Prosvjedi i zahtjevi za ostavkom Predraga Freda Matića i njegovog zamjenika Bojana Glavaševića se nastavljaju. Iz šturih medijskih informacija, međutim, teško je uopće razaznati zbog čega su ti zahtjevi uopće istaknuti. Kreatori medijske slike u Hrvatskoj iznimno vode računa da se ovi zahtjevi lokaliziraju i ne naštete SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću.

Činjenica je međutim da je Predrag Matić na dužnost ministra hrvatskih branitelja došao sa savjetničkog mjesta u Uredu predsjednika, što je jasan pokazatelj da je riječ o osobi od posebnog povjerenja aktualnog predsjednika Republike. Prozivke koje se mogu čuti na račun Bojana Glavaševića nisu ništa drugo nego nastavak Josipovićevih izjava o "konglomeratu loših politika 90-tih" i Milanovićevih o "građanskom ratu", koje je Glavašević samo sažeo u svome izlaganju.

Dok je Bojan Glavašević, u duhu takvih izjava vladajućeg predsjedničko-premijerskog dvojca, držao govoranciju raznim Documentama i jednom Eugenu Jakovičiću, koji je osam dana prije pravomoćne presude za Oluju javno u eter HTV-a izgovorio da je "Ante Gotovina ratni zločinac", iz svega se može izvući zaključak prema kome ova skupina istodobno zagovara tezu o "građanskom ratu u Hrvatskoj" ali i "Hrvatskoj kao agresoru u BiH".

Spomenuta se skupina, pa i Glavašević osobno, u prvom slučaju određuje protiv pravomoćne presude Haškog suda, dok u drugom slučaju insistira na nepravomoćnoj, što se može okarakterizirati ne samo iznošenjem lažnih navoda nego i aktom veleizdaje.

Naime, kako u predmetu "Martić", tako i u predmetu "Gotovina i ostali - operacija Oluja" haški sud je zauzeo stajalište da je tu bila riječ o međunarodnom sukobu Hrvatske i Srbije, a ne, kako to Glavašević želi prikazati, o unutarnjem sukobu, odnosno građanskom ratu između Hrvatske i tzv. krajine.

Zbog toga što on kao visoko pozicionirani djelatnik Ministarstva branitelja implicite govori da je tu bila riječ o građanskom ratu, a ne o međunarodnom sukobu, nipodoštavajući time čak i presude haškog suda, on svakako treba podnijeti neopozivu ostavku, ali i kazneno odgovarati,

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i ministar branitelja Predrag Fred Matić solidarizirajući se s Glavaševićevim navodima također ciljano pridonose širenju neistina i ugrožavaju ugled Republike Hrvatske.

Činjenice su nedvojbene. Nejasno je međutim zbog čega organizatori zagrebačkih prosvjeda ne uspijevaju na kvalitetan način artikulirati svoja obrazloženja o smjeni Bojana Glavaševića, ali i o šutnji Ive Josipovića, rodočelnika ovakvih tvrdnji?!

 

Alojz Matić