U Jasenovcu je održana komemoracija u povodu 70. obljetnice proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac.

Na početku svog govora premijer Zoran Milanović pročitao je uvod hrvatskog Ustava koji kaže da se država Hrvatska temelji na ZAVNOH-u, a ne na NDH.

„Ako ovo nije jasno, svakom Hrvatu, građaninu Hrvatske, svakom političaru, onda se, molim lijepo, demokratskim sredstvima izvoli zalagati za nijekanje ovoga i za promjenu hrvatskog Ustava i za unošenje u Ustav Nezavisne Države Hrvatske“, rekao je dodavši kako za takvog junaka on još čuo nije.

„Za mene u Drugom svjetskom ratu postojala je sam jedna hrvatska vojska – to su bili hrvatski partizani i partizani Hrvatske“, naglasio je premijer te je potom nagrađen velikim pljeskom.

Milanović je istaknuo kako u Jasenovcu govori peti put te kako nije lako ponavljati neke stvari. Treba ih ponavljati, ali kako od njih neki ljudi okreću glavu.

„Kad se kaže da ne treba politizirati ovakve događaje – to zvuči dobro, no ovo je bit politike – ako se o ovome ne govori, to znači da se o zločinima šuti“, rekao je pričitavši zatim uvod hrvatskog Ustava da bi neke stvari učinio jasnijima te kako je rekao: „Skinuo osjećaj krivnje i frustracije s nekih koji ne razumiju ili ne žele razumjeti“.

Naglasio je kako su njegovi preci iz Dalmacije išli u rat kao patrioti i borci za slobodu, protiv porobljenja svoje dalmatinske braće.

„Hrvatska Lika, Banija, Kordun i narodi koji su ondje živjeli, i hrvatski Srbi, narodi Primorja, Gorskog kotara, kasnije i Istre – to je hrvatska vojska i na nju moramo i uvijek ćemo biti ponosni“, rekao je te dodao kako će otvoreno govoriti o zločinima poslije Bleiburga, ne na Bleiburgu.

„Recimo na Teznom. No, Bleiburg je mjesto žala i komemoracije propasti NDH – države koja i nije bila država hrvatskog naroda i protiv koje je hrvatski i srpski narod ustao i nije mogao trpjeti“, pojasnio je.

„Kada političar kaže, javna odgovorna osoba kaže da je atmosfera na stadionu na kojoj se skandiralo, odnosno urlalo ‘Za dom spremni’, veličanstvena – onda je bolje da prešuti ili da hladno ode s tog stadiona“, ocijenio je premijer dodavši: „To nije veličanstvena atmosfera – to je tužna i turobna atmosfera.“

Rekao je da voli da pobjedi Hrvatska, i s deset na prema nula, ali ne na takav način, ne po svaku cijenu.

„Živio hrvatski antifašizam, živjela moderna i humana Hrvatska“, zaključio je.

Uz preživjele logoraše, komemoraciji nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, zatim prva potpredsjednica Vlade ministrica Vesna Pusić, te ministri Berislav Šipuš, Orsat Miljenić i Tihomir Jakovina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio je Branko Lustig.Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

 

M.M.