Glas HRsvijeta

James Cooper i Hrvati

Zagolicao me tekst vedista James-a Cooper-a u Sutra Journal-u čiji prevod se pojavio u nekim hrvatskim portalima pa ću mu odgovoriti jer on pogrešno uspoređuje hrvatski jezik sa sanskritom i ne razlikuje glasovne promjene koje su nastale zbog semitskog utjecaja. Štoviše, priznaje da je hrvatski jezik blizak sanskritu, ali njegove usporedbe su većinom pogrešne. Haravača ili sans-Krit izvorno je bio slogovni jezik. Sufiks KRIT je suglasnički napisan naziv Harvač jer Semiti – Eleni ili Grci – nisu imali slovo za glas V. Odatle riječi kripta i skripta.

Mladen Pavković: Kakav pisac, takva i kolumna

Bivši ustaša, kako sam sebe naziva, Drago Pilsel, napisao je, 4.12. 2019., svoju prvu kolumnu u, kako reče, „najvažnijem dnevnom listu na Balkanu“, u beogradskoj Politici – „Ja, sin ustaša, kažem vam: Pokajmo se i pomirimo se“.

Karikaturalni izborni legitimitet Vojka Obersnela

Sramota je; poniženje, poraz i tuga demokracije te pokazatelj „light“ totalitarizma u Republici Hrvatskoj što je udarni termin na javnoj televiziji tzv. HRT emisija „Nu2“ u nedjelju 1. srpnja 2018.g. ustupljena Vojku Obersnelu da uz pomoć voditelja Aleksandara-Ace Karađorđevića, ispričavam se Stankovića, obmanjuje javnost i gledatelje, a toj istoj javnosti i gledateljima/pretplatnicima uskraćena je mogućnost da saznaju činjenicu o rezultatima lokalnih izbora u svibnju 2017.g. na kojima Vojko Obersnel nije dobio legitimitet odnosno političku potporu/glasove birača koji su razmjerni i primjereni demokratskim standardima, zbog čega je on nelegitimni i nedemokratski gradonačelnik Grada Rijeke!

Tko se boji Rezolucije EU Parlamenta od 19. rujna 2019., i zašto?

Izgleda da većina hrvatskih političara uopće ne reagira na posljednju rezoluciju EU Parlamenta od 19. rujna, 2019. godine, jednu od mnogih, koja je izjednačila zločine nacizma, fašizma i komunizma i koja traži od svih članica EU da se sa javnih prostora uklone sva komunistička, nacistička i fašistička, dakle, totalitaristička obilježja i simboli te da se ukloni sa javne scene bivše komuniste, komunističke novinare i sve natruhe jednoumlja. Tu Rezoluciju su prešutjeli gotovo svi hrvatski mediji i Vlada pa obični puk i ne zna da je izglasana.

Mladen Pavković: Teške optužbe Nikole Kajkića

Ako Bandić bude osuđen i ako će završiti u zatvoru ja ću mu nositi kolače ili što je već dopušteno – izjavila je ovih dana predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, još jednom podsjetivši da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno.

Titovo proširenje Hrvatske po Gojku Boriću

Tako vrstan novinar, pisac, publicist a tako sve izrelativizira do beskrajnih granica apsurda samo u jednom svom članku, kao što je ovaj u prošlom broju Hrvatskog tjednika(15) od 28. studenoga 2019. pod naslovom: Bilo kuda Hrvatska svuda.

Hrvatski suverenisti koalicijski partneri Merkel i Macrona?

U svibnju 2019.g. od 23. do 26. održani su izbori za zastupnike 9. saziva Europskog parlamenta (dalje EP), na kojima su dvije vodeće političke grupacije u EP Europska pučka stranka – „kršćanski demokrati“ (dalje EPP-„KD“) i Progresivni savez socijalista i demokrata (dalje S&D) zabilježili najgore rezultate u povijesti europskih izbora.