Knjigozori

Predstavljanje knjige Blanke Matković i Stipe Pilića u Mostaru

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, Mostar – Galerija Katarine Kosače, 19.svibnja 2021. s početkom u 19,00 sati održat će se predstavljenje knjige Jasenovac i posljeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njenizna širenja prema zapadu izvrsnih znanstvenika Blanke Matković i Stipe Pilića.

Objavljena knjiga Domovina iznad svega – moj otac Mime Rosandić

U nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Vinkovcima i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku objavljena je nova knjiga DOMOVINA IZNAD SVEGA MOJ OTAC MIME ROSANDIĆ autorice Nede Rosandić Šarić. Iznimno vrijednog sadržaja, što je vidljivo iz naslovnice čim se knjiga uzme u ruke, jer na njoj nalazi se vrijedna fotografija iz 1948. godine, poput niz drugih fotografija u knjizi do sada neobjavljenih i javnosti nepoznatih. Na poleđini nalazi se govor izrečen u sudnici kada je Mime Rosandić osuđen na smrt. Na klapama knjige otiskano je dragocjeno pismo svojim kćerima Aneri, Mari i Iki.

Ljekovita riječ Darje Pavlović Rozić

Prepoznatljivi Ogranak Matice hrvatske u Čitluku ponovno nas je obradovao novim naslovom. Riječ je o knjizi kratkih pripovijesti SVJETLOST U BOLI  mostarske liječnice Darje Pavlović Rozić. Osim što se dokazala kroz svoj profesionalni rad dr. Darja Pavlović Rozić, prvenstveno je u odnosu s pacijentima imala čovječnost i empatiju prema njihovim bolima, te je kroz potpunu posvećenost držala ih za ruku i hrabrila, što im je nekad trebalo više nego sami medikamenti.

Knjiga pjesama Ane Bogdanić

Ana Bogdanić se javila svojom prvom zbirkom pjesama – „Ljubav bez tvoje“. Stihovi, koje je i sama odabrala, mogli bi se svrstati i u nešto što nazivamo „dnevnik o meni, ljubavi i još koječemu“.

Susret

Prikaz knjige: Andrija Stojić – Ivan Branko Imrović, Križni put, Matica hrvatska, Čitluk, 2020.

Zbirkom poezije Snaga vjere javnosti se predstavila mlada pjesnikinja Ana Zovko

U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku pod uredništvom književnice Anite Martinac objavljena je još jedna nova knjiga a riječ je o zbirni pjesama pod nazivom SNAGA VJERE mlade pjesnikinje i magistrice politologije Ane Zovko. Recenzenti zbirke su Ilija Drmić, Anita Martinac i Helena Skočibušić. Naslovna stranica djelo je akademskog kipara Ilije Kegelja.

Gdje je to svjetlo?

Prikaz knjige: Marko Matolić (priredio),S bosanske granice. Dopisi i izvještaji fra Martina Nedića o stanju u Bosni i Hercegovini objavljeni u Gajevim »Novinama« 1838. – 1855., Centar za kulturu, Orašje, 2020.

Pogled iznutra

Prikaz knjige: fra Ivan Dugandžić, Međugorje u očima mjesnih biskupa Žanića i Perića, ICMM, Međugorje, 2020.