Mario Kordić iz HDZ-a BiH novi je gradonačelnik Mostara. Tako su odlučili vijećnici na sjednici Gradskog vijeća u dva kruga glasovanja održana danas.

Novi je gradonačelnik u trećem krugu osvojio 17 glasova dok je njegov protukandidat Zlatko Guzin iz SDA osvojio 16. Nevažeća su bila dva listića koja su pogrešno ispunjena.

Naime, Kordić i Guzin prošli su u treći krug nakon drugog kruga tajnog glasovanja u kojem je Kordić osvojio 17 glasova dok je Guzin dobio povjerenje 14 vijećnika. Četiri vijećnika odlučila su u drugome krugu kako neće podržati niti jednog od kandidata.

Prije toga izbor mostarskog gradonačelnika pratile su sjednice na kojima su dominirala natezanja oko poslovnika. Tako je prvi krug glasovanja poništen jer pravila kažu da glasovanje mora biti tajno.

A nakon toga uslijedilo je tajno glasovanje poslije čega je uslijedilo napuštanje sjednice vijećnika SDP-a i PMP-a te potom iznošenje ideje BH bloka predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok su HDZ BiH i HRS prijedlog odbacili, ocijenivši ga neozbiljnim i protustatutarnim.

Mešđutim, Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, te veleposlanstva SAD-a I Velike Britanije pozvali su danas gradske vijećnike Mostara da postupe po statutu i poslovniku te da prestanu odgađati proces izbora gradonačelnika.

Tijekom današnjeg zasjedanja ideja “rotirajućeg gradonačelnika” nije ni spomenuta. Nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja pokazali su Vijećnici SDA u Gradskom vijeću te čelnik SDA Bakir Izetbegović te dužnosnik SDP-a Zukan Helez od kojeg je potekla navodno ta ideja.

 

M.J.