Glas HRsvijeta

Lovas obilježava 25. obljetnica stradanja

U Lovasu se obilježavanja 25. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu. Naime nakon što je Lovas okupitan 10. listopada 1991., a naknadno i selo Opatovac 14. listopada, u selima su usljedile torture, mučeja, ubojstva, silovanja žena, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i radni logor. Ono najstrašnije 51 mještanin Lovasa 18. listopada, deset dana nakon okupacije odveden je u čiščenje minskog polja.

Mladen Pavković: Velikosrpski pamflet usred Zagreba

Usred Zagreba svakog se tjedna pojavljuju srpske ili bolje rečeno pupovčeve „Novosti“, u kojima pišu i koje uređuju uglavnom oni koji ne vole Hrvatsku, ali za to iznimno vole hrvatske – kune. Takve novine, koje s toliko mržnje i uvreda pišu o Hrvatima ne mogu se naći ni na novinskim kioscima u Srbiji ni u Republici Srpskoj. Uz to ih financira i Vlada Republike Hrvatske! Dosad je objavljeno 878 brojeva. Srbi iz njih uče kako još više mrziti Hrvate i Hrvatsku!

Saborski zastupnici podupiru zahtjeve za smjenama u HAVC-u

Nakon višestrukih zahtjeva za smjenom ravnatelja HAVC-a zbog najtežih kršenja zakona na koje se više puta oglušio UO HAVC-a, izvješćujemo javnost kako je koordinacija braniteljskih udruga podnijela kaznene prijave protiv članova UO HAVC-a, Stjepana Ćosića, Nine Obuljen Koržinek, Romane Matanovac Vučković, Hrvoja Turkovića i Jadranke Hrge, te ravnatelja Hrvoja Hribara i zatražila njihovo trenutačno razrješenje od nadležnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Proglasite iduću godinu – „Godinom dr. Franje Tuđmana“

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) predložila je novom sazivu Hrvatskog sabora da iduću, 2017., godinu proglase „Godinom dr. Franje Tuđmana“. I na taj način odužili bi se ovom velikom hrvatskom državniku i vojskovođi, koji je 1990. i 1991. poveo Hrvate u stvaranje slobodne, samostalne i neovisne države, odnosno pod čijim smo vodstvom i pobijedili treću ili četvrtu vojsku u Europi.

Narodne manjine i formiranje vlade

U zemljama s demokratskom političkom kulturom, etikom i tradicijom kao i zemljama u kojima je uspješno završen politički i društveni proces demokratske konsolidacije odnosno učvršćenja demokracije, mandat za sastavljanje vlade nakon izbora u pravilu prvi dobiva predstavnik stranke ili izborne (a ne postizborne!) koalicije stranaka koja je na izborima osvojila apsolutnu većinu mandata u parlamentu odnosno koja je pobijedila na izborima.

Izbori otvorili Pandorinu kutiju

Prijevremeni zastupnički izbori u Republici Hrvatskoj ostavili su velike naslage osobnih prljavština, podvala, provokacija, manipulacija, upletanja istočnih susjeda i utjecaja međunarodnih čimbenika, stoga je bilo teško koalicijskim partnerima, strančicama i inim udrugama razlučiti kandidate koji lažu od onih koji istinu kažu.

Kad istina zaboli

Izjava gospodina generala Željka Glasnovića izuzetno je uzbudila je sve one koji su se prepoznali u vrlo slikovitom opisu prosvjednika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nije to bio samo vrlo slikovit opis već i vrlo precizna konstatacija o ideološkom protuhrvatskom profilu prosvjednika, a što je odmah uzburkalo njihove istomišljenike.