Kulturna baština

Znanstveno-stručni skup Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata

Znanstveno-stručni skup „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata“ koji će se u petak, 19. siječnja 2018. godine, u 9 sati održati u Muzeju Mimara, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik, otvorit će dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

Započelo obilježavanje „Branimirove godine"

Predavanjem „Državne veze između papinstva i Hrvata od 9. stoljeća do danas" koje je u subotu 13. siječnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu održala dr. Ana Biočić započelo je obilježavanje „Branimirove godine". Naime, u povodu 1130. obljetnice od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita, dijelu nekadašnje crkve izgrađene u vrijeme kneza Branimira Arheološki muzej priredio je niz programa koji će se održavati do 30. prosinca.

 

U Bruxellesu održana konferencija i izložba Europska BiH – kulturna različitost i pomirenje

U organizaciji hrvatskih zastupnica u Europskom parlamentu, Željane Zovko i Dubravke Šuice i stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu, zastupnika Cristiana Dan Prede, i u suradnji s Misijom BiH pri EU, na čelu s Nj.E. Lidijom Topić u utorak je u Europskom parlamentu održala konferenciju i izložba posvećena bh kulturnoj različitosti kao potpora kandidaturi Bosne i Hercegovine za EU.

Dan GKK uz predstavljanje knjige „Sinovi sv. Josipa“ Tomislava Bašića

U povodu Dana Gradske knjižnice Kaštela, 1165. obljetnice Trpimirove povelje i 170. obljetnice proglašenja hrvatskog jezika službenim, a u sklopu projekta "Kaštelanska kulturno-povijesna baština" Gradska knjižnica Kaštela u ponedjeljak, 4. 12. 2017. u 19 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću organizira predavanje “Hrvatska od kneza Trpimira do Domovinskog rata” uz predstavljanje knjige Tomislava Bašića "Sinovi sv. Josipa".

Održani jubilarni 10. dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine

U nedjelju 26. studenoga u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Srimi, u Vodicama, misom koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u suslavlju don Donalda Matkovića, župnika iz Pečina BIH i vojnog kapelana za BiH te župnika Srime don Ante Pavlovića svečano su završeni jubilarni 10. dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine – Šibensko-kninske županije pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Misno slavlje je uzveličao KUD Stari Hrast iz Novog Travnika.

Deseti Dani kulturne baštine Hrvata BiH

Desetu godinu za redom Zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije priređuje „Dane kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine“ koji će se ove godine održati 25. i 24. studenoga 2017. Godine, u hotelu Olympia, u Vodicama.