Knjigozori

Prva stručna knjiga o kamenu u Hercegovini

U galeriji kraljice Katarine Kosače Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače održano je predstavljanje prve stručne knjige o kamenu pod nazivom Ukrasni kamen u Hercegovini autora Vinka Bilopavlovića, diplomiranog inženjera geologije.

Predstavljen zbornik radova „Hrvatska izvan Domovine"

U organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Centra za kulturu i informacije Maksimir i Hrvatske matice iseljenika u srijedu, 18. listopada u HMI predstavljen je zbornika radova Drugog hrvatskog iseljeničkog kongresa održanoga u Šibeniku od 1. do 3. srpnja 2016. pod naslovom „Hrvatska izvan Domovine".

Knjigozori Miljenka Stojića: Stvarni snovi

stvarni-snoviSlavo Bago, Stvarni snovi, Matica hrvatska, Čitluk, 2017.

Kakve veze ima ovaj roman Ante Bage i američki predsjednik Donald Trump? Naizgled nikakve. Roman je književno djelo, Trump je poduzetnik i političar. O drugim razlikama ne ćemo. Ipak, u svojoj biti oboje slijedi istu nit: izreći sud o stvarnosti kako misliš da ona jest, pa taman na kraju ispalo krivo.

Knjigozori Miljenka Stojića: U praskozorje slobode

AA. VV., fra (don) Franjo Milićević, FRAM-ZIRAL, Mostar, 2016.

fra-franjo-milicevicImali smo i imat ćemo uvijek velikih ljudi. Jedan među njima svakako je fra (don) Franjo Milićević. Unio je u Hercegovinu tiskarstvo, odnosno jačao je njezin katolički i hrvatski duh. Zbog toga je potpuno pogođeno da se je u Mostaru 27. studenoga 2015. u povodu fra (don) Franjine 180. obljetnice rođenja, pod vodstvom fra Ivana Ševe, održao međunarodni znanstveni simpozij. Taj događaj zorno je pokazao da uvijek treba biti uz svoj narod te sudjelovati u njegovu preporađanju kad je to potrebno.

U Omišu predstavljena knjiga Jakoslava Davida Rojnice

Knjiga “Ja sam 6387” autora Jakoslava Davida Rojnice, iz Ciste Velike, čovjeka koji je na Golom otoku bio “tek broj” 6387, predstavljena je, u četvrtak, 5. listopada, u prepunoj Gradskoj knjižnici u Omišu, u organizaciji Željka Gojsalića, Udruge Hvidra Omiš, Zlatana Bašića, Udruge veterana 114 brigade HV, Udruge hrvatskog domobrana Omiš, s predsjednikom Antom Klarićem, preživjelim s Križnog puta i Centra za kulturu Omiš.

Knjigozori Miljenka Stojića: Bilizi

kalez-koji-vristifra Vendelin Karačić, Kalež koji vrišti, FRAM-ZIRAL, Mostar, 2017.

Nekada je Široki Brijeg bio širok prostornom prazninom. Na mjestu gdje je nikao samostan i crkva nalazilo se groblje (šamatorje), a po okolnim brdima siromašne seoske kućice. Jedino su i fratri i narod bili bogati duhom. Nakon što od Mehmed age Kurta iz Mostara bi kupljeno mjesto za stanište fratara koji su odselili iz Kreševa, sve se promijeni. Rascvjeta se samostan kao grad na gori, rascvjeta se grad Široki Brijeg u njegovu podnožju. I jedan i drugi imali su svoju povijest, ali uvijek povezanu zajedno. To neprestano odjekuje u srcima fratara i pučanstva.

U Splitu predstavljena knjiga Arheologija sinjskoga polja

Knjiga Arheologija sinjskoga polja Ante Miloševića objavljena u nakladi MHAS Split, predstavljena je, u četvrtak, 8. rujna, u sklopu 29. Knjige Mediterana, u HAZU u Splitu. O knjizi su govorili Ivan Basić, Blagoje Govedarica, Mladen Ančić, Nikola Jakšić i autor, a programom je modelirao domaćin Bratislav Lučin.