Kulturna baština

Svečano otvoreni 15. "Dani kršćanske kulture".

U palači Milesi u Splitu u subotu 6. travnja svečano su otvoreni 15. "Dani kršćanske kulture". Na samom početku svečanosti ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj istaknuo je kako manifestacija "Dani kršćanske kulture" od samoga osnutka 2005. godine želi ponuditi prostor za prezentiranje tradicijskih, baštinskih djela i autora kršćanskoga nadahnuća.

Završen 7. tjedan zajedništva s Hrvatima u BiH

U Vodicama je 24. ožujka završen „Sedmi Tjedan zajedništva s Crkvom i Hrvatima u Bosni i Hercegovini“, koji je održan, od 22. do 24. ožujka, u Šibeniku i u Vodicama, a u organizaciji zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine, Šibensko-kninske županije, a pod pokroviteljstvom eurozastupnice Željane Zovko.

Dodijeljene nagrade u Literarno-likovnom natječaju GKK "Kaštelanske štorije 2019."

Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj „Kaštelanske štorije 2019.”, kojega je Knjižnica ove godine raspisala po peti put u povodu Dana grada Kaštela. Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 70 literarnih i 150 likovnih radova.

Ilija Protuđer: Hrvatski standardni jezik stalno kopni!

Sve je počelo još u Tovarniku 22. prosinca 1990. kada je na prijedlog Ive Frangeša dogovoreno da će se svake godine od 13. do 17. ožujka (poslije je to razdoblje pomaknuto od 11. ožujka) održavati Dani hrvatskoga jezika u čast potpisivanju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., koju je objavio zagrebački tjednik Telegram 17. ožujka 1967., na svojoj naslovnoj stranici.

"Slivanjske mačkare - još žive i traju"

Tradicionalno na pokladni utorak, 5. ožujka, pred Pepelnicu i početak korizmenog vremena, šetnjom na splitskoj Rivi, završili su poznati „Slivanjski mačkari“, koji su započeli sa središnjom i glavnom feštom, u nedjelju, 3. ožujka u „Centru Slivna“, gdje ih je, uz odane gledatelj, koji su uvijek spremni na vesele mačkarske dosjetke i šale, izvorne obrazine (krabulje i maske) i druženja s dragim prijateljima i gostima, dočekala uspavana Biokova pod bijelim pokrivačem i zimsko proljeće.

Novi vizualni identitet za ovogodišnje izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Vizualni identitet sedamdesetih Dubrovačkih ljetnih igara koje će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika potpisuju Orsat Franković i Ana Opalić. Umjetnicima je polazišna točka u konceptualizaciji rješenja pitanje javnog prostora kao scenskog, što je bio tematski okvir kako ga je postavilo umjetničko vodstvo Igara.