Veljko Kadijević, posljednji ministar odbrane bivše SFRJ, za kojim je raspisana Interpolova crvena tjeralica zbog tri hrvatske optužnice za ratne zločine, u intervjuu snimljenom u Moskvi opisuje događaje vezane za početak rata u SFRJ i prokazuje Stjepana Mesića kao zagovornika opstanka Jugoslavije koji je predlagao uhićenje Franje Tuđmana.

Veljko Kadijević dao je 2007. godine u Moskvi intervju novinarki RTS-a Oliveri Jovićević. Novinarka je već tada potvrdila kako je intervju sa Kadijevićem snimala u prostorijama jedne privatne tvrtke u Moskvi, u kojoj Kadijević boravi od 2001. godine. Rusko državljanstvo dobio je tek u kolovozu 2008. godine, odlukom predsjednika Dimitrija Medvedeva, a Hrvatska je od Rusije zatražila njegovo izručenje. Kadijević, danas 86. godišnjak, i dalje odbija na bilo koji način surađivati s sudom.

U intervjuu opisuje događaje vezane za početak rata u SFRJ i planirani puč, te govori o tome zašto su tenkovi JNA izašli na ulice Beograda 9. svibnja 1991. godine, kada se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje. Govori i o prijedlogu kojeg mu je 11. ožujka 1991. uputio Slobodan Milošević, 'da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u vojni puč'.

>>Anton Tus: Prema planu JNA, Hrvatsku je 1991. trebalo presjeći na pet pravaca

Također, navodi i kako su mu Stjepan Mesić i Ante Marković predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića, te kako mu je Mesić rekao da je on 'liberal i demokrata, a da je Tuđman despot i apsolutist'.

>>Dokument pokazao - Stjepan Mesić suradnik UDB-e od 8. siječnja 1958.

>>Ina Vukić: "Poštenjačina" Mesić "maznuo" dolare australskih Hrvata namijenjene obrani Hrvatske (VIDEO)

Što se tiče masakra na Ovčari, kazao je kako je tek kasnije doznao što se dogodilo, jer mu general Aleksandar Vasiljević, šef KOS-a JNA-a, nije rekao što se dogodilo, a upravo je njega optužio za organizaciju logora i ratne zločine u Hrvatskoj.

>>Etničko čišćenje i genocid počinjen nad Hrvatima (Video)

Snimku cijelog intervjua Veljka Kadijevića možete pogledati i ovdje: