Politički analitičar Nino Raspudić smatra kako su prosvjedi u Federaciji BiH politički instrumentalizirani i da su, možda, samo prvi dan bili socijalni bunt i revolt nezadovoljnih i socijalno ugroženih skupina.


Naglasivši kako mu se nisu svidjele političke poruke na prosvjednim skupovima, Raspudić je rekao da ne vidi nikakvu vezu između socijalnog bunta i zahtjeva za ukidanjem županiji u Federaciji BiH.

Ističe kako najlogičnije izgleda da se ono što je krenulo kao socijalni bunt pretvorilo u unutarbošnjački politički obračun, aludirajući na politički sukob pristaša Bakira Izetbegovića, čiji sljedbenici zahtijevaju ostavku federalne Vlade, i sljedbenika Fahrudina Radončića, Sefera Halilovića i Željka Komšića, koji zahtijevaju ukidanje županija.

Raspudić posebno ističe politički cinizam onih koji s pozicija vlasti osuđuju samu vlast.

-Žalosno je što neki ljudi, koji su dio vlasti već tri godine, osuđuju vlastodršce i podržavaju prosvjede, poput Lijanovića i HSP-a - kaže Raspudić.

>>Lijanovići otkrili razloge državnog udara: Pripremamo novi Ustav Federacije kojim će biti ugašene županije i Dom naroda

Prema njegovom mišljenju, čini se da koalicija Radončić-Komšić nastoji pokupiti simpatije onog djela javnosti koji podržava prosvjede, dok su SDA i SDP u početku bili prilično pogubljeni.

Dodao je kako prosvjedi u FBiH nisu dobra poruka ni inozemnim partnerima i svakako će utjecati na investitore koji su imali namjeru ulagati na to područje.


M.J.