu, ne ću ga prešutjeti. Kad je Vojvoda (Cesare Borgia, op. a.) osvojio Romanju, vidio je da njome vladaju nesposobni gospodari za koje bi se prije moglo reći da pljačkaju podanike i daju im povoda da se razjedinjuju, negoli da nad njima vladaju.