Na dan kad se u Bleiburgu odavala počast nevinim žrtvama (12. svibnja) na Ravnoj Gori (Srbija) u organizaciji Srpskog pokreta obnove (SPO) okupili su se četnici i samo kako to oni znaju obilježili 28. godišnjicu „četničkog ustanka“!

Za taj skup „prvog gerilca porobljene Europe“, kako su nazivali svog idola, ratnog zločinca Dragoljuba Dražu Mihailovića, sve je bilo dozvoljeno, od fašističkih odora, prodavanje suvenira, pa do „potoka“ alkohola.

Četnici, od kojih je dobar dio 1991. sudjelovao i u agresiji na Republiku Hrvatsku, položili su vijence na spomenik četničkog generala Mihailovića.

Mediji javljaju da je govor održao zamjenik predsjednik SPO i narodni poslanik Srbije Aleksandar Čotrić, koji je za vojsku ovog ratnog zločinca ustvrdio da je bila na pobjedničkoj strani (!) te da će se „Srbija uspraviti i biti opet pobjednička, kada prizna i okaje svoje grijehe prema Karađorđeviću, Draži Mihailoviću i svojoj povijesti.“

Ravnu Goru, gdje svake godine dolazi sve više četnika, nazivali su „srpskim svetištem“, dok su neki dodali da je Srbija „konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotima“, ala Draža Mihailović i da ova država „više nego ikada poštuje djelo četničkog generala i njegovu žrtvu!“

S obzirom da hrvatske ekstremo lijeve političare i politikante nismo vidjeli u Bleiburgu, za pretpostaviti je da su neki možebitno radije otišli na Ravna Goru.

Nikad se ne zna!

U povodu ovog četničkog okupljanja, naravno, nismo čuli osude i proteste Vučića, Vulina, Dačića, Linte i ostalih srpskih političkih lidera, baš kao ni Pupovca, Stanimirovića, tzv. novinara „Novosti“ ili pak jednog Stazića koji su neprestano graktali u svezi komemoracije u Bleiburgu.

Ne, to se njih ne tiče, odnosno, stječe se dojam, da za te i takve „fašizam u Srbiji – može!“, dok primjerice u Hrvatskoj za njih nisu primjerene ni crne košulje, jer ih podsjećaju na ustaše, ali ne i na koljače Dragoljuba Draže Mihailovića!

 

Mladen Pavković