Hrvatska

Zoran Milanović i Andrej Plenković u funkciji "duboke države"?

Hrvatska država i društvo suočeni su s dva velika izazova kakvi su zadesili zemlju, prije svega s potresima prvo u Zagrebu a potom još težim na Banovini, a zatim s pandemijom virusa Covid 19 koji je prijetnja cijelom čovječanstvu. U takvim okolnostima očekuje se od državnih institucija da djeluju brzo i učinkovito, ali se to nažalost ne događa.

Rađa se novi jugo-mit o „jednoj od najvećih glumica ovih prostora“

Kod nas je već pomalo gužva "na ovim prostorima" (što god to značilo) od silnih "veličina" - političkih, znanstvenih, glazbenih, književnih, glumačkih…Ima ih na sve strane. Žal za vremenima kad su "ovi prostori" bili omeđeni granicama Titove "Juge" kod mnogih još uvijek ima golemu pokretačku snagu, barem ako je suditi po emocijama i sentimentima pojedinaca.

Vodi li Miroslav Škoro Domovinski pokret u koaliciju sa SDP-om?

Odlazak Karoline Vidović Krišto i dr. Milana Vrkljana iz Domovinskoig pokreta s jedne je strane oslabio politički projekt Miroslava Škore, a s druge je strane na određen način olakšao parlamentarnu poziciju Plenkovićevog kontroliranog HDZ-a. U tom kontekstu postavlja se pitanje kakav je utjecaj taj odlazak dvoje eksponiranih zastupnika Domovinskog pokreta imao na poziciju SDP koji je ionako oslabljen s jedne strane unutarstranačkom krizom a s druge strane pojavom nove ljevičarske grupacije predvođene Tomislavom Tomaševićem. Nije trebalo dugo čekati da se razjasni stajalište ne SDP prema Domovinskom pokretu, nego Domovinskog pokreta prema SDP-u.

Korona pomaže premijerima – potresi ih ruše

Prirodne nepogode i katastrofe su iznimni događaji koji mogu imati velike utjecaje na popularnost čelnih političara izvršne vlasti. Ako bitan dio populacije percipira vrstu prirodne nepogode ili katastrofe kao iznimno veliku opasnost, odnosno kao da su im ugrožene osnovne životne potrebe, postat će fokusirani samo na taj problem. Zanemaruju sve ostale probleme. Takvu pojavu odavno je opisao Maslow kroz ljestvicu hijerarhije potreba.