Knjigozori

U Sisku predstavljena knjiga „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda"

Predstavljanje knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda" održano je u četvrtak 15. veljače u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su brojnoj okupljenoj publici predstavili rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić i autorica, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Knjiga poezije don Matka Džaje predstavljena u Splitu

Knjiga Danas ću ti reći don Matko Džaje, u nakladi Crkve u svijetu, predstavljena je 13. veljače, u Samostanu sv. Franje na Obali, u Splitu. Knjigu kojoj su predgovor i recenziju napisali: urednik CUS-a prof. dr. don Mladen Parlov i mr. fra Žarko Relota, uz autora, predstavili su Dominka Trogrlić i fra Žarko Relota.

Knjigozori Miljenka Stojića: Lice rata

jekaRadica Leko, Jeka, HKD Napredak, Posušje, 2016.

Hrvatski narod nije želio rat. Jasno se to vidi i iz ovog romana. Ali je rat želio njega. Kako se odupro?

Radica Leko sve promatra iz gledišta jednoga tipičnoga hercegovačkog mjesta. Nema ono ime, mogli bismo pogađati koje je, međutim čemu? U ratu sva mjesta imaju ista imena, isto lice. Ono ratno. Sukladno ovakvoj postavci, spisateljica ne očituje ni razna druga imena. Radnja se odvija pred našim očima, rat bjesni, sve je to isto.

Starčevićanstvo našeg doba

Prikaz knjige: Benjamin Tolić, Kolonijalno koprcanje, Hrvatska kulturna zaklada - HKZ - Hrvatsko slovo - Zavičajno društvo Posušje u Zagrebu, Zagreb, 2018.

Knjigozori Miljenka Stojića: Ugašena iskra

pjesma-gladiDomagoj Tomas – Kristina Malbašić, Pjesma gladi, Matica hrvatska i dr., Grude, 2016.

O A. B. Šimiću dosta je toga rečeno. Istina, u jugokomunističko vrijeme bilo je grdnih promašaja, ali ipak. O njegovom najboljem prijatelju Iliji Glavoti puno se manje govorilo. I on je umro mlad, imao je samo 25 godina. Presudila mu je glad.

Knjigozori Miljenka Stojića: Iz ničega puno

baraka-koja-je-nahranilaMagnus MacFarlane-Barrow, Baraka koja je nahranila milijun djece, Verbum, Split, 2016.

Sve je počelo u kasnu jesen 1983. Za doručkom. U piščevoj obitelji. Prebirući novine naišli su na članak da se u nekom Međugorju ukazala Blažena Djevica Marija. Njih dva brata, sestra i njezin dečko odlučili su tih dana tamo otputovati i vidjeti što se zapravo događa. A bili su tek punoljetni ili još nisu bili.

Knjigozori Miljenka Stojića: Da ti pričam

vrijeme-u-pokretuLajčo Perušić, Vrijeme u pokretu, Vlastita naklada, Zagreb, 2017.

Znamo to dobro, raseljeni smo diljem kugle zemaljske. Ali ima nas i tu u blizini. Koliko znamo o sebi i gdje zapravo prestaju granice naše domovine? Jesu li one također u svakom Hrvatu ma gdje se nalazio?

Pale su mi na um ove riječi dok sam čitao knjigu pred nama, a zapravo su bile sadržane već u želji da je pročitam. Uvijek rado posegnem za komadićem našeg iseljeništva, jer i Hrvati u Herceg Bosni, BiH, ćute neke slične poteškoće.