Hrvatska

Nino Raspudić: Pelješki most, Neum i fiktivna bošnjačka mornarica

Potvrda da će Hrvatska iz EU proračuna dobiti 357 milijuna eura za gradnju Pelješkog mosta, čime se definitivno kreće u realizaciju tog važnog projekta, izazvala je žučne reakcije dijela bošnjačke političke scene. Očajničku kampanju protiv gradnje mosta predvodi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a “stručnu” potporu daje joj bizarna organizacija Pomorsko društvo BiH iz Sarajeva, koja podsjeća na jamajčanski bob-tim, a upućeni se kunu da neplivači čine više od polovice te živopisne družbe.

Ponos, dostojanstvo i činjenice

Američka administracija (State Department) je upozorila u svom godišnjem izvješću na veličanje Nezavisne Države Hrvatske, umanjivanje ustaških zločina i protusrpsko raspoloženje. Izravno su u izvješću spomenuti bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i redatelj Jakov Sedlar kao „osobe čija su stajališta o ustaškom režimu izazivala posebno oštre kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.“

Ideja o uvođenju poreza na nekretnine nastala u Hrvatskoj, a ne u EU!

Već nekoliko godina u Hrvatskoj se ustalila praksa da se za ne toliko popularne i često teške odluke odgovornost prebaci na Europsku uniju. Tako su razne Vlade od početka puta prema članstvu u Europsku uniju, dakle od 2000. godine, usvajale teške odluke pravdajući ih time što “to od nas traži Europska unija”. Često je to Vladama bilo najlakše, iako su stalno govorile da se reforme rade radi nas samih, a ne radi Europske unije. Tako je bilo i s idejom o porezu na nekretnine, koji je sada postao jedna od glavnih tema u hrvatskoj javnosti. I za taj porez se kaže da ga je od nas tražila Europske unija.

Počinje turbulentno političko razdoblje?

Kriza koja bi ugrozila Vladu Andreja Plenkovića na jesen neće biti galopirajuća, ali je sigurno da će već od rujna početi vrlo turbulentno razdoblje za premijera i za ekipu iz Banskih dvora.

Vesna Škare – Ožbolt: Sanader je podlegao interesima onih koji su se protivili reformi pravosuđa i razvoju Hrvatske!

Sanader me je podržavao u početku. Kada je postalo opasno nije imao snage ostati uz mene. Podlegao je interesima koji su se protivili reformi pravosuđa i razvoju Hrvatske, ističe bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare - Ožbolt, te dodaje da je nekadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade preuzeo nekakav stil vladanja talijanskih Bordžija što mu se u konačnici "razbilo o glavu"

Plenković: Izgradnja Pelješkog mosta se nastavlja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako se izgradnja Pelješkog mosta nastavlja, istaknuvši da je to strateški projekt za Republiku Hrvatsku i najveći pojedinačni projekt koji se financira novcem EU-a, a trebao bi biti realiziran do 2020. ili 2021.