Vjera

Sisak: Misa zadušnica za poginule, umrle i nestale branitelje

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a u povodu Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je u utorak 18. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral branitelja Mladen Vidak, kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, vicekancelar Janko Lulić i župnik iz Prelošćice Damir Ceković.

Europski biskupi upozorili na opasnost uklanjanja Boga iz društva

Nijekanje Boga Isusa Krista kao i njegovo uklanjanje iz društva nije jamstvo razvoja već početak duhovnoga i moralnoga osiromašenja koje obilježava naše vrijeme, a koje se tijekom vremena pretvara u društveno, gospodarsko i kulturno osiromašenje, istaknuto je u poruci europskih biskupa upućenoj iz Monaka na završetku biskupske plenarne skupštine, na kojoj je izabrano novo predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija, na čelu s kardinalom Angelom Bagnascom, predsjednikom Talijanske biskupske konferencije.

25. obljetnica smrti don Ivana Burika

Hrvatska se ovih dana s posebnim pijetetom prisjeća, već 25. godinu u nizu, strašnih razaranja svog teritorija, progona nedužnog pučanstva i ubojstava tolikih nevinih civila i onih koji su svoju Domovinu branili oružjem. Među ubijenima je i tovarnički župnik Ivan Burik.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje crkvi Sv. Frane u Splitu

U crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu uz samostan franjevaca konventualaca, u prepunoj crkvi, na središnju svetkovinu, u utorak 4. listopada, svečanu misu u 19 sati predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u suslavlju gvardijana i župnika fra Žarka Relote, fra Žarka Mule, prvostolnog dekana i župnika don Tomislava Ćubelića, župnika sv. Roka don Matka Džaje i još desetak svećenika iz splitskih župa, te Omiša, Paklenice…

Šibenik proslavio svetkovinu sv. Mihovila, zaštitnika grada i Šibenske biskupije

Svetkovina sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Uz predvoditelja koncelebrirali su: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić; splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić; biskupi hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, dubrovački Mate Uzinić, umirovljeni šibenski Ante Ivas te biskup domaćin Tomislav Rogić.