Upravni sud poništio je odluku dekana Visoke policijske škole u Zagrebu, kojom je glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću poništena diploma i oduzet naziv diplomiranog kriminalista.

 

Upravni sud odluku je poništio zbog proceduralne pogreške s obrazloženjem da je istu donio dekan, a ne stručno vijeće Visoke policijske škole čija je to nadležnost.

Sutkinja Upravnog suda Tamara Bogdanović istaknula je da je Visoka policijska škola napravila proceduralnu pogrešku jer je odluku kojem je Brkiću 18. ožujka 2014. poništen diplomski rad donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti prema poslovniku donijetom krajem siječnja iste godine.

Kazala je da se "ovdje ne radi o osobito kompliciranom predmetu" te da je presudu donijela samo nakon desetak minuta sudske rasprave. Pojasnila je da presudu donosi isključivo zbog proceduralne pogreške te da Visoka policijska škola ima pravo na žalbu Visokom upravnom sudu.

Slučaj datira još od 2012., kada su pod pritiscima tada novoimenovanog ministra Ranka Ostojića suspendirana dvojica predavača na Visokoj policijskoj školi zbog navodne sumnje da su omogućili 26 plagijata diplomskih radova.

Brkić, koji je u vrijeme mandata ministra Tomislava Karamarka obnašao dužnost zamjenika ravnatelja policije, bio je jedan od onih koji su osumnjičeni za navodno prepisivanje završnih radova.

Predstavnici Visoke policije škole najavili žalbu

Predstavnici Visoke policije škole Ankica Majić i Želimir Radmilović najavili su žalbu na donesenu nepravomoćnu presudu kojom je zagrebački Upravni sud ukinuo rješenje te škole kojim je poništen  diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

Milijan Brkić nije došao na objavu presude, a njegov odvjetnik Ivo Farčić kazao je da je zadovoljan presudom.

Podsjetimo, nakon što je pod pritiskom političkog vrha dekan Visoke policijske škole u Zagrebu diplomu poništio dekretom, Milijan Brkić pokrenuo je čak pet upravnih sporova na Upravnom sudu.

 

R.H.