Glas HRsvijeta

Mladen Pavković: Dobro je da su ga se i sada sjetili

Nakon što je na kraju svog mandata, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, uručila Josipu Bozaniću posmrtno odlikovanje za zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franju Kuharića (Gornji Pribić, 15. travnja 1919.- Zagreb, 11. ožujka 2002.) uz čestitke i zahvalnost jedino je što možemo još reći – nikad nije kasno!

Mladen Pavković: Je li bivši predsjednik Stjepan Mesić zaista „idiot“?

Je li bivši žalosni predsjednik RH Stjepan Mesić zaista „idiot“, kako ga je nazvao jedan književnik, ili je vrhunski povjesničar? Naime, ovih dana je za jednu televiziju uz ostalo izjavio da je „Tito zaslužan da smo mi uopće dobili Hrvatsku.“ Zatim je dodao: „da nije bilo NOB-a, ne bi bilo ni Hrvatske, jer bi se vratila Kraljevina Jugoslavija na čelu s kućom Karađorđevića i od toga ne bi bilo ništa. Jedino kako je Hrvatska mogla doći do samostalnosti, da sudjeluje na strani saveznika i to je omogućio Tito“- istaknuo je „politički mrtvac“.

Mladen Pavković: Sanaderovi bonusi

Na suđenju bivšem premjeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija na Županijskom sudu u Zagrebu taj čovjek je izjavio nešto jako zanimljivo, a vezano je uz Haaški sud, odnosno čuvenu tužiteljicu Carlu del Ponte. Mediji, za čudo, ovom svjedočanstvu nisu pridali neku značajniju važnost, kao „normalno je da se tako radilo i radi!“.

Što nam donose izbori u HDZ-u?

Ako većina članova HDZ-a, dana 15. ožujka 2020. ili u drugom krugu 22. istoga mjeseca, izaberu Andreja Plenkovića za predsjednika svoje stranke znači da potvrđuju svu njegovu dosadašnju politiku vođenja stranke i države, a reflektira se to kroz vođenje Vlade RH koja korespondira sa Saborom odnosno zakonodavstvom, a posebno izborom ministara.

Plenković je u djelo sproveo Račanovu zamisao?

Kada je postao hrvatski premijer, gospon Plenković se prema Europi ponašao kmetski, a prema hrvatskoj državi i svojim biračima apsolutistički ne poštujući njihovu volju. Ne osudivši Titove i partizanske zločine nad Hrvatima, stvorio je velike podjele u hrvatskoj zajednici te tako uništio hrvatsku sadašnjost i budućnosti.

Mladen Pavković: „Besmrtni“ više ne žele „stare“ akademike

Stječe se dojam da se većina članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) već odavno uvukla u mišje rupe. Relativno ih nema puno u javnosti, ali da „ništa“ ne rade ipak ne stoji. Njihove radne i ine teme uglavnom su daleka prošlost (svaka čast izuzecima), ali na to bi isto tako trebalo reći da su to manje-više već sto puta „prožvakani“ znanstveni i ini radovi, pa možda i stog razlog ne zaokupljaju pažnju koju zaslužuju.

U Zagrebu održana druga večer trodnevnice u sklopu događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“

U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u srijedu 5. veljače 2020. održana je druga večer trodnevnice u sklopu događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“ u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i dvorani svetog Ante. Svetu misu predvodio je fra Tomislav Puljić.