Glas HRsvijeta

Mladen Pavković: „Crveni vragovi“ i Jakov Sedlar

U hrvatsku filmsku i dokumentarnu industriju ulaže se relativno mnogo financijskih sredstava. Međutim, malo koji takav uradak uspije napuniti osrednju kino-dvoranu, što znači da je gledanost ispod svih očekivanja. Tim i takvim „velikim“ hrvatskim filmskim i inim ostvarenjima ne pomažu ni plaćeni komentari u medijima, jer se njihovi (prazni) baloni od hvalospjeva vrlo brzo raspuknu.

Srbiju svrbi zatišje na Balkanu

''Da su današnji ratni bubnjevi glavna glazba srpske promidžbe jasno se vidi usporedbom  onoga što su radili prije nego su napali sve oko sebe. ?ista kopija! I onda i danas u Hrvatskoj vidjeli primarno ustaštvo i onda i danas su prijetili i oružjem.'' (T. Dujmović.)

Specijalni rat protiv Hrvatske i piramida zla

Čovjek koji se želi popraviti mora prvo sagledati svoje pogreške kako bi ih mogao otkloniti i postati bolji. Nažalost mnogima su oči zatvorene prema vlastitoj introspekciji pa tako analize drugih uvijek temelje na svojoj besprijekornosti. Kad bi kojim slučajem Isus (neka mi oprosti ovu usporedbu) sišao i kazao neka bace kamen oni bez grijeha, takvi ljudi ne samo da bi bacili kamen već bi napravili pravu kanonadu.  

Mladen Pavković: Može li Srbija u EU s četničkim spomenicima?

Srbi, koji su bili agresori na Republiku Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu (BiH), počeli su sve više otkrivati spomen obilježja bocima koji su ratovali od devedesete godine – za veliku Srbiju. To bi isto tako bilo da su Nijemci, Talijani ili Japanci, nakon II. svjetskog rata, otkrivali spomenike onima koje su proganjali, masakrirali i ubijali (nevine) diljem Europe.

Mladen Pavković: Plaćenici Radničke fronte opet mute

U Zagrebu su održana dva skupa: jedan za, a drugi protiv uvođenja vojnog roka! Istina, nije se ni na jednom skupio veći broj ljudi, ali mediji su tim događajima dali iznimnu pozornost. Protiv uvođenja vojne obveze bila je profesionalna i dobro plaćena nekakva Radnička fronta, pokret koji se javlja od prigode do prigode. 

Mladen Pavković: Zuroff opet protiv Stepinca

U povodu otkrivanja spomen biste bl. Alojziju Stepincu u Osijeku, ovih se dana oglasio, a tko drugi nego Efraim Zuroff, direktor Centra Simnom Wiesenthal u Jaruzalemu.  Riječ je o izraelsko-američkom istraživaču nacističkih zločina diljem svijeta. U Hrvatskoj je poznat jer je ušao u trag navodnom zapovjedniku Sabirnog logora Jasenovac, Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini.

Mladen Pavković: Bio sam u arhivu Saveza komunista

Pojedini hrvatski povjesničari i publicisti se bune da ne mogu dobiti suglasnost za pregled arhiva Saveza komunista (SK). Suglasnost im uskraćuje SDP, kao pravni nasljednik Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH). Inače, komunisti su predali u Državni arhiv dokumente u vrijeme života Ivice Račana. Dakle, uglavnom negdje prije 2000-te godine.