Glas HRsvijeta

Prava nacionalnih manjina u Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji

U žarištu pozornosti javnosti u Republici Hrvatskoj ovih je dana referendumska inicijativa o promjeni izbornog zakona, te poglavito opći politički mandat kojeg zastupnici nacionalnih manjina imaju u parlamentu kao i posebno biračko pravo po kojem su u njega biraju. Logično, kao u državi liberalne višestranačke demokracije te kulturalno, etnički, religijski i na mnoge druge inačice pluralnom društvu; pristupi toj temi su različiti, stajališta i opredjeljenja suprotna i suprotstavljena, gdje svatko ima svoje argumente i dokaze da je u pravu i da je onaj drugi u krivu odnosno da mu argumenti nisu valjani i značajni.

Mladen Pavković: Šerbedžija nije sudjelovao u ratu jer se oženio

Mnogi su bili uvjereni da je glumac Rade Šerbedžija početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata napustio Hrvatsku da ne sudjeluje u njezinu stvaranju, tim prije jer je Srbin, a mi smo se borili protiv srpske agresije i okupacije. Međutim, zahvaljujući ekskluzivnom razgovoru Ivice Marijačića u Hrvatskom tjedniku (8. kolovoza 2019.) s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, a na koji su tek sada reagirali odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković (Hrvatski tjednik, 19. rujna 2019.,) saznali smo pravu istinu o Šerbedžiji.

Zašto su mediji sa sumnjivim vlasničkim strukturama preuzeli ulogu građana?

Hrvatska glavna medijska scena ne dozvoljava običnim građanima da reagiraju na laži i podvale komunističkih i jednoumnih urednika i novinara, većinom bivših suradnika UDB-i i KOS-e, što nam pokazuje da u Hrvatskoj ne postoje slobodni mediji, a to nam ujedno pokazuje da su vlasnici hrvatskih medija UDB-a i KOS. Primjerice, novinari EPH-a su imali velike plaće, a EPH-e nikada nije plaćao niti platio porez državi. Tko su bili novinari i urednici?