Vjera

Proslavljen blagdan Drinskih mučenica u Novom Travniku

Novotravnička župa Presvetog Trojstva prvi je puta slavila blagdan suzaštitnica župe bl. s. Jule Ivanišević i susestara - Drinskih mučenica u subotu 24. rujna. Na molbu don Ante Ledića, ordinarijat Vrhbosanske nadbiskupije odobrio je 5. prosinca 2015. da se u župi Presvetog Trojstva blagdan bl. Drinskih mučenica slavi 24. rujna, odnosno da dan kada su bl. s. Jula i susestre proglašene blaženima.

U Sisku obilježena peta obljetnica beatifikacije Drinskih mučenica

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 24. rujna u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku svečano misno slavlje povodom pete obljetnice beatifikacije Drinskih mučenica. U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i vikar katedralne župe vlč. Robert Jakica, a slavlju su nazočile i sestre iz sisačke zajednice Družbe kćeri Božje ljubavi.

Vatikan nanovo regulira proces priznavanja čuda

Kongregacija za kauze svetih nanovo je regulirala proces priznavanja čuda, prenosi Radio Vatikan. Nova pravila rezultat su jednogodišnjeg rada i njima se zaoštravaju dosadašnje odredbe: primjerice, moguće čudo se neće moći podvrći ispitivanjima više od tri puta.

Misa za srednjoškolce grada Splita i XXXII. redovnički dani

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečano misno slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita prigodom početka nove školske godine.

Kardinal Bozanić predvodio posljednji ispraćaj pokojnog Jure Radića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak 13. rujna sprovodn prof. dr. sc. Jure Radića na zagrebačkom groblju Mirogoj. U nagovoru je kardinal rekao "da ćemo pokojnog dr. Radića pamtiti kao čovjeka koji je kršćanskom vjerom i životnim optimizmom svim žarom svoga srca svjedočio ljubav prema obitelji, Crkvi i Domovini".

Solin obilježio blagdan Male Gospe

Brojni hodočasnici i ove su se godine okupili uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, župnikom don Rankom Vidovićem i ostalim svećenstvom.