Kulturna baština

U Grudama održan prvi Blagdan slobode

U Grudama je, u znamenu Gospe od Anđela, održan prvi Blagdan slobode, u srijedu, 2.kolovoza, s početkom u 20 sati - na dan kada je, prije tristo godina, u mletačko-turskom ratu, bio oslobođen od Turaka Imotski,cijela Imotska krajina i dio Hercegovine – te odkrivena križarska pobjednička zastava iz godine 1717. Do toga su nadnevka nerazdruživim dijelom Imotske krajine bile ne samo današnje općine Grude i Posušje, nego i šire područje u Hercegovini, koje se protezalo od Roškoga polja do Klobuka.

 

Besramni pokušaj "posrbljavanja" Augusta Šenoe

Osim što smo već više od jednog stoljeća izloženi stalnoj presiji naših istočnih susjeda s ciljem osvajanja hrvatskih zemalja, svjedoci smo i drugih oblika agresije, od jezične preko nastojanja svojatanja kulturne i znanstvene baštine, do negiranja samoga postojanja našeg naroda i njegova identiteta. Jednom riječju: gotovo sve što je za hrvatski narod značajno, vrijedno i afirmativno, na meti je velikosrpskih megalomana i nastoji se ili prisvojiti ili destruirati i obezvrijediti.

Predsjednica Republike otvorila 63. Splitsko ljeto

Kazališni festival 63. Splitsko ljeto svečano je otvoren na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 14. srpnja operom „Seviljski brijač“ Gioachina Rossinia, dok je 63. Splitsko ljeto otvorenim proglasila njegova visoka pokroviteljica, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska izvandomovinska lirika u zagrljaju Slavonije

Početkom srpnja, Slavonija je u svoj zagrljaj dočekala oko četrdeset pjesnika koji se okupljaju u Udruzi Hrvatske izvandomovinske lirike HIL, te pjesnike branitelje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Čuli su se izvrsni stihovi u koje je utkana ljubav prema Domovini, Bogu i čovjeku.

Svečano otvorene 68. Igre

68.Dubrovačke ljetne igre svečano su otvorene podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi sinoć, 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha pred visokim uzvanicima i brojnom publikom iz zemlje i inozemstva.

Otvaranje 63. Splitskog ljeta u HNK

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda otvorenje 63. Splitskog ljeta, premijerna i reprizna izvedba Seviljskog brijača 14. i 16. srpnja, kao i koncert Stefana Milenkovicha i Rohana de Silve 15. srpnja, održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Split umjesto u prostoru Meštrovićevog Kaštilca, kao što je prethodno bilo planirano i najavljeno na presici održanoj u petak, 7. srpnja. Vrijeme izvedbi ostaje kako je najavljeno.

Otvaraju se 68. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u ponedjeljak, 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza.

Održani 24. Raosovi dani

U subotu, 1. srpnja 2017., održani su 24. Raosovi dani u organizaciji Udruge građana Medova Doca. Književni susreti u čast velikana pisane riječi Ivana Raosa (1921.-1987), u njegovu mjestu Medovu Docu, pod kostelom ispred rodne kuće, imao je humanitarni karakter.