Književnost

Stijeg slobode fra Miljenku Stojiću

Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i teolog rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije.

Miljenku Stojiću nagrada za najkraću priču o Domovinskom ratu

Kako izvješćuje Mladen Pavković,predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), na I. natječaju za najkraću priču o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, kojeg je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), sudjelovao je iznimno veliki broj autora, poglavito iz Hrvatske i BiH.

Stijeg slobode – Stina pradidova 2021.

Sedma po redu pjesnička manifestacija Domoljubne poezije – Stijeg slobode – Stina pradidova, Knin – Pakoštane 2021., prema ideji književnika Nikole Šimića Tonina održat će se 3. kolovoza, u 19 sati, na ljetnoj pozornici Kninske tvrđave. Dvanaest pjesnika, nastupit će na finalnoj večeri, a odabrane pjesme biti će objavljene u zborniku Domoljubne pjesme: Stijeg slobode VII.

Most duginih boja

U jednom Kraljevstvu živjeli i vladali kralj Stjepan i kraljica Katarina. Bili su dobri vladari i narod  ih je volio, ali nisu mogli imati djece pa se za pomoć obratili Dobroj vili. Dobra vila je obećala da će im se uskoro roditi dvije prekrasne kćerke blizanke. Kraljevski par bio je presretan.  To dočula Zla vila i nabacila je kletvu da će se sestre, kad odrastu, posvađati jer će se obje zaljubiti u istog mladića.

Poetski brod u „Luci različitosti“

Više je povoda ovome razgovoru u ovo vrijeme – nevrijeme, kada pojedinci toliko toga čine svojim osobnim angažmanom da se u sve ne uvuče muk, da se ne čuje riječ među ljudima, poetska riječ, riječ. Jedan od takvih je pjesnik Valerio Orlić.

U Splitu priređena sedma Večer domoljubne poezije

U sklopu „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ u petak, 13. prosinca, u prostorijama „Četvrte gardijske brigade“ u Splitu, priređena je sedma „Večer domoljubne poezije“. U sklopu „Večeri“ upriličena je i dodjela nagrada za najbolju pjesmu pristiglu na natječaj pod nazivom „Vukovaru i Škabrnji - H - Momento poetika“.

Ružica Soldo: Ovo je prvi inetrview u 50 godina mog književnog stvaralaštva

Ružica Soldo je članica Društva hrvatskih književnika (DHK) i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Živi u Širokom Brijegu (BiH). Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirala engleski jezik i književnost, novinarstvo na Sveučilištu u Mostaru, a PD studij ekološkog menagmenta u SR Njemačkoj. Na Institutu San Giuseppe, Ravena Italija usavršila talijanski, u Liverpulu (Velika britanija) engleski.