Vjera

Samo smo prolaznici

Ovu 5. korizmenu nedjelju nazivamo još i Gluhom ili Nedjeljom prve muke. U Crkvi se, ne toliko u našim krajevima, ovoga dana pokrivaju sve oltarne slike, križevi i kipovi, prestaje se pjevati. Na taj način iskazujemo poštovanje svome Spasitelju Isusu Kristu koji je za nas otišao u smrt.

Papa uputio blagoslov gradu i svijetu

Papa Franjo predvodio je u petak 27. ožujka na Trgu sv. Petra u Vatikanu molitvu i klanjanje pred Presvetim. Nakon slušanja Božje riječi i klanjanja Presvetom uslijedio je blagoslov gradu i svijetu (Urbi et orbi) uz koji je bio vezan potpuni oprost. „Nismo se zaustavili pred tvojim pozivima, nismo se probudili pred svjetskim ratovima i nepravdama, nismo slušali krik siromaha i našega teško bolesnog planeta. Nastavili smo nesmiljeno dalje misleći da ćemo uvijek ostati zdravi u jednom bolesnom svijetu. Sada, dok smo u moru kojim bjesne valovi, zazivamo tebe: „Probudi se Gospodine!“, rekao je Papa u svom obraćanju uz blagoslov Urbi et orbi.

Potres oštetio brojne crkve

Grad Zagreb i širu okolicu, u nedjelju 22. ožujka, pogodio je cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6 sati i 24 minute kada je prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda potresa iznosila 5,5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca.

Vazmeno trodnevlje u Vatikanu bez hodočasnika

Obredi Velikog tjedna u Vatikanu održavat će se bez prisutnosti mnogih osoba koje su po običaju tražile da u njima sudjeluju, ali će se moći pratiti u live streamingu na Vatican News i na uobičajenim televizijskim kanalima koji emitiraju sliku u cijeli svijet. Do 12. travnja i za Papine opće audijencije i molitve Angelus slijedit će se iste postupke. Nastavlja se svakodnevno uživo prenositi misu iz Svete Marte.

Papa Franjo uputio apel za Siriju

Prvi put je u nedjelju 8. ožujka papa Franjo predvodio molitvu Anđeo Gospodnji samo u video-prijenosu. Uputio je novi apel za Siriju i molio za žrtve koronavirusa i sve koji o njima skrbe.

Hrvatsko-češko društvo obilježilo 60. obljetnicu smrti blaženog Alojzija Stepinca

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 3. ožujka u Češkom domu u Zagrebu 60. obljetnicu smrti blaženog Alojzija Stepinca predavanjem „Mila Wod i blaženi Alojzije Stepinac” koje je održala novinarka i publicistica Matija Maša Vekić, autorica knjige „Hrvatska kiparica Mila Wod”, posvećene životu i djelu te istaknute hrvatske kiparice češkog podrijetla.