Književnost

Kreatori i predatori

Razmišljam uoči nove godine. Razmišljam... Kraj sebe uvijek imam olovku i papir. Jer, književnik razmišljanjem rudari i tko zna što će, u tom kopajućem razmišljanju, iskopati. Pa, neka su olovka i papir tu, a iskopana dragocjena misao ne otprhne kao iznenadni fazan u polju. Koliko je samo ljudi igralo značajne uloge u momu životu – životnome filmu. Koliki su me obogatili, tekli usporedo sa mnom pojedinim dijelovima toka rijeke moga života. Neki, hvala dragome Bogu, uz uzajamno uvažavanje i potporu, teku i dalje.

Večer pjesničkih velikana

Uz sve probleme s kojima se susrećemo ove godine oko održavanja pjesničkih događanja koje ne treba niti objašnjavati, nismo se dali zaustaviti u svom djelovanju. HKD uz Ogranak u Zadru održao je niz manifestacija, posebno ističemo ove dvije koje su se dogodile prije par dana: 6. međunarodni susret "Petar Kanavelić i Korčula 2021"., i dodjela književne nagrade „Donat“ u MMD Gradske knjižnice Zadar.

Stijeg slobode fra Miljenku Stojiću

Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i teolog rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije.