Književnost

Skočibuha kao Márquezov Macondo na Igrama

U sklopu programa Pisci na Igrama, koji se ostvaruje u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, književna večer pod nazivom Sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza održala se sinoć u Ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu. Još jedna večer u znaku Márqueza festivalsku publiku očekuje i večeras s početkom u 21:30.

Mate Matišić nastupio i kao pisac na Igrama

U sklopu programa „Pisci na Igrama“, nedjeljna večer u Kneževom dvoru, 7. kolovoza, bila je posvećena dramskom piscu, scenaristu nagrađivanih filmova, skladatelju i gitarističkom virtuozu Mati Matišiću koji je ujedno potpisao obradu glazbe i tekstova songova u dramskoj premijeri „Kafetarija“.

Večer Mate Matišića u Kneževom dvoru

U sklopu programa „Pisci na Igrama“, nedjeljna večer u Kneževom dvoru, 7. kolovoza, posvećena je dramskom piscu, scenaristu nagrađivanih filmova, skladatelju i gitarističkom virtuozu Mati Matišiću koji je ujedno i autor obrade glazbe i tekstova songova u dramskoj premijeri „Kafetarija“. 

Općina Podstrana tradicionalno obilježila "Oluju"

Općina Podstrana, Ogranaka MH u Podstrani, Društvo hrvatskih književnika Zagreb i TZ Podstrana, u čast vojno-redarstvene akcije Oluja, sjećanje na žrtve i zahvalnost našim braniteljima, priredila je pjesničku smotru Dobrojutro more, koja se održala po dvadeseti put na ljetnoj pozornici u Gornjoj Podstrani, 3. i 4. kolovoza, na kojoj se svake godine časti jednoga poznatoga pjesnika ili književnika titulom laureata.

Održani 18. Dani Side Košutić

U subotu, 14. svibnja, u OŠ Sida Košutić u Radoboju kraj Krapine, održani su 18. Dani Side Košutić i uručene nagrade za najbolje stihove koji su pristigli na natječaj „Poljubi grumen zavičajne zemlje i prošapći: HVALA“.

Zagrebačka božićna priča

Vrabac Tvrtko ču da se u gradu Zagrebu, u velebnoj koncertnoj dvorani s dvije tisuće mjesta, priprema Božićni doček Djeda Mraza. U dvorani će biti samo djeca. Djed Mraz dijelit će darove. Na velikoj pozornici okitit će veliki bor. Pripremit će i glazbeni program.

Cogito, (J)ergo vić – lik i djelo u tri čina

Došlo je do toga da Kajin naziva Jergovića kukavicom koja nije bila spremna braniti svoj dom, odnosno proziva ga zbog ne-domobranstva, što je istovjetno tomu da Mao Zedong (sjetite se Kajinove parole na pretprethodnim predsjedničkim izborima) kritizira Tita (Hrvat opčinjen Jugoslavijom, dakle Jergović) jer nije stao u obranu komunizma!