Povijesni identitet

Još malo o međunarodnom sukobu u BiH

Zagovornici teza o navodnoj umješanosti Republike Hrvatske u ratni sukob devedesetih godina prošlog stoljeća u Bosni i Hercegovini, morali bi znati da je za definiranje nekog ratnog sukoba takvim potrebno zadovoljiti najmanje jedan od dva glavna uvjeta a to su: izravna vojna intervencija i sveukupna kontrola.

 

Pentadivergentna politika Alije Izetbegovića i zapovjedna odgovornost Sefera Halilovića

Kroz analizu optužnice i presude u predmetu Sefer Halilović izuzetno je dobro vidljiva nedosljednost Haškog suda. Najbolji primjer za to je tvrdnja Suda da Sefer Halilović "nije zapovijedao" operacijom „Neretva 93“ i to "navodnom", za koju tužiteljstvo tvrdi da je postojala i kao dokaz nudi Halilovićevu pismenu zapovijed i druge dokaze, ali sud i unatoč tome "nije siguran".

 

Haške konstrukcije Paddya Ashdowna

Lord Ashdown od Norton-sub-Hamdona, odnosno Jeremy John Durham Ashdown, bivši mornarički časnik, zapovjednik komandosa u Belfastu, britanski diplomat u Genevi, član parlamenta u Ujedinjenom Kraljevstvu i vođa tamošnje Liberalno-demokratske stranke, koji najčešće služi nadimkom "Paddy" Ashdown, našoj je javnosti poznat od 1995. po svojim izjavama o "Tuđmanovoj salveti".

 

Stjepan Mesić, Vance-Owenov plan i Herceg Bosna


Svjedok optužbe Stjepan Mesić potpuno je ispunio najavu haškog Tužiteljstva jer je potvrdio ono što je tužiteljstvo od njega očekivalo. Štoviše, on je i Haški sud doveo u (političku) nepriliku, jer je negativnim ocijenio djelovanje lorda Davida Owena, jednog od supredsjedatelja Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji.

 

Damir Šimić: Je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika (VII.)

Okolnosti u kojima su usmrćeni i mjesto posljednjega počinka skupine širokobrijeških franjevaca, koji su tijekom partizanskog napada na Široki Brijeg 6. i 7. veljače 1945. potražili sklonište u franjevačkoj hidrocentrali i mlinici pored rijeke Ugrovače, ni danas nisu u potpunosti razriješeni. Dosadašnja istraživanja, uključujući ekshumaciju i DNK analizu, pokazala su da su posmrtni ostatci jednog od njih, fra Melhiora Prlića (1912. – 1945.), pronađeni u masovnoj grobnici na lokalitetu Sudišće nedaleko od Zagvozda zajedno s posmrtnim ostatcima fra Julijana Kožula (1906. – 1945.) i fra Zdenka Zupca (1911. – 1945.).

Tajna jugoslavenskih komunista: Trava na Brijunima zasipana "hrvatskim đubrom"

Milan Čačić, otac prvog dopredsjednika Milanovićeve vlade, početkom sedamdesetih godina bio je tajnik Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Hrvatske. Međutim, za razliku od svog tadašnjeg šefa Dragutin Haramija, koji je smijenjen u poznatim partijskim čistkama, karijera starijeg Čačića  je, kao i karijera oca aktualnog predsjednika Ive Josipovića, nakon Brozovog puča u Karađorđevu,  naglo krenula uzlaznom putanjom.