Višnja Starešina: Zbogom, Profesore!

Otišao je Ivo Banac. Sa šutljivom suzdržanošću hrvatska je partijska elita 1988. godine dopustila tisak hrvatskog prijevoda nagrađivane knjige američkog povjesničara Ive Banca "Nacionalno pitanje u Jugoslaviji" ("The National Question in Yugoslavia"), koja je u SAD-u objavljena još četiri godine ranije (1984.).

Damir Pešorda: Nalet bratstva i jedinstva na zdrav razum

Kažu da su kojim slučajem prve skupine Hercegovaca počeli silaziti s vlaka u Sisku, danas bi Sisak bio hrvatska metropola, a ne Zagreb. Kao i u svakom vicu i ovomu ima istine. Ovih je dana pak jedan drugi grad zamalo postao centar Regiona. Da se nije ispriječila huda sudba. Riječ je, naravno, o Zadru i Đoković-Ivaniševićevu turniru Adria Tour. Sve je lijepo počelo, Đoković i društvo, uvjeravali su nas, rade sjajnu promociju Hrvatske, spašavaju hrvatski turiza m itd. A onda se ispriječila korona.

Miljenko Stojić: Hvala Vam

Izbori za Hrvatski (do Račana i njegovih hrvatski) sabor pred vratima su. Sam postupak i dalje je duboko nepravedan unatoč nekim odlukama Ustavnog suda. Hrvatska je najprije podijeljena na izborne jedinice, umjesto da je sama jedna izborna jedinica. Manjine imaju zajamčen broj mandata pa makar njihov kandidat dobio samo jedan glas, od samoga sebe. Hrvati u BiH te iseljeništvo mogu glasovati na malom broju mjesta često vrlo udaljenima, umjesto da se omogući elektronsko glasovanje.