Vjera

Obilježena 73. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana u savezničkom bombardiranju

Krunicom i Svetom Misom u župnoj crkvi Svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, koju je predvodio župnik don Ivan Delić, i paljenjem svijeća pred zvonikom stare župne crkve, u srijedu, 5. prosinca obilježena je 73. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana, koji su, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem živote izgubili prilikom savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Papa: Mladima treba dati mogućnost za posao

Jačajući socijalne vještine, jačamo povjerenje u sebe i druge, obzori se šire, kao i vizija budućnosti, a rađa se i želja da zajedno izgrađujemo opće dobro, poručio je papa Franjo u obraćanju sudionicima IV. Svjetskog kongresa za pastoral stranih studenata koje je 1. prosinca primio u audijenciju. Kongres je organiziralo Papinsko vijeće za pastoral selilaca i putnika a obrađuje pitanje moralnih izazova u pogledu zdravijeg društva.

Načelnika GS OS RH i zapovjednik HRM-a kod biskupa Uzinića

U sklopu posjeta jugu Hrvatske general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice posjetili su u ponedjeljak 28. studenoga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića u Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku.

Papin nedjeljni nagovor

Pozvani smo bdjeti jer ne znamo kada će Gospodin doći, poručio je papa Franjo u podnevnom nagovoru 27. studenoga okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra u Vatikanu, izvijestio je Radio Vatikan. Nazočne je podsjetio je kako je ovaj dan, s 1. nedjeljom došašća započela nova liturgijska godina, odnosno novi put vjere Božjeg naroda. Istaknuo je da nedjeljno evanđelje uvodi u jednu od najupečatljivijih tema došašća: Gospodinov pohod čovječanstvu.

Održan peti Susret crkvenih zborova Splita i okolice

Tradicionalni peti Susret crkvenih zborova Splita i okolice, u povodu blagdana sv. Cecilije - zaštitnice crkvenog pjevanja, održan je na blagdan Krista Kralja, u nedjelju, 20. studenoga, u crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu.

Ivan Kozlica: Alkarski ''vitezovi'' odgovorni su za zločine na Širokom Brijegu 1945.

U franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, jučer, u nedjelju 30. listopada, održan je »VIII. simpozij Stopama pobijenih«, kojeg priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem. Svrha mu je osvjetljavanje jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo.