Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel stiže u Bosnu i Hercegovinu u petak, 20. svibnja. Sudeći prema neslužbenim informacijama ključni razlog njegovog dolaska u Sarajevo nije nastavak razgovora o izbornoj reformi nego pokušaj nagovaranja Željka Komšića na odustajanje od kandidature te ostvarivanja uvida u koruptivne aktivnosti u Kantonu Sarajevo od čega strahuje Bakir Izetbegović i vrh SDA.

Visoki dužnosnik Europske unije sastat će se istog dana s članovima Predsjedništva BiH. Zanimljivo je kako se radi o dva odvojena sastanka. Jedan će se održati s Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, dok će na drugom sastanku predsjednik Europskog vijeća razgovarati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Također, tijekom boravka u Sarajevu, koji se završava u subotu 21. svibnja, Charles Michel  trebao bi razgovarati i s predstavnicima Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Sudeći prema neslužbenim informacijama u vrhu SDA iznimno strahuju od ovog sastanka jer je pitanje korupcije u Kantonu Sarajevo, gdje vlast drži oporba, vrlo neugodno za vrh SDA I Bakira Izetbegovića.

Po svemu sudeći, neće biti nove runde razgovora o izbornoj reformi. U dobro informiranim krugovima se spekulira kako europski dužnosnici pripremaju zajedničku izjavu o nastavku procesa reformi nakon Općih izbora u BiH.

Iz istih izvora dolaze i informacije prema kojima Charles Michel dolazi u Sarajevo u dogovoru s administracijom SAD-a kako bi Željka Komšića uvjerio na odustajanje od kandidature za još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, čime bi s bošnjačke strane bila pružena ruka Hrvatima za nastavak pregovora nakon Općih izbora.

Pritiske na Komšića potvrdio je ovih dana i njegov stranački kolega Zlatko Miletić.

-SAD će vršiti pritisak na Komšića da odustane od kandidature za Predsjedništvo! Velika Britanija i Turska pripremaju dokument koji će nuditi rješenje za BiH! Mislim da će to značiti federalizaciju, kazao je ovih dana državni parlamentarac Zlatko Miletić (DF).

 

M.J.