Suđenje Mustaču i Perkoviću formalnosudski se vodi zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, koje se dogodilo prije više od 31 godine. Međutim, značenje suđenja u golemoj i višeslojnoj mjeri nadilazi taj formalni razlog. 

O tome na prvi pogled svjedoči drama koja se događa u hrvatskoj upravlajčkoj strukturi već desetak godina, tj. od početka procesuiranja Krunoslava Pratesa. Ta drama neprekidno buja sve više i njena kulminacija se još čak ni ne nazire.

Iz različitih pozadina postaju sve vidljiviji obrisi najrazličitijih političkih, geostrategijskih, gospodarskih, svjetonazorskih i niza drugih interesa koji su čvrsto povezani sa suđenjem za ubojstvo Đurekovića. Stjecajem okolnosti, uzroke, motive i tijek ubojstva Đurekovića nemoguće je pravosudno raspetljati a da se ne otkrije sva ta golema i zastrašujuća pozadina.

O kavim se razmjerima pozadine radi za sada najjasnije ukazuje gotovo nevjerojatno žestoki sukob koji se prošle godine javno događao između vrha vlasti EU i cijele strukture vlasti RH glede tzv. Lex Perković. Nešto prikrivenije sukob se nastavio događati do izručenja Perkovića i napose u vezi izručenja Mustača.

Za zločinačku i veleizdajničku strukturu koja vlada Hrvatskom sudski proces u Njemačkoj je doslovno bitka na život i smrt, u punom smislu riječi, jer taj proces ih ugrožava kao strukturu u cjelini, ali i njihove mnogobrojne pojedinačene, obiteljske i klanovske interese radi kojih su sustavno opustošili Hrvatsku. Sukladno tome se oni i odnose prema suđenju u Njemačkoj. Svi njihovi defanzivni i gubitnički potezi koje su do sada povukli – odustajanje od Lex Poerković, izručenje Perkovića i Mustača i sl. - bili su iznuđeni pod teškim vanjskim pritiskom.

No, kao i u svakoj bitki na život i smrt, oni čine sve što mogu kako bi se u što većoj mjeri očuvali kao struktura. I to se nesmije nimalo podcjenjivati jer raspolažu sa veoma složenim instrumentima i mehanizmima.

U tom kontekstu se treba s punom ozbiljnošću odnositi prema svakom njihovom potezu, jer su ga sigurno dobro osmislili i pripremili. Tako nije slučajno ni medijsko dimenzioniranje niti ciljane poruke koje se u Hrvatskoj pripuštaju sa suđenja u Njemačkoj. A još je manje slučajno što su Prates i njegova supruga izokrenuli svoje iskaze pred sudskim vijećem. Nadajmo se da je njemački pravosudni i ostali sustav dorastao toj za njih ipak netipičnoj institucijskoj utakmici bez ikavih pravnim, moralnih i drugačijih pravila i načela.

Ako ništa drugo, njemački sustav je takvo iskustvo već konkretno doživio u ranijem postupanju Sindičića, koji je- kao sada i Pratesovi - prema ozbiljnom sudskom procesu postupao kao da se nalazi u spontanoj uličnoj ad hoc alternativnoj predstavi ili cirkusu, u kojem svatko čini kako mu se trenutno prohtije. No, postupanje Sindičića i Pratesovih nije nimalo voluntarističko ili luckasto, nego se radi o veoma pažljivo osmišljenoj metodologiji i koncepciji kojoj je glavni cilj onemogućiti otkrivanje i sankcioniranje zločinačke strukture do koje izravno vodi slučaj Đureković.

Sindičićev i Pratesov salto mortale je tek uvod u sve što je temeljito pripremljeno u Udbaškom cirkusu, kako je više puta javno najavio jedan od glavnih aktera i koreografa Anto Nobilo. Prema tome, osnovno je pitanje je li Njemačka spremna na sve što se nalazi u arsenalu udbaške strukture.

 

Prof. dr. sc. Josip Jurčević