Kulturna baština

Predavanje povodom 40. godišnjice ubojstva Ante Bruna Bušića

Povodom 40. godišnjice ubojstva Ante Bruna Bušića u Parizu 1978. godine Hrvatska udruga Benedikt organizira u utorak, 16. listopada 2018., s početkom u 19 sati u prostoru udruge u Splitu (Dubrovačka ulica 15) predavanje pod nazivom“Bruno Bušić – ideja samostalne Hrvatske”. Predavanje će održati Mario Šimundić, mag. povijesti i hrvatskog jezika.

Nastavljen Znanstveni skup u povodu 100. obljetnice prve mature u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu

Drugi dan 100. obljetnice prve mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti započeo je sv. misom zahvalnicom u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu s početkom u 10.00 koju je predvodio fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, uz sumisništvo brojnih fratara. Prostrana širokobriješka crkva bila je ispunjena profesorima i đacima gimnazije »Fra Dominik Mandić«.

U Imotskom obilježena 150. obljetnica Narodne čitaonice

U nedjelju, 2. rujna, u Imotskom je obilježena 150. obljetnica, od osnivanja Narodne čitaonice u Imotskom i znamenitog govora don Mihovila Pavlinovića, čije ime i danas nosi imotska gradska knjižnica, na kojoj je, u ovoj prigodi, postavljena spomen-ploča „Besjeda na slavi imotske čitaonice“, koju je blagoslovio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, a postavljena je u spomen na svojega utemeljitelja, hrvatskog velikana, domoljuba, književnika don Mihovila Pavlinovića, koji je iznikao iz plemenitog krša podno Biokova.

Večer kaštelanski’ glendi i batudi

Šestu Večer kaštelanski’ glendi i batudi Gradska knjižnica Kaštela i ove godine organizira u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta u srijedu, 29. kolovoza s početkom u 20.30 sati u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu.

Spektakularan završetak 69. Igara uz orguljaša Camerona Carpentera i Simfonijski orkestar HRT-a

69. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su sinoć, 25. kolovoza, spektakularnim koncertom američkog orguljaša Camerona Carpentera i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim je ravnao mo. Daniele Rustioni te kratkom ceremonijom zatvaranja u kojoj su sudjelovali predstavnici ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla, ispred crkve sv. Vlaha spremajući uz zvuke Sorkočevića na orguljama, festivalsku zastavu Libertas do sljedećeg ljeta i jubilarnih 70. Igara.