Glas HRsvijeta

Vukovci i četiri hrvatska pravopisa

Ako hrvatski jezik ima četiri različita pravopisa u upotrebi, kako kaže profesor Pranjković, onda je logično zaključiti da hrvatski jezik nije standardiziran i neće biti standardiziran dok brigu o njemu vode vukovci. Jezik je nemoguće standardizirati ako se koriste četiri različita pravopisa jer standardni jezik zahtjeva samo jedan pravopis. Za standardizaciju jezika nisu potrebna literaturna djela jer ona koriste različite idiome umjesto standardnog jezika, što ne znači da u standardni jezik ne mogu ući i riječi iz različitih hrvatskih idioma.

Mladen Pavković: I neki tzv. ekstremni desničari bore se nažalost samo za sebe

Nema dana, a da se ne raspravlja o ustašama i partizanima. To je donekle i razumljivo, jer se u vrijeme Tita i partije o nekoj takvoj temi nije moglo ni smjelo govoriti ni pisati. Tada je samo i jedino bilo dozvoljeno da se priča o „veličanstvenoj“ pobjedi partizana, (ali ne i četnicima koji su prešli na njihovu stranu), Titu kao velikom i neustrašivom vođi i ratniku.

Izmišljotine i laži nastavnika Marka Šolića

Zaintrigirao me informatičar i nastavnik Marko Šolić svojim razmišljanjima nakon posjeta djece Vukovaru, a preko njega i hrvatski fakultetski obrazovani ljudi. U Hrvatskoj svakoga tko ima fakultetsku diplomu nazivamo intelektualcem, a većina njih to nije. Intelektualci su najprije liberalno obrazovane i moralne osobe čiji cilj je istina i sloboda. Mnogi taj cilj sigurno nemaju, a to nikada nisu bile odlike komunističkih intelektualaca.

Zar su Pupovčevi Srbi i Srbijanci jedine žrtve nasilja u Hrvatskoj?

Osvrćem se na članak Renate Rašović (VL, 11. lipnja, 2019.) jer je članak neobično pristran. Na temelju tog članka neupućeni čitatelj bi mogao zaključiti da su Srbi i Srbijanci jedine žrtve nasilja u Hrvatskoj. To je apsolutna neistina jer često su žrtve nasilja i druge etničke skupine pa i Hrvati, ali to pojedini novinari i Pupovac uopće ne vide, a to izaziva stanje kakvo jest i mislim da je jedan od tvoraca nesnošljivog ozračja Pupovac i njegova družina. Zašto se prozivaju Hrvati zbog nasilja koji je počinio Srb nad Srbom? Zar to nasilje nema svoju pozadinu koju nitko od novinara nije ni pokušao istražiti?

Hrvatski vukovci, Tajani i Giorgi

Započeo je Tajani, a nastavio njegov stranački kolega Giorgi. Naime, obojica posežu za hrvatskim etničkim i povijesnim teritorijem. Međutim, njihova retorika je besmislena i bezopasna, ali nam otkriva nešto vrlo značajno.