Hrvatski državljani diljem svijeta poštuju svoju državu i shvaćaju svoju građansku dužnost veoma ozbiljno. Kao savjesni građani žele dati svoj doprinos razvoju demokracije i slobodnom odlučivanju svih državljana Republike Hrvatske.

Bez obzira što političke elite donose diskriminirajuće zakone koji su u suprotnosti s Ustavom, ljudskim pravima i jednakosti svih građana, Hrvati u inozemstvu se ne predaju i izlaze na izbore onoliko koliko im trenutne mogućnosti dozvoljavaju. Iako nisu zadovoljni političkom situacijom, svakodnevnim nametanjem podjela u društvu i odnosom vladajućih struktura prema svojim državljanima, žele dati do znanja da su tu i da će uvijek biti uz svoju jedinu Domovinu.

Na ovim izborima su bile velike gužve ispred diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske. Mnogi građani su bili vjerni birači HDZ, međutim sada su izuzetno razočarani odnosom državotvorne stranke prema Hrvatima u inozemstvu i stranačkim kadrovima koji su promijenili slogan stranke „Zna se“ u novi slogan „Za se“. Svojim izlaskom na izbore su podsjetili političare da se radi o hrvatskoj državi koja pripada svim njenim državljanima, a ne samo političkim interesnim elitama.

Bez obzira za koga su dali svoj glas hrvatski državljani se slažu u jednome da hrvatska država treba svim građanima omogućiti pravo na glasovanje kroz diplomatsko-konzularna predstavništva i uvesti dopisno glasovanje kako bi to pravo bilo dostupno svima. To svakako očekuju od nove hrvatske Vlade najavljujući već sada mogućnost bojkotiranja narednih izbora.

Na ovim izborima hrvatski građani su odlučno rekli NE huškačima koji u kaosu žele ostvarivati svoje osobne materijalne ciljeve na štetu društvene zajednice i grupacija koje predstavljaju. Građani Hrvatske su na izborima jasno poručili strankama u Restart koaliciji da ne podržavaju politiku koja svakodnevno stvara i nameće fašizam, nesnošljivost i netrepeljivost jednih prema drugima, a ništa ne radi za budućnost građana. Takva politika je neprihvatljiva za veliku većinu građana.

Građani su svojim glasom dali mandat HDZ-u da sastavi novu hrvatsku Vladu koja treba biti suverena, stručna i bez ideoloških interesa pojedinaca koji svojim radom štete svakoj državi. Tko su istinski vladari iz sjene u Hrvatskoj, najjasnije će se vidjeti ukoliko HDZ prihvati zahtjev Stjepana Mesića da sastavi novu Vlada s manjincima, a ne s legitimnim zastupnicima kojima su građani dali mandat svojim glasovima. To bi bilo prvi put u povijesti parlamentarnih izbora da konzervativci sastave ljevičarsku Vladu.

 

Tekst i foto: Vlado Bulić