Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tužit će Josipa Manolića, a bivši djelatnici Službe državne sigurnosti spremni su na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na Karamarkov račun lažne, piše Večernji list.

Bivši operativci svjedočit će da je Tomislav Karamarko bio pod obradom tajne službe nekadašnjeg jugoslavenskog režima i da je bio žrtva operativne akcije, a ne dio režima, kako tvrdi Josip Manolić, bivši visokorangirani dužnosnik OZNA-e i UDBA-e.

Potvrdio je to za Večernjak predsjednik HDZ-a, te istaknuo kako je nakon Manolićeva intervjua Nacionalu, koji je dao prije sedam dana i u kojem je Karamarka optužio da je bio suradnik Udbe, ostvario kontakt s pripadnicima bivše službe koji su sudjelovali u njegovoj operativnoj obradi 1982. godine jer se tada mladi Karamarko fotografirao kraj stare hrvatske zastave.

Bivši operativci SDS-a otkrili su mu sve pojedinosti akcije jugoslavenskih tajnih službi kojoj je kao mladić, zbog fotografiranja sa hrvatskom zastavom, bio podvrgnut.

Analitičari vjeruju kako Josip Manolić kakvo-takvo "pokriće" svojih teza izgovorenih u Nacionalu ima jedino u pamfletističkim napisima objavljenim u kontroverznoj knjizi "Vrana - oko istine", autora Alfreda Morgana, rađenoj na temelju konstrukcija jedne paraobavještajne skupine kojoj pripada i Josip Manolić.

Po svemu sudeći, stvarni autor ove kontroverzne knjige je sin jednog partizanskog obavještajca, inače dugogodišnjeg kolege Josipa Manolića, recenziju je napisao sam Josip Manolić, a pogovor brigadir HV Drago Francisković, inače nekadašnji oficir JNA.

 

J.Z.