Hrvatska

Zdravko Marić napušta Vladu, Marko Primorac kandidat za ministra financija

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić napustit će Vladu Andreja Plenkovića na vlastiti zahtjev. Vlada je u sinoćnjoj potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila “na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina”. U Banskim je dvorima u tijeku sastanak užeg kabineta Vlade na kojem će premijer Andrej Plenković izvijestiti o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Hrvatska treba novi Ustav

S takozvanim "Božićnim Ustavom" usvojenim uoči velikosrpske agresije i s polupredsjedničkim sustavom u kojemu je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imao široke ovlasti do 2000. godine Hrvatska je ostvarila u obrambenom Domovinskom ratu sve glavne ciljeve.

Rudi Tomić: Čija je država - Lijepa Naša?

Mnogi su mišljenja da je odstranjivanje od hrvatskog suvereniteta počelo kad je Dražen Budiša doveo Ivicu Račana na vlast (2000-2003), što je zapravo imalo jugoslavensko-komunističku rekonkvistu, vjerojatno je najpogubniji događaj u hrvatskoj politici od raspada komunizma do danas. 

Mirjana Kasapović: Doista sam u pojedinim trenucima osjetila nelagodu čitajući Goldsteinovu knjigu

Posljednjih mjeseci, kako je najavljeno, svjetlo dana ugledalo je ”monumentalno djelo” povjesničara Ive Goldsteina ”Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas” na više od 600 stranica. No politologinja sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Mirjana Kasapović u svojoj recenziji spomenute knjige naglasila je kako je ”neugodno čitati samo loše knjige”, a upravo je u tu kategoriju stavila Goldsteinovo djelo.

Plenković: Kandidatski status za BiH da, uz izmjene Izbornog zakona

U službeni posjet Hrvatskoj u utorak je stigla predsjednica Vlade Finske Sanna Marin. Sastala se s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, nakon čega ju je u Banskim dvorima primio premijer Andrej Plenković. Među temama razgovora bili su želja Finske, kao i Švedske, za ulaskom u NATO i situacija u BiH.